Palataanpa ajassa vuoteen 1974. Tuohon aikaan NHL:n varaustilaisuudessa oli peräti 25 kierrosta ja joukkueita oli jo tuolloin 18. NHL:ään kykeni siis varaamaan huikean määrän pelaajia yhdellä kerralla. Mutta maailma oli tuohon aikaan erilainen kuin nykyään ja varattavana ei ollut samankaltaisia määriä kuin nykyään, eikä kykyjenetsintä ollut vielä lähellekään nykypäivän tasoa.
Vuonna 1974 oli ennennäkemätöntä, että NHL:ään varattiin peräti kuusi eurooppalaista (viisi ruotsalaista ja yksi suomalainen). Neuvostoliitto oli vielä voimissaan, joten sieltä ei varattu ketään, eikä myöskään vahvasti Neuvostoliiton valtapiiriin kuuluneesta Tšekkoslovakiasta. Tanska, Norja, Saksa ja Sveitsi eivät myöskään olleet nykypäivän tasollaan, joten noista maista ei pelaajia NHL:ään varattu. Varaustilaisuus järjestettiinkin käytännössä kokonaan kanadalaisten ja osin yhdysvaltalaisten pelaajien varaamista varten.
Oman mausteensa lisäsi vielä NHL:ää vastaan voimakkaasti kilpaillut WHA. NHL päätti pitää varaustilaisuutensa WHA:n varaustilaisuutta ennen ja halusi vielä pitää varaustilaisuuden salassa, jottei WHA-joukkueet pääsisi neuvottelemaan NHL-joukkueita kiinnostavien pelaajien kanssa. Varaustilaisuudesta tuli pitkä, sillä varaukset jouduttiin tekemään huonojen puhelinyhteyksien välityksellä. Koko tilaisuus venyikin peräti kolmepäiväiseksi.
Buffalo Sabresin toimitusjohtaja Punch Imlach ymmärrettävästi kyllästyi hitaaseen ja vaivalloiseen varaustilaisuuteen. Protestina tälle Imlach päätti käyttää 11. kierroksen varauksensa kuvitteelliseen pelaajaan. Sabres löysi tavanomaisen japanilaisen nimen Buffalon alueen puhelinluettelosta ja ilmoitti tämän innoittamana varanneensa Tokyo Katanasin tähtisentteri Taro Tsujimoton.
Tsujimotoa ei tietenkään ollut olemassa, eikä myöskään joukkuetta nimeltään Tokyo Katanas, sillä tokiolaisjoukkueen nimi oli keksitty mukailemaan Sabresin joukkueen nimeä. Varaus kuitenkin hyväksyttiin ja Tsujimoton nimi löytyi varaustilaisuuden jälkeen kaikista jääkiekkojulkaisuista. Huijaus tuli ilmi vasta seuraavan kauden harjoitusleirillä, jolloin Imlach kertoi Tsujimoton olevan kuvitteellinen pelaaja.
Jostain syystä tuohon aikaan NHL:n johtajana toiminut Clarence Campbell ei pitänyt varausta yhtä hyvänä vitsinä kuin Imlach, vaikka syyt tällaiseen varaukseen olivat ilmeiset.
Mutta kaikeksi onneksi Taro Tsujimoton legenda elää vieläkin ja hänestä on tehty peräti jääkiekkokortti!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti