Jääkiekkofanin kesän suurimpiin kohokohtiin kuuluu NHL:n varaustilaisuus, Entry Draft. Tapahtuma, jossa NHL-seurat valitsevat pelaajat ja saavat näin oikeuden tehdä sopimuksen varatun pelaajan kanssa. Kanadassa tilaisuus on varsinkin arvossaan ja lähetys on suoranaista kansanviihdettä. Tämän vuoden varaustilaisuudessa varausikäisiä ovat lähinnä loppuvuodesta 1990, ja vuoden 1991 pelaajat (lukuun ottamatta aivan loppuvuodesta syntyneitä). Toki NHL-seurat voivat varata vanhempiakin pelaajia ja näitä nähdään jokaisessa tilaisuudessa. Jotkut pelaajat vain jäävät varaamatta muun ikäluokkansa kanssa, mutta hyvä kausi nostaa profiilin sitten myöhemmin. Näin esimerkiksi vuonna 1987 syntynyt Jori Lehterä varattiin viime vuonna.
Tämän vuoden varaustilaisuudesta puhuttaessa on vuosikaudet puhuttu myös John Tavaresistä varmana ykkösvarauksena. Kanadalaissentteri onkin huikea pelaaja ja Wayne Gretzkyn maaliennätyksen rikkominen OHL-liigassa aiheutti vielä suurempaa kohua miehen ympärillä. Mutta koska mies on vuosikaudet ollut esillä, niin jokaisesta herran heikkoudesta on tehty härkänen ja huikeat vahvuudet ovat osin unohdettu. Kuitenkin kyseessä on huikea lahjakkuus, joka näkee kentän hyvin, omaa huikean määrän taitoa ja joka osaa laittaa kiekon reppuun uskomattomalla tarkkuudella. Sen sijaan draftin toinen suuri nimi Victor Hedman nousi pikkuhiljaa kantaan ja aiheutti suurta pohdintaa kärkivarauksesta. Ruotsalaispuolustaja on lähes kaksimetrinen, mutta silti nopea sekä hyvä kentän molempiin päihin, joten eikö tässäkin ole varsinainen unelmavaraus? Kaupan päälle Hedmanilta on kokemusta jo miesten peleistä, sillä viime vuonna hän keräsi peräti 21 pistettä Elitserienissä. Myöhemmin myös kolmaskin pelaaja tuli kaavailuihin mukaa, kun toinen kanukkisentteri Matt Duchene nosti profiiliaan. Kyseessä on monipuolinen hyökkääjä, jolla ei juuri suuria heikkouksia ole ja monena vuonna Duchene olisi ykkösvaraus. Mutta mitä tekee ensimmäisen vuoron omaava New York Islanders? Uskoisin, että osin taitojen ja osin markkinoinnin takia varaus osuu John Tavaresiin, joka pelannee jo tulevalla kaudella Islesin ykkösketjussa. Mutta pidemmällä tähtäimellä Hedman voisi olla parempi varaus, sillä noin hyviä puolustajia on harvoin varattavana ja Isles on ensi vuonnakin häntäpäässä ja saisi varmasti hyvän hyökkääjän ensi vuoden varaustilaisuudesta. Mutta Tavares menee silti todennäköisesti ensiksi ja Tampa Bay Lightning myhäilee saadessaan Victor Hedmanin omiin riveihinsä, sillä viime vuonna he saivat jo Steven Stamkosin. Matt Duchene menee kolmantena Colorado Avalancheen ja häntä aletaan kouluttaa Sakiciksi Sakicin paikalle.
John Tavares
Ensimmäisellä kierroksella varataan myös monia muita huippunimiä, joista kuullaan parin vuoden sisällä. Mutta kannattaa laittaa nimiä ylös, sillä moni ensimmäisen kierroksen alkupään varauksista on tulevia tähtiä. Evander Kane osaa pelata sekä keskellä, että laidalla ja hänen vahvuuksiaan on nopeus ja mailankäsittely. Hänet varattaneen neljäntenä. Brayden Schenn on myös yksi lukuisista sentterilupauksista ja hänessä arvostetaan johtajuutta ja tahdonvoimaa, mutta myös halua hallita pelitapahtumia. Magnus Svensson-Pääjärvi pelasi jo menneen kauden Elitserienissä ja hänen luistelunopeuttaan ja halua mennä maalille pidetään arvossaan myös rapakon takana. Jared Cowen on Draftin suurimpia puolustajalupauksia ja isokokoinen puolustaja, joka pelaa erinomaisesti omassa päässä. Oliver Ekman-Larsson on nopea, hyvin luisteleva puolustaja, joka muistuttaa Nicklas Lidströmiä, mutta fysiikka on toistaiseksi ongelmana. Jordan Schroeder on erinomainen ja äärimmäisen taitava laituri, joka osaa luoda peliä, mutta pieni koko on pieni kysymysmerkki. Nazim Kadri on myös äärimmäisen taitava pelaaja ja omaa samettiset kädet, mutta osaa myös tehdä maaleja tarpeen tullen. Hän on kuitenkin profiloitunut pelinrakentajaksi. Scott Glennie on monipuolinen pelaaja, jonka suurin ase on huikaiseva nopeus, jolla hän olisi jopa NHL:ssä koko liigan nopeimpia. Glennie ei ole kuitenkaan kovin fyysinen, mutta taito korvaa paljon. Dmitri Kulikov on taas siitä poikkeuksellinen venäläinen, että pelaa Kanadan juniorisarjoissa ja näin kynnys varata venäläinen on pienempi verrattuna KHL-lupaukseen. Kulikov on monipuolinen ja nopea puolustaja, joka on yhtä taitava ja älykäs jäällä kuten venäläiset yleensäkin. Lisäksi hän on tottunut fyysiseen peliin ja oman pään pelinkin pitäisi sujua.
Entä sitten suomalaiset? Aihe onkin varsin kiinnostava, sillä Suomen 91-ikäluokkaa pidetään Suomen parhaana pitkään aikaan. Kenties parhaana sitten 83-ikäluokan. Osoituksena potentiaalista on alle 18-vuotiaiden MM-kisojen pronssi, joka yleisestä suomalaisesta pelistä poiketen tuli hyökkäämällä eikä tiiviillä joukkuepelillä. Suomalaiset eivät silti juhli ensimmäisellä kierroksella, vaikka pari potentiaalista varausta onkin. Suomalaisilla on omat puutteensa, joka vaikeuttaa varauksia. Mutta kaikesta huolimatta "normaalina" varausvuotena muutama suomalainen olisi varma ensimmäisen kierroksen varaus, mutta valitettavasti ruotsalaisille osui täsmälleen samaan aikaan kaikkien aikojen ikäluokka ja rapakon takaakin tulee poikkeuksellisen monta huippulupausta samaan aikaan. Kuitenkin ainakin seuraavat suomalaiset saavat varauksen tulevassa varaustilaisuudessa:
Joonas Nättinen - Blues
Joonas Nättinen on lähes kaikkien mielestä ensimmäinen suomalaisvaraus. Hän on isokokoinen sentteri ja kokoa arvostetaan NHL:ssä paljon. Lisäksi hän on harvinaisen monipuolinen suomalaiskiekkoilija, joka hoitaa oman päänsä ikäisekseen kypsästi, mutta omaa myös paljon hyökkäyspään taitoa. Nättinen pääsi pelaamaan viime vuonna jo Bluesin mukana ja pelasi peräti CHL:ää, eikä jäänyt edes siellä jälkeen. Nättinen osaa käyttää myös kokoaan ja on monipuolisuutensa ansiosta ns. varma varaus, joka päässee NHL:ään ainakin 3-4 ketjuun, mutta 2. ketjukaan ei ole mahdottomuus. Varataan ensimmäisen kierroksen lopulla tai toisella kierroksella.
Toni Rajala - Ilves
Rajalasta on puhuttu paljon ja syytäkin on. Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Toni Rajala keräsi peräti 19 pistettä ja rikkoi näin muuan Alexander Ovechkinin piste-ennätyksen. Rajalalla on varmasti Draftin Top-5 taidot ja hyökkäyspään potentiaali on loppumaton. Syy miksi Rajalaa ei varata ensimmäisen kierroksen alussa on hänen kokonsa. Rajala on todella pienikokoinen kiekkoilija, joka ei pelaa fyysistä peliä juuri ollenkaan ja se huolestuttaa kykyjenetsijöitä. Kyseessä on todellinen "high risk - high reward"-varaus, josta voi tulla niin NHL:n ykkösketjun laituri kuin liigatason kakkosketjun taitava ylivoimaspesialisti. Varaus saattaa tulla jo ensimmäisen kierroksen lopulla, mutta se voi yhtä hyvin painua myös kolmannelle kierrokselle. Kuka ottaa riskin onkin olennainen kysymys.
Sami Vatanen - JYP
Sami Vatanen oli vuoden lopulla suurin suomalainen nousija. Ensiksi tämä kiekollinen puolustaja vakuutti alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa keräten 5 syöttöä ja tehotilastoon +6. Seuraavaksi NHL Combinessä, jossa suurimmat lupaukset testataan, Vatanen keräsi kehuja ja hän onkin yhtäkkiä Draftin suurimpia suomalaisnimiä. Vertailu Petteri Nummeliniin ei ole huono, sillä Vatanen on pieni, mutta hyvin liikkuva ja laukova pelisilmää omaava puolustaja. Koko on kuitenkin ongelma ja taitokaan ei riitä välttämättä puolustamaan satakiloisia vastustajia vastaan, sillä fysiikka on vielä puutteellinen. Vatanen varattaneen silti toisen kierroksen lopulla tai kolmannella kierroksella.
Erik Haula - Shattuck St. Mary's
Porista lähtöisin oleva laituri päätti lähteä Amerikkaan täksi kaudeksi oppimaan fyysistä peliä. Aluksi jopa ensimmäiselle kierroksella ehdolla ollut laituri on menettänyt statustaan, johtuen kenties heikosta sarjatasosta. Shattuckissa kausi meni toki hyvin, mutta alle 18-vuotiaiden kisoissa ei ollut parannusta aiemmasta vuodesta. Haulalla on kuitenkin monia hyviä ominaisuuksia ja hän on harvinaisen monipuolinen kahden suunnan pelaaja, joka omaa hyvät taidot hyökkäyspäässä, mutta osaa myös puolustaa. Ensi kaudeksi yliopistosarjaan ja rimaa ylemmäksi niin hyvä tulee. Haula varattaneen kolmannella tai neljännellä kierroksella.
Mikko Koskinen - Blues
Myöhään herännyt maalivahti on varma valinta varaustilaisuudessa. Tämä vuosikerta on ehkä syvä kentällä, mutta maalivahteja ei ole hirveästi tarjolla. Siksi isokokoinen Bluesin loppuvuoden ykkösvahti on herättänyt kiinnostusta. Koskinen on jo selvästi yli-ikäinen (syntynyt vuonna 1988), mutta hän on vakuuttanut monet. Koskinen luottaa kokoonsa ja peittää suuren osan maalia sekä aavistaa hyvin hyökkääjien ratkaisut, mutta ongelmaksi saattaa muodostua nopeus, mikäli hän haluaa kehittyä maalivahtina aivan huipulle. Varattaneen kuitenkin kolmannella tai neljännellä kierroksella.
Tommi Kivistö - Jokerit
Kivistö putosi paljon tämän vuoden aikana. Hän pelasi WHL:ssä kauden ja alkukausi menikin todella hyvin ja hänestä odotettiin pitkään jopa ensimmäisen kierroksen varausta. Sitten nuorten MM-kisat menivät heikosti ja loppukausikin takkusi ja mies palasi Suomeen. Kivistö luistelee hyvin, antaa hyviä syöttöjä ja omaa kovan, mutta epätarkan laukauksen. Mutta miehen ongelmaksi nousi pelaaminen paineessa, jolloin ratkaisut ovat välillä todella heikkoja. Kaikesta huolimatta Kivistö varattaneen kolmannen ja viidennen kierroksen välillä.
Joni Ortio - TPS
Ei vuotta ilman suomalaista maalivahtilupausta. Ortio ei ehkä ole Tuukka Raskin, Riku Heleniuksen tai Harri Säterin tasoinen lupaus, mutta pelasi kuitenkin kohtuullisesti alle 18-vuotiaissa hyökkäämiseen keskittyneen joukkueen takana. Lisäksi plussaa tulee varmasti liigasopimuksesta, suomalaisvahtien arvostuksesta ja Urpo Ylösen valmennuksesta. Joni Ortio on maalivahdiksi hyvän kokoinen ja hän pelaa varmasti illasta toiseen, mutta fyysisyydessä sekä nopeudessa on vielä kehitettävää. Ammattilaistasolla laukaukset tulevat kovempaa kuin junioreissa. Varataan neljännen ja seitsemännen kierroksen välillä.
Näiden lisäksi varataan varmasti useampi suomalainen jämäkierroksilla. Moni kykyjenetsijä on varmasti kiinnittänyt huomiota hyvin SM-liigassa pelanneisiin lupauksiin ja nuorten kisoissa onnistuneisiin pelaajiin. Joten ei kannata ihmetellä jos esimerkiksi Juha Metsola, Joonas Järvinen, Mikael Aaltonen, Ilari Melart, Joonas Rask, Jere Sallinen tai Nico Manelius varataan seitsemännellä kierroksella. Ja ei ole edes kerta tai kaksi kun sieltäkin noustaan ja tehdään kunnollinen NHL-ura. Ja sitten ensi vuonna varataankin kova kaksikko, kun Mikael Granlund ja Teemu Pulkkinen tulevat varauskelpoisiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti