torstai 6. toukokuuta 2010

Jääkiekon MM-kisat 2010

MM-kisat alkavat huomenillalla Saksan ja USA:n välisellä ulkoilmaottelulla. On siis aika tehdä ennakkoa MM-kisoista. Joukkueet on esitelty lohkoittain ja maat on ilmaistu järjestyksessä parhaimmasta heikoimpaan. Olen myös yrittänyt mainita joukkueiden parhaimpiin pelaajiin kuuluvat pelaajat, mutta kisojen aikana saattaa tapahtua mitä vain ja moni maa tulee saamaan vielä vahvistuksia. Mutta mennään nyt sitten tämän hetken tilanteen mukaan (huom! Tilanne katsottu noin klo 16-17).

Lohko A

VenäjäVenäjä marssittaa jäälle jälleen kovan joukkueen. Valmentaja Vyacheslav Bykovin tavoitteena ei ole mikään muu kuin uusia maailmanmestaruus. Rakennuspalikat varsinkin hyökkäyksessä ovat todella hyvät. NHL-tähtiä löytyy parin kentällisen verran ja loput ovatkin sitten tähtiä KHL:ssä. Tietenkin kaikkein kovin pelaaja on tämän hetken parhaimpiin pelaajiin kuuluva Ovechkin. Puolustus sen sijaan voi olla ongelma. Kansainvälisen tason pelaajia on puolustus täynnä, mutta Denis Grebeshkov on lähimpänä aivan kirkkainta kärkeä muiden tullessa vielä taaempana. Myös maalivahdit aiheuttavat päänvaivaa. Onko Semyon Varlamov kansainvälisen tason huippuvahti ja pystyykö hän torjumaan Venäjän kultaan saakka? Lisäksi kysymysmerkkinä on itse valmennus. EHT:lla on alkanut näkymään pieni kyllästyminen. Venäläiset eivät ole tänä vuonna enää kyenneet parhaimpaansa ja olympialaisetkin menivät penkin alle. Mutta jos Venäjä saa parhaan vaihteensa päälle, niin kaikki mahdollisuudet on jopa kultaan saakka.

Tähtipelaajat: Aleksander Ovechkin, Ilya Kovalchuk, Aleksander Semin, Denis Grebeshkov

Slovakia

Vuosituhannen alussa Slovakia oli aina mestariehdokas. Ei ikinä toki suosikki, mutta yksi parhaimpia. Mutta nykyään joukkueen veteraanit ovat väistymässä ja olympialaisissa Slovakian pronssiotteluun vieneet pelaajat ovat suurilta osin poissa. Jäljelle jää enää alemman tason kiekkoilijoita ja moni pelaaja joukkueesta pelaa Euroopan tasollakin keskinkertaisessa Slovakian liigassa. Nousu Slovakiasta kansainvälisille kentille on kova. Slovakia toki voitti miltei jokaisen harjoituspelinsä, mutta yleensä vain maalilla. Siksipä NHL:stä tulevilta Svatokselta, Budajlta ja Sekeralta odotetaan paljon. Varsinkin maalivahti Peter Budajlta. Hänen pitäisi olla yksi kisojen parhaita maalivahteja ja sitä Slovakia tarvitseekin, jos haluaa päästä jatkolohkoa pidemmälle ja puolivälieriin.

Tähtipelaajat: Marek Svatos, Peter Budaj, Andrej Sekera, Dominik Granak

Valko-Venäjä

Valko-Venäjä on pelannut muutamat viime kisat melko hyvin. Mutta nyt Glen Hanlon ei olekaan enää Valko-Venäjän peräsimessä. Valko-Venäjä kuitenkin lähtee kisoihin puolustamaan ja se taitaakin olla ainoa tapa, jolla joukkue pärjää. Viimeisistä parista kisoista onkin jäänyt kuva, että Andrei Mezin ja Vitali Koval ovat ajoittain pitäneet Valko-Venäjän peleissä mukana. Niin kävi myös Suomea vastaan viime vuonna, kun Valko-Venäjä onnistui jopa voittamaan Suomen. Lisäksi joukkueen iskukyky perustuu myös paljon Mihail Grabovskin onnistumisiin. Viime vuonna Grabovski oli tulessa. Tänä vuonna nähdään, onko tilanne sama. Valko-Venäjän etu on myös se, että joukkueen runko on Dynamo Minskin joukkue, joten yhteistä kokemusta on monella takana koko kauden ajalta. Siksi Valko-Venäjä saattaa voittaa hyvän päivän sattuessa Slovakian.

Tähtipelaajat: Mihail Grabovski, Andrei Mezin, Alexei Kalyuzhny, Aleksei Ugarov

Kazakstan

Kazakstania ei voi pitää minään suurena ennakkosuosikkina. Joukkueesta puuttuu lähes täysin kansainvälisen tason pelaajat eikä ihme. Kazakstanin oman liigan taso kun ei päätä huimaa. Onneksi KHL:ssä pelaa Barys Astana, jossa on suurin osa Kazakstanin maajoukkueesta. Barys ei myöskään ollut mikään heittopussi sarjassaan, vaan enemmänkin keskitason seura. Mutta yksi joukkue KHL:ssä ei välttämättä riitä, kun muita vastaan verrattuna taso on heikko. Joukkueella ei ole sitä yhtä huippua viemässä joukkuetta eteenpäin omalla esimerkillään, eikä joukkue ole esittänyt juuri koskaan mitään muuta, kuin mailalla hakkaamista. Siksipä Kazakstanin tie vie todennäköisesti karsintasarjaan.

Tähtipelaajat: Vitaliy Eremeev, Alexey Vasilchenko, Vadim Krasnoslobodtsev, Dmitriy Dudarev



Lohko B

Kanada

Kanada varmasti haluaa voittaa. Kolme vuotta sitten tuli vielä mestaruus, mutta tappiot Venäjälle finaalissa ei tyydytä. Joukkue joka tapauksessa näyttää nyt todella hyvältä. Joukkue on täynnä tulevia tähtiä, jotka ovat jo nuorina vakiinnuttaneet paikan NHL:n hyökkäävissä ketjuissa. Nimet Stamkos, Myers, Del Zotto, Burns, Duchene, Tavares, (Evander) Kane ja Eberle tulevat vuosien varrella tutuiksi. Lisäksi Ray Whitney, Corey Perry, Ryan Smyth ja Francois Beauchemin ovat jo osoittaneet tasonsa. Venäjällä saattaa hyökkäyksen nimet olla kovempia kuin Kanadalla, mutta Kanadan puolustus on varmasti kaikkia muita maita kovempi. Kun kenttäpelaajat ovat hyvätasoisia, nuoria ja nälkäisiä, niin hyvältä näyttää. Varsinkin kun maalissa on vielä St. Louis Bluesissa tällä kaudella 60 ottelua torjunut Chris Mason, jonka panokseen Kanada tuskin kaatuu. Kanada on Venäjän ohella jälleen suurin suosikki mestariksi.

Tähtipelaajat: Steven Stamkos, Tyler Myers, Corey Perry, Ray Whitney

Sveitsi

Sveitsi on vakiinnuttanut paikkansa kahdeksanneksi parhaana jääkiekkomaana. Oikeastaan lähiaikoina MM-kisoissa Sveitsi on pelannut jopa Slovakiaa vakuuttavammin. Syitä voi hakea monelta suunnalta. Sveitsin liigan taso on kova ja siellä sveitsiläiset pelaavat suuressa roolissa. Lisäksi juniorityö on parantunut vuosien varrella ja hyviä sveitsiläisiä tulee koko ajan lisää ja lisää. Ja kun Sveitsin peli on ollut tiivistä MM-kisoissa, on Sveitsi pystynyt pistämään hyvin kampoihin isommille maille. Niin käy myös tänä vuonna. Sveitsillä ei ole mitään suuria kansainvälisiä tähtiä, mutta sen sijaan heillä on neljä ketjua varsin hyvätasoisia pelaajia. Huomiota kannattaa myös kiinnittääNino Niederreiteriin, jos hän pääsee mukaan. Niederreiter on Sveitsin kenties kaikkien aikojen lupaavin pelaaja ja tämä hyökkääjä vei Sveitsin käytännössä yksin pronssiotteluun. Joka tapauksessa Sveitsi on jälleen iskukykyinen ja josko tämä olisi se vuosi, jolloin Sveitsi pääsisi välieriin. Tasoero muihin on ainakin tavallistakin pienempi.

Tähtipelaajat: Martin Gerber, Andres Ambühl, Martin Plüss, Mathias Seger

Latvia

Latvian joukkue on käytännössä sama, kuin Riikan Dynamo. KHL:ssä Riikan Dynamo pääsi pudotuspeleissä kahdeksan joukkoon ja samaa yrittää nyt myös maajoukkue. Asiaa helpottaa joukkueen yhtenäisyys. Latvialla on myös monta kansainvälisen tason pelaajaa, joka helpottaa urakkaa. Huomiota kannattaa varsinkin kiinnittää myös Suomessa tutuksi tulleeseen Janis Spruktsiin, sekä nuoreen NHL:ssäkin debytoineeseen Kaspars Daugavinsiin. Nämä pelaajat osoittavatkin hyvin sen, että Latvialla on vanha runko siirtynyt sivuun ja on uusien pelaajien aika. Kuvaavaa onkin se, että Latvian 30-vuotias ykkösvahti Edgars Masalskis on yksi joukkueen vanhimmista pelaajista. Kokemusta ja esimerkkiä joukkue kaipaakin Masalskikseltä, sillä hänen erinomaisia torjuntojaan Latvia kaipaakin, jos maa haluaa yllättää Kanadan tai Sveitsin.

Tähtipelaajat: Janis Sprukts, Kaspars Daugavins, Edgars Masalksis, Georgijs Pujacs

Italia

Italia on kenties kisojen heikoin maa. 90-luvulla Kanadassa syntyneet italialaiset toivat maalle kohtuullista menestystä, mutta nyt nuo ajat on takanapäin. Suurin osa nykyisistä pelaajista onkin Italiassa kiekko-oppinsa saaneita pelaajia. Mutta Italian sarjan taso on heikko, eikä maa tuota hyvätasoisia pelaajia. Ja kun taidot ei riitä, niin Italialla on tuskin mitään toivoa voittaa Kanadaa, Sveitsiä tai Latviaa. Mutta hyvillä peleillä Italia saattaa pitää sarjapaikkansa ja päätavoitteena onkin varmasti voittaa karsintasarjassa Kazakstan ja Ranska, jolloin pääsarjapaikka säilyisi. Mutta sekin on todella kova tavoite.

Tähtipelaajat: Armin Helfer, Thomas Tragust, Roland Ramoser, Nicola Fontanive


Lohko C

Ruotsi

Ruotsi on mielenkiintoisessa vaiheessa. Moni vanha tähti jätti kisat väliin ja joukkue onkin hyvin samanlainen kuin Euro Hockey Tourilla. Siellä nimet Mårtensson, Weinhandl, Omark, Johansson ja niin edelleen onkin tullut tutuiksi. Mutta sen lisäksi Ruotsin parantunut juniorityö alkaa näkymään. Victor Hedmanin johdolla mukana on myös kourallinen noin 20-vuotiaita pelaajia, jotka jo nyt ovat NHL-tason pelaajia, tai ainakin sitä lähellä. Tänä vuonna he eivät vielä kenties vie Ruotsia kultaan saakka, mutta tilanne voi olla eri parin vuoden päästä. Huomioitavaa on myös se, että vaikka Ruotsilla ei ole erityisen vahva joukkue, niin mikään osa-alue ei myöskään ole erityisen haavoittuvainen, vaan sekä maalilta, hyökkäyksestä että puolustuksesta löytyy kovatasoisia nimiä. Siksi Ruotsi onkin yksi suurimpia mitalisuosikeita tässä turnauksessa.

Tähtipelaajat: Jonas Gustafvsson, Victor Hedman, Niclas Bergfors, Erik Karlsson

Tshekki

Kaukana tuntuu olevan ne ajat, kun Tshekki ja Suomi taistelivat MM-kisoissa kultamitaleista. Tshekin pelaajatuotanto on tyrehtynyt ja uusia pelaajia kansainväliselle tasolle tuntuu tulevan Suomeakin heikommin. Tshekin ongelma ei ole näissä kisoissa maalivahdit, sillä Vokoun ja Ondrej Pavelec ovat kyllä hyviä maalivahteja. Mutta kykeneekö hyökkäyksessä Jagr ja maan suurimpiin lupauksiin kuuluva Voracek yksin viemään joukkueen jatkoon? Ja ennen kaikkea pystyykö puolustus pelaamaan vaadittavalla tasolla. Tshekit tunnetaan hyökkäävänä joukkueena ja sitä he myös varmasti nytkin ovat. Mutta taito ei välttämättä riitä koko ajan hyökkäämiseen ja se vaatii puolustukselta venymistä. Rutiinilla Tshekki tulee pääsemään pudotuspeleihin, mutta paikka neljän joukossa voi olla tshekeille liikaa.

Tähtipelaajat: Jaromir Jagr, Tomas Vokoun, Karel Rachunek, Jakub Voracek

Norja

Norjalla on jälleen yllättävän hyvä joukkue. Hyökkäys on täynnä Euroopan tasolla hyviä nimiä. Thoresen on KHL:ssä tähti ja Zuccarello Aasen sekä Olimb taas ovat huippuja Elitserienissä. Myös moni muu hyökkääjä pelaa Ruotsissa, joten heillä riittää rutiini hyväänkin peliin. Tähtien lisäksi kannattaa seurata nimenomaan Elitserienissä melko hyvin pelanneita Anders Bastiansenia ja Marius Holtetia. Ongelma onkin oma pää. Hyökkäys riittää helposti haastamaan suuriakin maita, mutta puolustuksessa pelaajat pelaavat lähinnä Norjassa ja heidän taso ei yksinkertaisesti riitä. Jokeri-kasvatti Juha Kaunismäki pelaa nykyään Norjan maajoukkueen puolustuksessa ja Suomessa hän pelasi Mestiksessä, eikä sielläkään loistanut. Maalivahteina taas on Norjassa pelaava Pål Grotnes, jonka taso ei riitä, sekä Mestiksessä pelaava Andre Lysenstoen, jonka taso ei myöskään riitä, ainakaan vielä. Joka tapauksessa Norja päässee Lohkosta C kolmantena joukkueena jatkoon, mutta tie tuskin vie kahdeksan parhaan joukkoon.

Tähtipelaajat: Patrick Thoresen, Mats Zuccarello Aasen, Mathias Olimb, Ole-Kristian Tollefsen

Ranska

Ranska on myös yksi kisojen heikommista joukkueista ja heillä on kova työ edes pitää paikkansa A-sarjassa. Urakkaa helpottaa, mikäli Chicago Blackhawksin Cristobal Huet pääsisi mukaan kisoihin. Mutta näillä näkymin näillä mennään. Ranskalaisia helpottaa esimerkiksi Italiaan verrattuna se, että heillä on muutama pelaaja Ranskan ulkopuolella kovemmissa sarjoissa. Pelaajia löytyy Ruotsin Elitserienistä ja Allsvenskanista, Tshekin Extraliigasta ja Suomen Mestiksestä.

Tähtipelaajat: Fabrice Lhenry, Baptiste Amar, Laurent Meunier, Sacha Treille


Lohko D

USA

USA osoitti viimeistään olympialaisissa olevansa tällä hetkellä yksi parhaista jääkiekkomaista. Joukkueen vahvuuksia oli nuoruus ja ennen kaikkea nopeus. Joukkue oli täynnä hyviä luistelijoita, jotka olivat vielä taitavia. Sama kuvaa myös MM-joukkuetta. Mutta totuus on kuitenkin se, että USA:n MM-joukkue on kaukana olympialaisten tasosta. Joukkue on toki täynnä NHL-pelaajia,mutta todellisia tähtiä ei juuri ole. Suuri osa on keskinkertaisia NHL-pelaajia, joten kuka ottaa lopulta vastuun? Se onkin se suuri kysymys. Islandersin Kyle Okposo esimerkiksi on todella lupaava ja taitava, mutta hän ei vielä kyennyt tasaisesti tekemään NHL:ssä pisteitä. USA:n suurin ongelma on kuitenkin maalivahti. Jos mukana on TPS:n David Leggio, niin sekin kertoo jotain. Joukkueen ykkösvahti on 23 NHL-ottelua tällä kaudella torjunut Scott Clemmensen, joten maalivahti voi hyvinkin koitua tällä kertaa USA:n tuhoksi.

Tähtipelaajat: Jack Johnson, Keith Yandle, Kyle Okposo, T.J. Oshie

Suomi

Suomella on todella kiinnostava joukkue. Vanhemmat NHL-tähdet ja suuri osa EHT-jyristä jättäytyi pois kisoista, joten ovi avautui monelle nuorelle ja nälkäiselle pelaajalle. Ja nuoria ei edes väkisin tuotu mukaan, vaan kaikki pääsi ihan omilla ansioillaan pelaamalla hyvin. Yhdeksän ensikertalaisen joukossa on monia tulevaisuuden runkopelaajia. Jori Lehterä, Leo Komarov, Lauri Korpikoski, Oskar Osala, Sami Vatanen ja Juhamatti Aaltonen saavat näyttää nyt taitonsa MM-kisoissa. Ja itse uskon, että pelkkä näyttämisen halu vie pitkälle. Pelaajat ovat kuitenkin kansainvälisestikin hyviä ja EHT:n voitto ei ollut aivan sattumaa. Lisäksi joukkue voi luottaa kahteen tähteensä. Jussi Jokinen teki NHL:ssä 30 maalia ja maajoukkueessa odotetaan myös hyviä tuloksia. Ja kaupan päälle Suomella on kenties turnauksen paras maalivahti, kun Nashville Predatorsin ykkösvahti Pekka Rinne on joukkueen viimeisenä muurina. USA on lohkon ennakkosuosikki, mutta Suomi ei ole kaukana takana. Eikä mitali ole todellakaan mahdoton ajatus.

Tähtipelaajat: Jussi Jokinen, Pekka Rinne, Janne Niskala, Antti Miettinen

Tanska

Tanskalla on kenties maan historian kaikkien aikojen kovin joukkue! Vaikka viimeinen harjoitusottelu Ruotsia vastaan meni päin mäntyä, niin tilanne ei ole aivan niin toivoton. Joukkueen tähdet ovat nuoria ja kehittyviä pelaajia, jotka ovat vakiinnuttamassa pikkuhiljaa paikkaansa Pohjois-Amerikassa. Heidän tukenaan on Euroopan tasolla ihan hyviä pelaajia, jotka lähinnä ovat pelanneet Ruotsissa. Mutta kuten naapurimaa Norjallakin, niin Tanskan heikkous on oma pää. Liian harvan puolustajan taso riittää kansainvälisissä peleissä ja ykkösvahti Patrick Galbraith ei vielä ole kehittynyt huippuluokan maalivahdiksi. Siitä huolimatta joukkue on sen verran kova, että Saksa todennäköisesti kaatuu jo nyt. Muutaman vuoden kuluttua Tanska voikin sitten parhaalla kokoonpanollaan taistella melko hyvin myös suuria maita vastaan.

Tähtipelaajat: Frans Nielsen, Lars Eller, Peter Regin, Philip Larsen

Saksa

Saksa ei vakuuta allekirjoittanutta. Valmentaja Uwe Krüpp ei ole missään vaiheessa tehnyt minuun valmentajana vaikutusta. Olympialaisetkin olivat kovin outoja heti pelaajavalinnoista lähtien. Harjoitusottelutkaan eivät menneet kovin ihmeellisesti. Ja vaikka Saksan DEL-liigan taso ei Euroopan mittakaavassa ole aivan toivoton, niin harva saksalainen on siellä suuressa roolissa. Se myös näkyy maajoukkueessa, kun joukkueessa on kovin keskinkertaisia pelaajia. Goc ja Gogulla lienevätkin kaikkein parhaimmat pelaajat. Suomalaisille tutuin pelaaja lienee maalivahti Rob Zepp, joka vielä muutama vuosi sitten oli SaiPan ykkösvahtina. Sen jälkeen hän siirtyi Saksaan ja pari vuotta sen jälkeen hän onkin jo Saksan maajoukkueessa. Tämä siitä huolimatta, että hän on syntynyt Kanadassa. Mutta joukkueen tähtien taso ei riitä edes Tanskaa vastaan, joten karsintasarja saattaa hyvinkin kutsua Saksaa.

Tähtipelaajat: Marcel Goc, Philip Gogulla, Alexander Sulzer, Rob Zepp

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti