Seuraavaksi listaan omasta mielestäni varaustilaisuuden kovimmat suomalaisnimet paremmuusjärjestyksessä. Listaa tehdessäni olen miettinyt pelaajien mahdollista tasoa muutaman vuoden kuluttua ja kykyä pärjätä tulevaisuudessa NHL:ssä tai kansainvälisissä otteluissa.
1. Teuvo Teräväinen - Jokerit
Nyt pitää kaivaa blogini kommenttien kätköistä esille viime kesäkuulla lähetetty Anonyymin kommentti:
"teuvo teräväinen nimenomaan! menee sijoilla 5-15"
En tuossa vaiheessa uskonut Teräväisen nousevan edes ensimmäiselle kierrokselle, vaan pysyttelevän jossain toisen kierroksen puolivälissä. Kevät oli kuitenkin niin hyvä, että nyt Teräväinen hätyyttelee jopa koko varaustilaisuuden viiden kärkeä. Loppukaudesta Teräväinen nousi Jokereiden avainpelaajiksi keräten 18 pistettä runkosarjassa ja kuusi pistettä pudotuspeleissä. Hyvä kausi palkittiinkin SM-liigan vuoden tulokkaan palkinnolla. Mutta pisteitä tärkeämpi asia Teräväisen asetelmien nousussa on hänen peliälynsä. Suomalaiset juniorit ovat harvoin yhtä älykkäitä kuin Teräväinen, joka tekee kerta toisensa jälkeen hyviä ratkaisuita ja kykenee jopa rytmittämään ketjunsa peliä. Hyökkääjä on maailmanlaajuisesti yksi ikäluokkansa taitavimpia pelaajia ja hänen mailan- ja kiekonkäsittelynsä ovat jo nyt erinomaisella tasolla. Kaiken lisäksi hän antaa erinomaisia ja ovelia syöttöjä. Teräväisen laukaus voisi olla kovempi, mutta rannelaukauksen tarkkuus ja sen lähdön peittäminen ovat jo nyt huikeita. Hyökkääjän liike on kevyen näköistä ja tekniikka on kunnossa. Teräväinen voi jo parin vuoden kuluttua olla valmis NHL:ään, mikäli fysiikkaa on saatu kehitettyä. Luistelu kaipaa vielä lisää räjähtävyyttä ja 180-senttinen varsi kaipaa voimaa, jolla kykenee vääntämään isokokoisia NHL-pelaajia vastaan. Teräväisellä on potentiaalia olla jopa ykkösketjun mies ja NHL-tason ylivoimapelaaja, minkä vuoksi hyökkääjien osalta vaisuksi jäävässä varaustilaisuudessa Teräväinen on lähes takuuvarmasti kymmenen ensimmäisen varauksen joukossa, kenties jopa viiden ensimmäisen joukossa.
2. Olli Määttä - London Knights (OHL)
Määttä oli 16-vuotiaana Mestiksessä D Teamin johtohahmoja ja pelasi tuolloin kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana Suomen nuorten MM-kisajoukkueessa. Loppuvuodesta hän johdatti JYPin nuorten SM-kultaan ja hänet varattiin Kanadan junioriliigoihin ensimmäisenä. Tällä kaudella London Knightsissa kausi oli hyvä ja erityisesti pudotuspeleissä Määttä oli huikea, kun London Knights marssi OHL:n mestaruuteen. Määtästä poikkeuksellisen tekee hänen kokonaisvaltainen pelaamisensa. Isokokoinen puolustaja on jo nyt fysiikaltaan hyvä, hän kykenee äärimmäisen varmaan peliin omassa päässä, eikä liikekään ole kovin heikkoa (vaikkei se ole mikään vahvuus). Eikä tässäkään vielä kaikki, sillä hänellä on hyvä laukaus ja ennen kaikkea hänen peliälynsä on loistavalla tasolla. Runkosarjan perusteella Pohjois-Amerikassa hivenen kyseenalaistettiin Määtän hyökkäyspään potentiaali, mutta pudotuspelit kertovat myös potentiaalista pisteiden tekoon. Ja vaikkei hänestä ykkösylivoiman kärkipuolustajaa tulisikaan, ikäisekseen todella kypsä, hyvän ensimmäisen syötön antava älykäs kahden suunnan puolustaja on potentiaaliltaan silti todella kiinnostava. Todennäköisesti jopa niin kiinnostava, että NHL-varaus tulee ensimmäisen kierroksen puolivälin paikkeilla.
3. Ville Pokka - Kärpät
Pokka on jo nyt ikäisekseen loistava kahden suunnan puolustaja. Puolustaja murtautui jo tällä kaudella Kärppien liigamiehistöön ja pelasi peräti 35 ottelua runkosarjassa. Pudotuspeleissä Pokka oli Kärppien parhaimmistoa ja keräsi yhdeksässä ottelussa kolme syöttöä. Lisäksi hän pelasi tällä kaudella nuorten MM-kisoissa, sekä keräsi kuusi pistettä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Pokka on kiekollisesti taitava ja tekee useimmiten erittäin hyviä ratkaisuja kiekon kanssa. Hän uskaltaa pitää kiekkoa, mutta ymmärtää myös luopua siitä ajoissa. Pokalla on erittäin hyvä pelikäsitys, mutta ajoittain hän vielä sortuu kokemattomuuden vuoksi heikkoihin ratkaisuihin. Omassa päässä Pokka pelaa hyvin ja pudotuspeleissä hän oli jopa pakkiparissaan se parempi oman pään pelaaja, mutta 182-senttinen varsi hivenen vaikeuttaa vääntöjä isokokoisia miehiä vastaan. Puolustajan luistelu on myös ollut ongelma, mutta hän on tehnyt paljon töitä liikkeensä eteen ja se näkyy selvänä kehityksenä luistelussa. Pokka tulee olemaan jo ensi kaudella todella käyttökelpoinen liigajoukkueen ylivoimassa ja puolustajalla on potentiaalia päästä samaan rooliin myös rapakon takana. Älykäs ja monessa asiassa erittäin hyvä puolustaja kiinnostaa NHL-seuroja varmasti jo varhaisessa vaiheessa, mutta koko ja aivan huippuluokan osaamisen puute jättänee Pokan niukasti toiselle kierrokselle.
4. Mikko Vainonen - HIFK
Kuva: © Julia Heino
Jos jokin NHL-joukkue kaipaa lupaavaa peruspuolustajaa, katseet kannattaa kääntää Vainoseen. En pidä sitä aivan mahdottomana ajatuksena, että puolustaja valitaan jo toisella kierroksella. Vainosella on ominaisuuksia, jotka kiinnostavat monia joukkueita. Hän on isokokoinen puolustaja, joka pelaa jo nyt melko fyysisesti ja on omassa päässä erittäin varma sijoittumisensa ja puolustustaitojensa avulla. Lisäksi hän on todella vahva laitojen vieressä ja voittaa paljon laitakamppailuja. Vainosesta tuskin tulee kiekollista puolustajaa, mutta hän antaa erittäin varmoja ensimmäisiä syöttöjä. Puolustajan heikkoutena on luistelu ja kiihtyvyys, mutta sekin on hiljalleen parantunut. Kiinnostavana puolena Vainonen on valittu kerta toisensa jälkeen seura- ja maajoukkueessa kapteenistoon, joten hänellä on mitä todennäköisimmin jonkinlaisia johtajan ominaisuuksia. Vielä kun puolustaja saa fysiikkansa viritettyä askeleen paremmaksi, hänestä tulee hyvä pelaaja SM-liigaan ja miksei myös NHL:ään.
5. Esa Lindell - Jokerit
Puolustaja teki nuorten SM-liigan ennätyksen takomalla peräti 51 pistettä runkosarjan aikana. Niillä näytöillä Lindell valittiin nuorten SM-liigan parhaaksi pelaajaksi. Lindell on hyvin kiinnostava pelaaja, sillä hänellä on roppakaupalla käyttämätöntä potentiaalia. Isokokoinen puolustaja on kiekollisilta taidoiltaan hyvä ja hyökkäyssuuntaan hänellä on jo nyt annettavaa vaikka liigatasolle. Lisäksi hänellä on vakuuttava laukaus, eikä puolustaja kaihda fyysistäkään peliä, vaikka hän voisi käyttää fysiikkaansa vieläkin paremmin hyödykseen. Lindellin täytyy kuitenkin keskittyä vielä monen asian parantamiseen. Puolustuspelissä Lindell on vielä aivan liian usein ongelmissa. hän sijoittuu ajoittain väärin, eikä aina muista pitää omaa miestään. Lindell on rohkea pelaaja, joka uskaltaa pitää kiekkoa, mutta ajoittain hän sortuu typeriin virheisiin alimpana miehenä. Lisäksi Lindellin liike kaipaa vielä parannusta erityisesti ensimmäisten potkujen osalta ja luistelu taaksepäin ja sivulle voisi olla vielä paljon parempaa. Suuren potentiaalinsa vuoksi isokokoinen puolustaja kuitenkin varattaneen toisena päivänä melko varhaisessa vaiheessa.
6. Joonas Korpisalo - Jokerit
Korpisalo vakuutti monet kykyjenetsijät Porin turnauksessa mallikkailla ja varmoilla esityksillään ja viimeistään siinä vaiheessa hän lunasti itselleen paikan alle 18-vuotiaiden maajoukkueen ykkösvahtina. Lisäksi Korpisalo torjui Jokerit nuorten SM-liigassa hopealle. Korpisalon tilastot nuorten SM-liigasta tältä kaudelta ovat huikeat ja hänet valittiinkin sarjan parhaaksi maalivahdiksi. Tosin Jokereiden puolustus helpotti paljon Korpisalon tehtävää puhdistamalla lukuisat maalivahdin maalin eteen pudottamat irtokiekot turvallisemmalle etäisyydelle. Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Korpisalo pelasi perushyvää peliä, mutta siihen se jäikin. Huippuluokan torjuntoja, joita ensimmäisten kierrosten aikana varattavilta maalivahdilta tulisi nähdä, Korpisalo ei esittänyt. Erinomainen liike, melko hyvä koko, hyvä mailankäsittely ja varsin hyvä ja varma kokonaisvaltainen työskentely tekevät Korpisalosta kuitenkin ikäluokan kiinnostavimman suomalaisvahdin.
7. Richard Ullberg - SaiPa
Ullberg jäi viime vuonna ilman varausta, eiväkä tietoon tulleet syyt seurasiirrolle HIFK:sta SaiPaan ainakaan helpottaneet tulevaakaan varausta. Maalivahdin esitykset ovat kuitenkin olleet tällä kaudella niin hyviä, että varaus on tällä kertaa varsin todennäköinen. Odotukset eivät olleet ennen kauden alkua korkealla, mutta Ullberg näyttää lopettaneen törttöilyn ja on aloittanut työnteon, mistä palkkiona hän nappasi SaiPassa ykkösvahdin paikan. Kauden saldoksi tuli 23 ottelua sputnikeissa melko hyvillä tilastoilla sekä hyvät otteet nuorten maajoukkueessa ja paikka Suomen nuorten MM-kisajoukkueen kolmosvahtina. Isokokoinen ja varma, hyvillä jaloilla varustettu maalivahti on tyyliltään varmasti monen mieleen, eikä tämän kauden nopea kehittyminen kiinnostusta ainakaan laske. Ullbergistä voi tulla erittäin hyvä maalivahti, erityisesti mikäli hänen mailapelinsä paranee ja hän päästää jatkossa vähemmän irtokiekkoja maalin eteen.
8. Niklas Tikkinen - Blues
Täytyy myöntää, että en tiennyt juuri mitään Tikkisestä ennen Porin U18-turnausta. Ei kyllä tiennyt kokoonpanoluettelokaan, sillä Tikkistä ei siihen oltu merkattu. Jouduinkin lisäämään kokoonpanoluetteloon numeron 27, kunhan ensiksi ihmettelin hetken aikaa puolustajan hyviä otteita ylivoimalla. Tikkinen on puolustajaksi vähän pienehkö, joten hän on ainakin vielä turhan kevyt kamppailemaan isojen hyökkääjien kanssa. Erityisen kiinnostavaksi Tikkisen tekee se seikka, että hän on aiemmin pelannut hyökkääjänä (Eliteprospects pitää häntä edelleen hyökkääjänä). Menneisyys näkyy Tikkisen kaikessa tekemisessä. Omassa päässä Tikkisellä on vieläkin ajoittain ongelmia sijoittumisen kanssa, mutta vastapainoksi hän on erittäin hyvä kiekon kanssa ja kykenee antamaan hyviä syöttöjä myös paineen alla. Lisäksi Tikkisen hyökkääjän ura näkyy sähäkässä ja terävässä luistelussa. Puolustaja ei ole vielä pitkään aikaan valmis pelaaja, mutta heikkouksista huolimatta vahvuudet tulevat varmasti kiinnostamaan sen verran, että jokin NHL-joukkue tulee varaamaan Tikkisen.
9. Mikko Lehtonen - TPS
Puolustaja pelasi SM-liigassa 12 ottelua ja vakuutti jo noissa otteluissa. Lehtonen nosti osakkeitaan entisestään olemalla yksi Suomen parhaimmista puolustajista alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Lehtonen pelaa ikäisekseen todella vakuuttavaa kahden suunnan peliä. Erityisesti puolustuspäässä puolustaja pelaa todella varmasti. Lehtosen itseluottamus on ollut loppukaudesta kunnossa ja se näkyy varmana pelinä kiekon kanssa, sillä puolustaja pitää kiekkoa hyvin sekä kykenee antamaan hyviä syöttöjä. Luistelu on myös parantunut vuoden aikana huomattavasti. Nuori ikä näkyy kuitenkin vielä suoritustason vaihteluna ja joskus lukuisia hyviä pelejä seuraa huonompi ottelu. Puolustaja on jo tällä hetkellä vakuuttava pelaaja, mutta varaus voi mennä aivan viimeisille kierroksille. Siitä pitää huolen se seikka, että Lehtoselta ei taida löytyä sellaista erityisosaamista, minkä vuoksi NHL-joukkueet ehdottomasti haluaisivat varata Lehtosen.
10. Henri Ikonen - KalPa
Ikonen on varausikään tulevista hyökkääjistä toiseksi lupaavin. Hänen etunsa verrattuna moniin muihin ikäisiinsä hyökkääjiin on hänen kokonsa, sillä vaikka hän ei ole mikään erityisen pitkä, hän ei myöskään kärsi pienuudestaan. Hyökkääjän asema oli syksyllä tämän hetkistä parempi, sillä Ikonen pääsi pelaamaan KalPan liigajoukkueen mukana, eikä pelannut ollenkaan hassummin. Näkemissäni U18-turnauksen peleissä Ikonen kuitenkin vajosi massaan, eikä noussut odotetulla tavalla esille. Nuorten SM-liigan pudotuspeleissä hyökkääjä oli pistepörssin toinen, mutta suurin ansio hyvistä tehoista kyllä kuuluu Kalleloille, vaikka Ikonen toki piti hyvin kiekkoa ja kykeni antamaan hyviä syöttöjä. Kokonaispaketti Ikosella on melko hyvässä kunnossa, sillä luistelu, kiekonkäsittely ja laukaukset ovat hänen ikäisekseen hyvässä kunnossa. Suurin ongelma on kuitenkin se, ettei Ikosella ole selkeää vahvuutta, jolla hän lunastaisi paikkansa aikaisilta kierroksilta.
Jos jokin asia jäi askarruttamaan, voit laittaa kommentteihin omia mielipiteitäsi ja tehdä kysymyksiä. Vastailen kyllä niihin parhaani mukaan.
miksi rasmus ristolainen ei mahtunut top 10 joukkoon
VastaaPoistaKoska häntä ei varata tänä vuonna, uuno.
VastaaPoistaTosiaan Ristolainen on varattavista vasta vuoden kuluttua, sillä hän on syntynyt loppuvuodesta 1994. Syyskuun 15. päivän jälkeen vuonna 1994 syntyneitä ei saa tänä vuonna vielä varata.
VastaaPoistaVuoden 2013 varaustilaisuudessa Ristolainen on näillä näkymin hyvissä asemissa. Ensimmäisen kierroksen varaus on puolustajalle täysin mahdollinen, mikäli kehitys vain jatkuu. TPS:ssä luulisi ainakin mahdollisuuksia ja vastuuta löytyvän.
Keitä muita ''vanhempia'' suomalaispelajia uskot varattavan Ullbergin lisäksi? Toni Kallela? Milloin uskot Rasmus Kulmalan ja Henrik Haapalan menevän? Ja mitä odotat 2013 varaustilaisuudelta? Barkov, Ristolainen, Ikonen, Juvonen, Husso, Lehkonen, ei näitä potentiaalisia ensimmäisen kierroksen varauksia eden muista luetella ulkoa, huhhuh. Kultainen tulevaisuus tulossa Leijonille!
VastaaPoistaHei Akseli.
VastaaPoistaYli-ikäiset pelaajat ovat vaikeita arvioitavia. Yleensä se kuitenkin vaatii joko hyviä esityksiä SM-liigassa tai nuorten MM-kisoissa. Useammalla yli-ikäisellä pelaajalla on mahdollisuuksia viimeisen kierroksen varaukseen, mutta pidän näistä todennäköisimpinä Miro Aaltosta ja juuri Toni Kallelaa. Aaltonen pelasi pirteästi liigassa, oli yllättävän hyvä nuorten kisoissa eikä ole toivottoman pieni. Kallela on vähän pienehkö ja nuorten SM-liigasta on vaikeaa saada varausta, mutta täydellinen hyökkäyspään dominointi junioreita vastaan sekä erinomainen luistelu saattavat olla riittävän suuria tekijöitä varaukseen.
Haapala ja Kulmala nostivat varmasti osakkeitaan alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa, mutta kovin suuria odotuksia heihin ei varaustilaisuuden osalta kannata laittaa. Pienikokoinen eurooppalainen taitokiekkoilija ilman aivan huippuluokan taitoa edustaa NHL-seuran silmissä niin suurta riskiä, että varaus on aika epätodennäköinen, tai se tulee korkeintaan 6-7. kierroksella. Erityisesti Kulmala on ikäisekseen todella taitava, mutta jotenkin luulen, että hän kokee saman kohtalon kuin Teemu Rautiainen. Rautiainenhan osoitti jo varausikäisenä olevansa taitava pelaaja ja teki paljon pisteitä U18-maajoukkueessa, mutta varausta ei kuulunut. Kulmalasta ja Haapalasta lienee kuitenkin tulevaisuudessa vielä liigajoukkueilleen paljon iloa, sillä he ovat joka tapauksessa melko kokonaisvaltaisia pelaajia hyvällä asenteella ja hyvillä käsillä. Koko vain todennäköisesti tulee esteeksi NHL-varaukselle.
2013 tuntuu tällä hetkellä oikein lupaavalta ikäluokalta. Tällä hetkellä Barkov ja Ristolainen tuntuvat olevan todella vahvoilla ja myös Lehkonen on vahvoilla. Juvonen ja Husso ovat oikein lupaavia maalivahteja (samoin Atte Tolvanen), mutta ensi kausi kertoo paremmin heidän tasonsa. Mahdollisuuksia on kuitenkin todella pieneen varausnumeroon. Ikosen ensimmäisen kierroksen varaukseen en millään jaksa uskoa, vaikka hän onkin ikäluokkansa taitavimpia pelaajia. Noin lyhyitä pelaajia ei vain ole varattu ensimmäisellä kierroksella. Todennäköisempänä pidän varausta toisella kierroksella olettaen, että luistelu paranee entisestään.
95-ikäluokasta löytyy muitakin kiinnostavia pelaajia. Ensi kausi kertoo lisää Antosen, Mäkisen, Pullin, Salmisen ja monen muun tasosta. Mahdollisuuksia on monella olla aivan ikäluokkansa parhaimmistoa, mutta kehityksen olisi jatkuttava.
Hyvä kirjoitus. Olet perehtynyt todella hyvin asioihin. Osaat myös tiivistää hyvin kirjoituksesi.
VastaaPoista