tiistai 8. maaliskuuta 2011

Kuukauden juniori: Olli Määttä

Ässien A-juniorit pelasivat kaksi kotiottelua pelatessaan nuorten SM-liigan puolivälieriä. Vastaan asettui JYP ja joukkueen nimilistasta löytyi varsin kiinnostava pelaaja.

Olli Määttä
184 cm / 85 kg
Syntynyt 22.8.1994 Jyväskylässä
Kasvattajaseura: JYP

Määttä pelasi todella hienon syksyn. Hänestä tuli jopa hivenen yllättäen Mestistä pelaavan D Teamin puolustuksen johtohahmoja. 23 ottelussa syntyi kuusi pistettä, mutta kaikkein vakuuttavinta oli tehotilastoon tullut varsin vakuuttava merkintä +11. Tämän takia hänet kutsuttiin nuorten maajoukkueen mukaan ja lopulta jopa nuorten MM-kisoihin. Siellä peliaikaa ei tullut miltei yhtään, mutta kaikesta huolimatta hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin Suomea nuorten MM-kisoissa edustanut pelaaja.

Ensimmäinen asia, jonka havaitsin nuoressa puolustajassa, oli koko. Määttä on melko isokokoinen puolustaja, jolla näyttää jo nyt olevan erinomainen fysiikka. Tämä on hieno asia, sillä pienikokoisia suomalaislupauksia on tullut ihan tarpeeksi viime vuosina. Toinen huomaamani asia oli liike. Nuorukaisen luistelu näyttää vaivattomalta ja teknisesti hyvältä. Luistelu on nopeaa niin eteen, taakse kuin sivullekin ja puolustaja käyttää liikettään hyödykseen liikkumalla aktiivisesti. Tämäkin on erinomainen asia, sillä heikko liike on vaivannut turhan montaa suomalaislupausta.

Positiivisin asia on kyllä ehdottomasti kuitenkin se, että Määttä näyttää olevan kokonaisvaltaisesti hyvä pelaaja. Fysiikan ja luistelun lisäksi myös tekniikka ja peliäly näyttävät olevan kohdillaan. Syöttäminen on varsinkin erittäin hyvää, sillä syötöt ovat junioritasolle poikkeuksellisen kovia ja ennen kaikkea tarkkoja. Kahden ottelun aikana Määttä ei kovin montaa harhasyöttöä antanut. Puolustaja osaa myös käsitellä mailaansa melko hyvin, eivätkä ne pari nähtyä laukaustakaan olleet kovin heikkoja, vaikka ne eivät erityisesti vakuuttaneet.

Omassa päässä Määttä on parhaimmillaan. Hän sijoittuu puolustusalueella loistavasti, jonka takia hän kykenee usein karvaamaan kiekon vastustajalta, peittämään laukauksen tai katkaisemaan syötön. Vastustajat pääsevät todella harvoin Määtän ohi, joka osaltaan kertoo hyvästä puolustamisesta. Puolustaessa hän käyttää kokoaan hienosti hyödykseen. Vaikkei hän juuri taklaa, niin hän hyvällä fysiikallaan hän horjuttaa vastustajiaan tarpeeksi, jotta hän saa joko itse kiekon, tai vastustaja menettää sen.

Lisäksi Määttä näyttää olevan todella älykäs pelaaja, jolla on rohkeutta pelata. Vaikka tilaa ja aikaa olisi vähän, niin useimmiten Määttä tekee sen oikean ratkaisun. Puolustaja tuntuu ajattelevan aina omaa päätä ensiksi, sillä hän on suurimmaksi osaksi alin mies. Mutta hän teki myös nousuja kiekon kanssa, kun se oli mahdollista. Peliäly näkyy miltei kaikessa tekemisessä, mutta hyvä esimerkki on tilanne, josta Määttä sai syöttöpisteen. Ylivoimalla hän oli yksittäisenä miehenä viivalla. Hän näytti laukaisevan, mutta syöttikin viime hetkellä B-pisteelle, josta oman joukkueen pelaaja laukoi kiekon suoraan syötöstä maaliin. Tällaisten pikkujuttujen jälkeen ei ole ihme, että Määttää peluutetaan sekä ylivoimalla että alivoimalla.

Vahvuudet:
Isokokoiseksi pelaajaksi hyvä liike
Kokonaisvaltaisesti hyvä pelaaja

Heikkoudet:
Ei suuria heikkouksia, mutta kaikkea pitää vielä kehittää

Yhteenveto:
En ihmettele yhtään sitä, että miksi Määttä oli nuorten MM-kisoissa ja miksi hänen tehotilastonsa oli niin hyvä Mestiksessä. Määtässä on kaikki ainekset olla loistava modernin ajan peruspuolustaja, joka liikkuu hyvin, sijoittuu hienosti ja jolla on ihan kohtuulliset kädet. Tällä nuorukaisella on edessään loistava tulevaisuus, ja se tulevaisuus on todennäköisesti Pohjois-Amerikassa. Ensi kaudeksi Määttä voi hyvin olla jo valmis SM-liigaan ja samalla ensimmäisen kierroksen varaus on lähellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti