perjantai 25. maaliskuuta 2011

Minne menet, Tappara?

Tappara oli vuosituhannen alussa todella iskukykyinen joukkue. Vuosina 2001 ja 2002 Tappara sai hopeaa ja alkuvuodet huipentuivat vuonna 2003 kultamitaliin. Tuolloin Tappara ei ollut suurimpien seurojen joukossa resursseiltaan, mutta ehdottomasti ylempää keskikastia. Vielä viisi vuotta sitten panostus joukkueeseen oli todella suurta, ja sen jälkiseurauksena Tappara lopulta otti pronssia vuonna 2008. Sen jälkeen loppusijoitukset ovatkin olleet entisellä suurseuralla 11, 7 ja 11. Alaspäin on menty siis vauhdilla. Mutta mitkä ovat syyt?

Tapparalla on aina ollut hyökkäyksessä suuria nimiä. Tällaisia pelaajia ovat olleet esimerkiksi Aleksandr Barkov ja SM-liigan kaikkien aikojen paras pistemies Janne Ojanen. Tällä kaudella ei tällaista pelaajaa ollut. Viimeisin suurpelaaja oli Jori Lehterä, joka ihastutti Tampereella kolme kautta. Jokainen kausi oli edellistä parempi ja viimeisellä kaudellaan Lehterä suorastaan dominoi SM-liigaa. Täysin dominoivaa pelaajaa tuskin kukaan odottikaan Lehterän jälkeen, mutta tämän kauden Tapparassa ei ollut ketään johtamassa joukkuetta tiukoilla hetkillä voittoon. Tarkemmin ajateltuna kenen olisi edes pitänyt olla se johtaja? Niclas Luceniuksen? Timo Koskelan? Steve Guollan? Kevin Doellin? Jokainen heistä on hyvä pelaaja, mutta heistä kukaan ei voi olla menestyvän joukkueen ykköstähti.

Tampere on iso kaupunki, joten Tapparalla on perinteisesti ollut hyvät taloudelliset resurssit. Vuosituhannen alkupuoliskollakin resurssit olivat SM-liigassa hyvin kilpailukykyisiä. Menestyksen heikentyessä resurssit eivät kuitenkaan ole enää parantuneet. Samalla muut ovat menneet Tapparan ohi oikealta ja vasemmalta. Tapparan kannalta on huolestuttavaa, että entiset pikkuseurat alkavat olla taloudelliselta kilpailukyvyltään jo miltei poikkeuksetta Tapparaa vahvempia. Tampereella Tapparan taloutta ei ole siis hoidettu kunnolla, eikä organisaatiota ole viety asianmukaisesti eteenpäin. Siksi Tamhockey Oy ei ikinä tee suurta voittoa. Siksi Tappara on monta vuotta nuorentanut joukkuetta.

Niclas Lucenius.

Nuorennuksen takia Tapparaan ei ole tullut viime vuosina montaa pelaajaa, joilta voisi varmasti odottaa tuloksia. Hankinnat ovatkin olleet enemmän pelaajia, jotka kaiken osuessa nappiin voisivat onnistua. Kevin Doell oli viime kauden varmin pelaaja. Shayne Toporowskilta taas kykeni varmasti odottamaan kentällä tulosta, mutta odotuksissa oli myös ongelmia pukukoppiin. Kokenut hyökkääjä ei myöskään ole tainnut ikinä voittaa yhtään mitään. Steve Guolla taas oli muuten vain vanha. Ensimmäiset Tapparan hankinnat tulevalle kaudelle eivät ole taaskaan vakuuttaneet. Jan-Mikael Järvisellä on hyvät kaudet alla Mestiksestä, mutta liigasta näytöt ovat nollissa. Joey Tenute taas oli koko viime kauden rikki. Ja ovatko Tapparaan huhutut Juha Metsola, Tuomas Huhtanen tai Kalle Kaijomaa mitään sateentekijöitä, joilla joukkueen taso noususi merkittävästi? Tuskin ovat.

Tilannetta ei helpota myöskään oman juniorituotannon luokaton taso. Varsinkin kun muistaa, että Jori Lehterä, Jonas Enlund, Harri Säteri ja moni muu ovat tulleet Tampereen ulkopuolelta vasta Tapparan vanhempiin juniorijoukkueisiin. Anssi Salmelan, Teemu Nurmen ja Petri Kontiolan jälkeen Tapparan juniorituotanto on ollut heikkoa, ja heistäkin Kontiola on tullut Seinäjoelta. Tämän jälkeen Harri Ilvonen on kutakuinkin parasta, mitä Tappara on onnistunut tuottamaan. Kuvaavaa on se, että tällä kaudella Tapparan joukkueeseen nousseet Jesse Turkulainen, Joni Karjalainen ja Aleksi Elorinne ovat kaikki Tampereen ulkopuolelta. Turkulainen on Ruotsista, Karjalainen Helsingistä ja Elorinne on alun perin Joensuusta. Vuonna 1995 syntyneissä on vihdoin lupauksia herättävää ainesta, mutta nuorempi Aleksandr Barkov ja Jonathan Tanus ovat edelleen parin vuoden päässä liigasta.

Tapparalla on sinällään kohtuullinen runko kasassa jo ensi kaudeksi. Jani Nieminen ja huhuttu Juha Metsola olisivat kohtuullinen maalivahtikaksikko, vaikkei heistä sitä valmista ykkösvahtia löydykään. Puolustuksessa Tuukka Mäntylä, Pekka Saravo ja Juha Leimu takaavat jonkinlaisen laadun. Hyökkäys kuitenkin tarvitsisi selkeitä vahvistuksia. Jos nuo vahvistukset onnistuvat, niin silloin Tapparalla on mahdollisuuksia päästä pudotuspeleihin. Jos taas hankinnat ovat Tuomas Huhtasen tasoa, niin voi olla varma, että alamäki vain jatkuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti