torstai 17. maaliskuuta 2011

Kykeneekö Sport haastamaan Pelicansin?

Mestiksen finaaleissa Sport nousi uskomattomasti mestariksi. Jukureita vastaan vaasalaiset olivat jo kaksi voittoa jäljessä, mutta niin vain Sport nousi lopulta rinnalle ja ohi. Tommi Taimen pitkän syötön jälkeen Robin Bergman ratkaisi sarjan viidennen ottelun jatkoajalla. Samalla Sport pääsee yrittämään toista kertaa lähihistorian aikana nousua liigaan. Viimeksi karsinnoissa Sport haastoi Ässät oikein kunnolla ja sarja jatkui aina seitsemänteen otteluun asti. Lisäksi kuudes ottelu meni aina jatkoajalle asti. Silloin maali ja Sport olisi ollut liigassa, eikä Ässät olisi ollut tällä kaudella SM-liigan runkosarjan toinen.

Finaaleita en katsonut erityisen tarkasti. Pari matsia toki tuli pääosin nähtyä ja muutamasta osa. Noistakin hetkissä tuli todettua, että aika suuri urakka Sportilla tulee olemaan. Vaasalaiset kyllä kääntävät pelin nopeasti, mutta joukkueen suoritustaso heittelee jopa ottelun sisällä. Henkilökohtaisia virheitä tulee paljon, eikä niitä saisi tulla samalla tavalla, kun liigajoukkue astelee vastaan. Valmennuksesta ei kuitenkaan hirveää eroa löydä. Pelicansin Pasi Räsänen ei missään vaiheessa ole vakuuttanut minua. Sportin Antti Törmänen on tehnyt hienon työn joukkueensa kanssa, mutta onko hän valmentajana vielä valmis tällaiseen tilanteeseen? Sportia kyllä toki helpottaa se, että joukkue pelasi juuri kovassa paineessa kovatemposta peliä. Siksi Pelicans ei voi aliarvioida Sportia, vaan jonkun pitää pukukopissa tuoda asennetta lahtelaisten peliin. Onko se joku Pasi Nurminen?

Paperilla joukkueiden tasoero on selkeä. Sport lähti kauteen pienennetyllä pelaajabudjetilla, jolloin joukkueeseen tuli suuri määrä nuoria pelaajia. Pelicans taas panosti joukkueeseensa selkeästi, jolloin joukkueen kokoonpano näytti melko laadukkaalta. Maalivahti Niko Hovinen pelasi liigassa erinomaisen kauden, kun Sportilla on Joni Puurula, joka liigassa on aina ollut keskinkertaisuus. Ja kaiken päälle alkukaudesta Puurula pelasi vielä Suomi-sarjaa! Sportin puolustuksesta löytyy hienon kauden pelanneita, suoraan nuorten SM-liigasta tulleita yllätysnimiä, kuten Tommi Taimi ja Kristian Tuohilampi. Heitä auttavat Tuomas Immonen ja Eetu Heikkinen. Tällaisilla nimillä on kuitenkin paha lähteä horjuttamaan Pelicansia, jonka puolustus on tottunut liigassa pelaamiseen. Jan Latvalan ja Jyri Marttisen tason pitäisi riittää selkeästi. Sportin hyökkäyksessä Kim Nabb ja Robin Bergman ovat olleet tehokkaina. Mutta syy sille, että he pelaavat Sportissa on se, että taso ei riittänyt liigaan. Sportin puolustuksella taas tulee varmasti ongelmia Dwight Helmisen, Jarkko Immosen, Antti Tyrväisen, Vili Sopasen ja monen muun kanssa. Nyt viimeistään olisi Mike Yorkinkin aika herätä. Miltei 600 NHL-ottelun kokemus ei näkynyt runkosarjassa.

Selkeänä erona on rutiini. Mestiksessä otteluita voidaan voittaa todella suurella määrällä virheitä. SM-liigassa se ei ole enää mahdollista, joten siksi Pelicans on tottunut parempaan peliin. Ässien ja Sportin sarjassa oli kuitenkin selkeä ero sitoutumisessa. Liigajoukkue pelasi aivan liikaa yksilöinä, kun taas joukkue Mestiksestä pelaa aina yhteen. Mestisjoukkue on perinteisesti Joukkue isolla J:llä. Tässä kohtaa esille nousee valmennus. Sportin valmennuksen täytyy pitää joukkueen paketti kasassa, jotta joukkue pelaa sitä "omaa peliään". Pelicansin valmennuksen haasteet liittyvät siihen, että joukkue sitoutuu tekemiseen, eikä ala liikaa sooloilemaan. Ero löytyy myös aiemmissa peleissä. Pelicansilla on ollut pitkä kausi takanaan, jolloin joukkue on tottunut häviämään. Sport taas tulee karsintoihin mestarina, joka on tottunut voittamaan. Tällaiset asiat voivat ratkaista yllättävän paljon.

Pelicans on saanut viettää SM-liigan runkosarjan jälkeen pitkää taukoa. Mestiksen finaalit taas pelattiin todella nopealla aikataululla. Vastakkain siis asettuvat levännyt joukkue, ja viidessä ottelussa kaikkensa antanut joukkue. Sportille se voi tuoda alussa etulyöntiaseman hyvän pelituntuman muodossa, mutta kuinka kauan pelaajien fysiikka kestää kovaa tahtia? Jos sarja menee pitkälle, niin tässä kohtaa etu menee varmasti Pelicansille.

Lopulta ensimmäinen ottelu näyttelee suurta osaa tässä sarjassa. Sport aiheutti Ässille viimeksi ongelmia juuri nappaamalla voiton siitä ensimmäisestä pelistä. Jos Sport voittaa nyt ensimmäisen ottelun, niin heidän usko nousuun kasvaa ja samalla Pelicansille tulee sellainen pieni paniikki. Voitto myös ruokkisi mestaruushuumassa olevaa Sportia vieläkin suurempaan hurmokseen, joka voi olla yllättävän vaikea pysäytettävä.

Olkaa valmiina siellä Lahdessa. Vaasasta saapuu hurmoksessa pelaava, voittamaan tottunut joukkue. Ja samalla sieltä tulee useampi bussilastillinen kenties Suomen parhaimpia kannattajia, jotka varmasti valtaavat huudoillaan hallin.

Liigakarsinnat alkavat lauantaina 19.3. kello 18.30.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti