tiistai 29. maaliskuuta 2011

SM-liigan välierät ja nuorten SM-karsinnat

SM-liigan puolivälierät on nyt pelattu ja jäljellä on enää neljä joukkuetta. Seuraavaksi alkavat välierät, joista voittajat pääsevät finaaleihin. Häviäjät joutuvat tyytymään pronssiotteluun. Mutta mitkä ovat voimasuhteet näin etukäteen ajateltuna?

JYP – Blues

Blues on jo nyt suuri yllättäjä. Espoolaiset voittivat ensin Villi kortti-kierroksella Kärpät. Seuraavaksi kaatui Ässät pelituntuman, pudotuspelikokemuksen ja hyvän alun avulla. Ässät ja JYP ovat tällä kaudella pelanneet hyvin samankaltaista kiekkoa, mutta se ei auta enää Bluesia. JYP on selkeästi Ässiä laadukkaampi joukkue. Oikeastaan maalivahtiosasto on ainoa, jossa Blues on JYPiä parempi. Iiro Tarkki voittaa nimittäin niukasti JYPin maalivahtikaksikon. JYPin puolustuksessa on edelleen rutkasti laadukkaita ja kokeneita nimiä, vaikka Vatanen sieltä puuttuisikin. Bluesin puolustus on toki laadukas, muttei yllä aivan samalle tasolle. Bluesin hyökkäys on joukkueen suurin heikkous, sillä vaikka Ässiä vastaan Toni Kähkönen ja Petri Lammassaari olivatkin hyvässä vedossa, niin kokonaisuutena laajuutta ei ole tarpeeksi. JYPillä sen sijaan on useammassa ketjussa EHT-tason pelaajia ja Antti Pihlström, Eric Perrin, Harri Pesonen sekä Ossi Louhivaara tulevatkin varmasti aiheuttamaan ongelmia Bluesin puolustukselle. Valmennuksessa sekä Risto Dufva että Petri Matikainen ovat hyviä valmentajia, joten sieltä kumpikaan joukkue ei saa etulyöntiasemaa. Oma veikkaukseni on se, että JYP voittaa sarjan numeroin 4-1.

HIFK – Lukko

Tämä on todella tasainen pari, jonka lopputulosta on vaikea arvuutella. Kummaltakaan joukkueelta ei nouse esille mitään yksittäistä osa-aluetta, jolla voisi selkeästi perustella toisen olevan toista parempi. Valmennuksessa Kari Jalonen ja Rauli Urama ovat kumpikin melko päteviä valmentajia, jotka eivät kuitenkaan ole saaneet joukkueistaan kaikkea irti. Maalivahdit Juuso Riksman ja Mika Noronen ovat laadukkaita ykkösvahteja, mutta kumpikaan ei ole aivan SM-liigan parhaimmistoa. Puolustuksesta löytyy laatua ja leveyttä, mutta kokonaisuutena taso on samankaltainen. HIFK:n puolustus on hieman liikkuvampi ja Lukon isompi, mutta sitä on vaikea sanoa, että kummasta on lopulta enemmän hyötyä. Lukon kärkihyökkääjät ovat onnistuneet pudotuspeleissä HIFK:n vastaavia paremmin, sillä Jakub Petruzalek, Perttu Lindgren, Kurtis McLean ja Lauri Tukonen ovat päässeet hyvään kevätvireeseen. HIFK:lla taas on enemmän laajuutta, jonka takia puolivälierissä Jerry Ahtolaa kykeni pitämään hetken viltissä. Jostain se ero pitää kaivaa, joten veikkaan HIFK:n 4-3-voittoa. Syy voi olla vaikka sitten Ville Peltosen johtajuus ratkaisevilla hetkillä.

Ratkaiseeko Ville Peltonen Lukkoa vastaan?

Sitten siirrytään muihin aiheisiin. Nuorten SM-liiga saa ensi kaudella uutta väriä, sillä sarjaan tulee neljäs joukkue pääkaupunkiseudulta. A-nuorten I-divisioonan voittanut Kiekko-Vantaa päätyi nuorten SM-liigan karsintasarjassa neljänneksi. Tämä sijoitus riitti vantaalaisille sarjanousuun. Tämä on todella hieno asia. Ikävä kyllä kärkipelaajat näyttävät olevan poikkeuksetta joko 1990- tai 1991-syntyneitä. Jotkut näistä pelaajista jäävät siis väkisinkin ensi kauden joukkueen ulkopuolelle. Toivottavasti Kiekko-Vantaa kuitenkin kykenee kasaamaan kilpailukykyisen joukkueen.

Sarjanousu varmistui vasta viimeisessä ottelussa. SaiPa ja Kiekko-Vantaa olivat tasapisteissä, joten vantaalaiset tarvitsivat viimeisestä ottelusta vähintään yhden pisteen. Tilanne näytti jo heikolta, sillä vastustajajoukkue Kärpät johti kahden erän jälkeen 2-0. Kiekko-Vantaa teki viimeisessä erässä lopulta viisi maalia, joiden joukossa kaksi tasoitusta, Niko Vähäsarjan johtomaali 1,5 minuuttia ennen loppua, sekä Jani Punnalan maali tyhjiin minuutti ennen loppua. Ottelussa Juho Perttilä ja Lari Arima keräsivät neljä pistettä.

Kiekko-Vantaan nousu tarkoittaa nuorten SM-liigan laajentumista 16 joukkueen sarjaksi. Tässä taas ei ole mitään järkeä. Joukkuemäärän kasvattaminen vain heikentää sarjan yleistä tasoa. SM-liigan juniorijoukkueet eivät voi jonkin kabinetissa tehdyn käsittämättömän päätöksen vuoksi pudota. Karsintasarjan viidenneksi jäi SaiPan joukkue, mutta minkä takia he olisivat pelanneet loppuun saakka tosissaan? He tiesivät, etteivät he voi pudota. Onko silloin liigajoukkueen junioreilla panosta yhtä paljon kuin nyt Kiekko-Vantaan junioreilla oli? SaiPa oli muutenkin tällä kaudella nuorten SM-liigassa niin huono, että putoaminen alemmalle sarjatasolle olisi ollut aivan oikeutettua. No, kai tässä täytyy toivoa sitä, että ensi kaudella esimerkiksi Jokipoikien tai KooKoon juniorit olisivat neljän parhaimman joukossa nuorten SM-karsinnoissa. Ehkä joku tajuaisi jo silloin, että aina ei voi vain laajentaa. 17 joukkueen sarja nimittäin olisi jo todella tyhmän tuntuinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti