tiistai 31. tammikuuta 2012

Kuukauden juniori: Esa Lindell

Minulla kävi nyt sikäli hyvä tuuri, että sain katsoa tammikuussa kuukauden juniorin otteita kaksi kertaa. Se onkin hyvä, sillä juniorin otteet erosivat näiden kahden ottelun aikana.

Esa Lindell
188 cm / 88 kg
Syntynyt 25.3.1994 Helsingissä
Kasvattajaseura: TJV

Lindell on tilastojen valossa erittäin kiinnostava puolustaja. Harvoin puolustaja on tässä vaiheessa (30.1. klo 19) kautta koko sarjan pistepörssin sijalla kahdeksan. Tehot ovat vieläkin vakuuttavammat. Tehot 18+29=47 on hurja määrä puolustajalle. Ei siis mikään ihme, että Lindell on jo pelannut alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa, enkä ihmettelisi yhtään, jos hän pääsisi vuoden sisällä ainakin kokeilemaan alle 20-vuotiaiden maajoukkueen mukana.

Ensimmäisessä ottelussa olin kuitenkin pettynyt. Erityisesti kaksi ensimmäistä erää olivat yllättävän vaisuja. Noilla pisteillä odotin selkeää dominointia, mutta sainkin erityisesti tasakentällisin yllättävän heikkoa syöttötyöskentelyä ja melko heikkoja oman pään työskentelyä. Lindell kun ei tahtonut saada karvattua kiekkoa omassa päässä, eikä juuri katkottua syöttöjä. Lisäksi luistelussa näytti olevan pahoja puutteita sekä kiihtyvyyden että vauhdin osalta.

Sitten kolmannen erän alussa se huikein vahvuus näkyikin. Koko ottelun varjoissa pelannut puolustaja teki maalin todella kovalla lämärillä, eivätkä myöhäisemmätkään laukaukset olleet juuri yhtään tuota heikompia. Tuossa on sellainen ase, jota kehtaakin käyttää. Myös syöttötyöskentely oli ylivoimalla huomattavasti varmemman oloista kuin tasakentällisin. Huomioni sai myös Lindellin syötön vastaanotto, sillä hän sai todella hyvin syötöt kiinni, vaikka ne olisivat olleet ilmassa. Tältä osin mailankäsittely on siis kunnossa.

Kuva: © Julia Heino

Toinen ottelu olikin puolustajalta kokonaisvaltaisesti ensimmäistä parempi. Syötöt menivät aiempaa paremmin perille ja ne olivat napakoita. Näistä syötöistä osa oli vielä todella hyviä syöttöjä ja yksi syöttö päästi jokerihyökkääjän läpiajoon. Lindell haluaa liittyä hyökkäyksiin mukaan ja se näkyi jo ensimmäisessä pelissä. Mutta vasta toisessa pelissä hän kykeni selvästi auttamaan sillä joukkuettaan ja nyt puolustajan hyvä tuki nopeiden syöttöjen ja muiden vahvojen hyökkäyspään ratkaisujen ansiosta selvästi sekoitti vastustajan peliä.

Lindell tuntuu ajattelevan peliä hyökkäyspää mielessä. Hän haluaa kiekon, tehdä pisteitä ja luoda peliä. Siihen nähden hänen mailankäsittelynsä on vain melko hyvää. Puolustaja kyllä kykenee tekemään joitain perusharhautuksia ja käyttämään kehoaan kiekon suojaamisessa, mutta nuorten SM-liigasta löytyy puolustajien joukosta parempia harhauttelijoita.

Kuitenkin olen sitä mieltä, että Lindell ei pelaa kuten koko antaisi myöden. Omassa päässä hän ei käytä kehoaan tarpeeksi ja hän näytti hivenen jopa välttävän kontakteja. Erityisesti maalinedustalla hän voisi kyetä paljon parempaan ja vahvempaan työskentelyyn. Iso puolustaja kykenisi myös antamaan hyviä taklauksia, mutta nyt niitä ei nähty yhtään. Pisteet hän kuitenkin ansaitsee siitä, että hän oli valmis puolustamaan omaa maalivahtiaan jopa pienen nyrkkeilytuokion muodossa.

Vahvuudet:
Laukaus
Hyökkäyspään taidot

Heikkoudet:
Luistelu
Puolustuspelaaminen

Lindell on varsin erikoinen tapaus. Tällaiset tehot eivät tule ihan sattumalta, sillä Lindellin laukaus olisi tuhoisa ase jopa SM-liigassa ja syöttötyöskentelykin riittäisi. Näillä pisteillä NHL-varaus on ensi kesänä melko todennäköinen viimeisten kierrosten aikana. Lindellillä on vielä lukuisia kulmia hiomatta, mutta ne hoitamalla hänellä on mahdollisuuksia päästä pitkällekin vahvuuksiensa ansiosta. Luistelu erityisesti kaipaa vielä paljon töitä, mutta tilanne paranee jos ja todennäköisesti kun Lindell pääsee kesän ajaksi harjoittelemaan liigajoukkueen mukana ja pelaa ensi kaudella lähinnä miehiä vastaan SM-liigassa ja Mestiksessä.

PS. Minulla on ollut ongelmia nettiyhteyden kanssa, joten siksi tammikuun kuukauden juniorin julkaisu venyi parilla päivällä.

2 kommenttia:

  1. Minulla on osittain poikkeava näkemys Lindellistä. Mutta näin alkuun sanottakoon, että Lindellin alkukausi oli aivan uskomaton, minkä jälkeen suoritustaso on vähän "normalisoitunut". Pidän Lindelliä huippulupauksena, jolla on eväät nousta vähintään Euroopan huipulle.

    Olen samaa mieltä kirjaamistasi vahvuuksista, mutta heikkouksista olen osittain eri mieltä. En ymmärrä, miten luistelu on hänen heikkoutensa. Mielestäni se on yksi hänen vahvuuksistaan. Hänhän irtoaa nuorten sm:ssä vastustajista juuri jalalla useamman kerran ottelussa, ja omassa päässä hän ei häviä vastustajille nopeudessa. Myöskään luistimen käytössä ei mielestäni mitään heikkoudeksi laskettavaa ole. Hänellä ei tosiaan löydy Rautiaisen kikka-arsenaalia, mutta kuinka monelta suomalaiselta 190-senttiseltä pakilta sitten löytyy? Pari kikkaa pakille riittää hyvin, jos niillä saa tarvitsemansa tilan ja ajan.

    Lindell ei tosiaan hae yltiöpäisesti taklauksia, mutta luotettavilla pakeilla ei ole varaa hakea vuosisadan pommeja ja siten jättää omaa paikkaansa vapaaksi. Useamman ottelun nähneenä, voin kertoa, että Lindell osaa taklata kovaakin, kun siihen on oikea paikka. Puolustaminen ensin.

    Mielestäni Lindellin heikkoudet ovat tällä hetkellä oman pään pelissä ja sitten ne noin joka toiseen-kolmanteen otteluun osuvat vuosisadan kikkayritykset keskialueella, jotka epäonnistuvat. Niitä Lindell jostain syystä aina välillä hakee alimpana miehenä. Omassa päässä tulee joskus (ei joka pelissä tai usein) nukahduksia, joissa hän pelaa löysästi oman miehen. Mutta näitä nukahduksia käy kyllä muillekin.

    Lisäisin Lindellin vahvuuksiin vielä pelirohkeuden, jota hän osoittaa monin tavoin. Yksi näistä on mielestäni se, kuinka hän uskaltaa pitää kiekkoa paineen alla ja voittaa tilaa, jos sitä ei ole.

    VastaaPoista
  2. Hei.

    Ensiksi suuret kiitokset kattavasta kommentoinnista. Todella mukavaa nähdä vastaus ihmiseltä, joka on nähnyt useamman pelin kuin minä. Samalla näkemys on aina aivan eri tasolla kuin pienellä otannalla.

    Suomen tasolla Lindell on todella lupaava pelaaja, jolla on ainekset ainakin EHT-tason pakiksi. Hänen loistokkuuttaan toki himmentää nyt se, että Suomessa tapahtui jonkinlainen ihme ja samaan ikäluokkaan nyt sattumalta on osunut useampi huippulupaava puolustaja. "Normaalina" vuotenahan Lindell olisi se ykköspakki.

    Lindellin näin uudestaan tositoimissa viime viikonloppuna. Pelit olivat U18-maaotteluita ja siellä luistelunopeus ei oikein riittänyt. A-junnuissa tuollainen nopeus kyllä sitten tietenkin riittää.

    Mutta noissa peleissä näkyi kuitenkin noita mainitsemiasi puolia Lindellistä. Verrattuna kahteen aiempaan näkemääni otteluun Lindell pelasi todella fyysisesti. Ei hän taklauksia taklaamisen vuoksi nytkään hakenut, mutta hän ei todellakaan vältellyt kontakteja ja yhdysvaltalaiset ja ruotsalaiset löysivät itsensä pariin otteeseen jään pinnasta Lindellin taklauksen jäljiltä. Myös kiekolliset taidot tulivat hyvin näkyviin, vaikkei ne tosiaan mitään tasoa samivatanen ole. Harvalla edes on, eikä puolustajalle moiseen ole tarvetta.

    Ajattelinkin, että näkemäni pelit tuskin olivat parasta Lindelliä. Nyt suoritustaso oli jo enemmän siellä päin ja vahvuudet tulivat paremmin esille.

    VastaaPoista