perjantai 20. tammikuuta 2012

Toimittajan ilta Porin jäähallissa

Millainen on toimittajan ilta, kun jäähallissa pelataan SM-liigan peli? Jokainen halli on järjestelyissään erilainen ja jokaisella paikkakunnalla on omat piirteensä. Olen käynyt Porin lisäksi Raumalla ja Tampereella ja ne ovat suurelta osin oma maailmansa. Mutta voin hivenen avata toimittajan elämää Porin jäähallissa pelipäivänä.

Saavun Isonmäen jäähallille kylmänä talvi-iltana noin puoli kuuden aikaan. On tiistai ja vastaan asettuu Ilves. Jo 200 metriä ennen pihaa kuuluu Halli-Harrin ääni. Hänellä näyttää olevan asiaa Esa Keskiselle, mutta en jaksa tällä kertaa keskittyä Harrin juttuihin. Sen sijaan kävelen suoraan kohti viimeistä ovea, josta pääsee joko pataklubille tai lehdistön tiloihin.

Ovella ei ole ruuhkaa ja pääsen sujuvasti heti sisälle halliin. Minulta ensiksi tarkastetaan mediakortti ja sitten järjestyksenvalvoja tarkastaa pikaisesti sen, ettei minulla ole vaikkapa Koskenkorvaa tai mikroautonrenkaita mukana. Ei ollut tälläkään kertaa, vaikka taskut olivat täynnä lehtiöitä, kyniä ja sen sellaista. Tämän jälkeen menen viereiset rappuset ylös ja käännyn käytävälle. Ovi, jossa lukee ”lehdistö” löytyy hivenen ennen kuin käytävä päättyy.

Kyseinen huone on koko hallin suurimman baarin ja sitä lähimpänä olevan vessan välissä. Kuten arvata saattaa, lauantai-iltana joillain on ollut välillä vaikeuksia hahmottaa lehdistöhuoneen ja WC:n ovissa olevien tekstien eroa.

Tarjoilu lehdistön taukohuoneessa ei ole kovin monipuolinen. Nyt on kuitenkin otettu selvä edistysaskel aiempaan kertaan. Viimeksi saapuessani paikalle noin 55 minuuttia ennen ottelun alkua tarjolla olevia vohveleita oli jäljellä seitsemän tai kahdeksan. Nyt niitä oli sentään iso kasa. Toki niillä ei nälkä lähde, vaikka vohveleita olisi useampikin. Kahvia ja mehua oli kuitenkin hyvin ainakin normaalin arkipelin tarpeisiin.

SM-liiga tarjoaa lehdistölle kokoonpanot ja joitain tilastoja. Tilastoista voi aina etsiä virheitä. Tällä kertaa maalivahtien kärkipaikkaa näyttäisi pitävän kolme ottelua SaiPan paidassa pelannut Jere Myllyniemi, jonka torjuntaprosentti on hurja 96,70%. Jotenkin epäilen, ettei tämä tieto pidä paikkaansa. Ulkomaalaisten pistepörssistä löytyy 17 pistettä kerännyt mies ilman nimeä. Tuo näkymätön mies osoittautui nopeasti Ville Koistiseksi.

Medialle on varattu paikat D-katsomosta. Sinne suorin reitti lehdistön taukotilasta kulkee baarin läpi. Näin arkipelinä se ei ole ongelma, mutta lauantaisin tarpominen ihmismassan läpi on välillä jo tuskallisen hidasta. Lauantaisessa Lukko- tai HIFK-ottelussa kannattaa suosiolla etsiä vaihtoehtoisia reittejä, sillä sen ihmismassan läpi ei ole asiaa.

D-katsomo on paikkana sellainen, että toisen joukkueen päädyssä näkyvät tilanteet näkee melkoisen hyvin. Vastustajajoukkue hyökkää tuohon päähän kaksi kertaa ja Ässät kerran. Toisin sanoen Ville Uusitalon melkoista sähellystä saa ihastella kaksi erää oikein lähietäisyydeltä. Toiseen pään tapahtumat sen sijaan ovatkin jo huomattavasti vaikeampia hahmottaa ja nyt Ilveksen vieraspaidan pelinumerot oli kauempaa lähes mahdotonta nähdä.

Porin jäähallissa on perinteisesti hyvät penkit. Istahdin medialle tarkoitettuun katsomonosaan, jossa eteensä saa puisen kirjoitusalustan. Penkissä olisi kuitenkin ollut kenties parantamisen varaan, sillä se oli toisesta reunastaan irti.

Lehdistötilaisuus pidettiin vielä viime kaudella lähellä lehdistön taukohuonetta. Eli toisin sanoen jonkun Lukko-ottelun jälkeen sekä toimittajien että valmentajien oli käveltävä ihmismassan läpi. Nyt tuota ei tarvitse enää tehdä, vaan lehdistötilaisuus pidetään pukukoppien välittömässä läheisyydessä. Vaikka A-katsomosta osa porukasta purkautuu ulos suurin piirtein samasta paikasta, kuin mistä SM-liigan pressikorttia vilauttamalla pääsee pukukoppikäytävälle, on se aiempaa pienempi paha.

Valmentajien kommenttien jälkeen huomaa jo osan haastattelevan käytävillä pelaajia. Juttujen teko niin painettuun lehteen kuin verkkomediaan on selvästi alkanut. Tällä kertaa en kuitenkaan itse jututa yhtään pelaajaa, vaan kävelen pois käytävältä ja astelen ulos. Aikaa on mennyt jo sen verran, että suurin osa ihmisistä on päässyt pois hallilta. Eipähän tarvitse ruuhkan vuoksi edetä tuskallisen hitaasti.

Seuraavan kerran Porissa pelataan lauantaina. Silloin varmaan suurin osa kuviosta toteutuu uudestaan.

1 kommentti: