maanantai 19. joulukuuta 2011

Kuukauden juniori: Mikko Vainonen

Vuoden viimeiseksi kuukauden junioriksi valikoitu HIFK:n puolustaja Mikko Vainonen. Seuraavaksi sarja jatkuu tammikuun lopulla.

Mikko Vainonen
189 cm / 93 kg
Syntynyt 11.4.1994 Helsingissä
Kasvattajaseura: HIFK

Vainonen on lukeutunut pidemmän aikaa ikäluokkansa parhaimpiin puolustajiin. Hänet valittiin jo Pohjola-leirillä tähdistökentälliseen ja sen jälkeen hän on ollut ikäluokkansa maajoukkueen vakiokalustoa. 1994-syntyneistä Määttä, Pokka ja Ristolainen ovat saaneet Vainosta enemmän huomiota, mutta SM-liigassakin kuusi ottelua pelanneen puolustajan nimi kannattaa painaa mieleen.

HIFK:n pelaaja osaa juuri sen tehtävän parhaiten, mitä puolustajalta odotetaankin. Hän puolustaa hyvin ja sijoittuu omassa päässä erinomaisesti. Tämän lisäksi hän on otteissaan erittäin varma ja antaa yleensä hyvän ensimmäisen syötön. Vainonen käyttää kokoaan erinomaisesti hyödykseen oman pään pelissä. Hän on fysiikaltaan jo nyt vakuuttava, eikä hän päästä vastustajan hyökkääjiä maalin eteen. Vainonen myös taklaa mikäli tilaisuuden tullen. Laidan vieressä puolustaja yleensä voittaa kaksinkamppailut käyttäen kroppaansa hyvin hyödykseen.

Olen lukenut, että Vainosen liike ei olisi erityisen hyvää. Ensimmäiset potkut eivät toki olleet erityisen tehokkaita, mutta omaan silmääni luistelu ei näyttänyt erityisen huonolta. Mielestäni Vainosen liike oli koko ja ikä huomioiden tehokasta ja teknisesti melko hyvässä kunnossa. Puolustaja oli melko nopea luistimilla ja varsinkin pienen kiihdytyksen jälkeen hänen vauhtinsa oli jo varsin vakuuttava. Olisiko niin, että Vainosen liike on parantunut viimeisen vuoden aikana?

Kuva: © Julia Heino

Nuoren puolustajan suurimmat heikkoudet ovat hyökkäyspään taidoissa. Vainosen perussyötöt ovat hyviä ja napakoita, mutta erityisen näyttäviä syöttöjä hän ei anna. Käsistään puolustaja ei ole erityisen vakuuttava. Mailankäsittely on vain kohtuullista, eikä puolustaja yrittänyt minkäänlaisia harhautuksia. Työskentely mailan kanssa jäi pelkkään perustyöskentelyyn. Ilmeisesti Vainosella on hyvä laukaus, mutta hän ei käytä sitä kovinkaan usein. Näin oli myös Porissa, sillä Vainonen ei laukonut kunnolla kertaakaan.

Yksi huomattava seikka Vainosessa on se, että hänellä tuntuu olevan taipumusta johtajaksi. Hän pelasi Porissa HIFK:n kapteenina, eikä se rooli ole ollut tuntematon myöskään maajoukkueessa. Puolustaja on ollut kapteeni alle 17-vuotiaiden maajoukkueessa ja tällä kaudella myös alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa. Ei voi olla enää sattumaa, jos pelaaja on valittu näin monta kertaa kapteeniksi.

Vahvuudet:
Puolustaminen
Fysiikka

Heikkoudet:
Mailankäsittely
Hyökkäyspeli

Vainonen vakuutti minut ottelun aikana, vaikka HIFK hävisikin ottelun Ässiä vastaan selvästi. Varmana fyysisenä puolustajana hän oli erinomainen. Ottelun perusteella en ihmettele yhtään valintaa nostaa Vainonen pelaamaan liigapelejä. Hänellä on kykyjä nousta ennen pitkää erittäin hyväksi peruspuolustajaksi jopa kansainväliselle tasolle. NHL-varaus on todennäköinen ja ensi kaudella Vainonen saattaa pelata jo vakituisesti SM-liigaa. Älkää kuitenkaan odottako mitään näyttävästi pelaavaa lupausta, vaan fiksusti ja varmasti pelaavaa fyysistä puolustajaa.

4 kommenttia:

  1. Hei,

    loistavaa analyysiä aiheista, joista ei valtamediasta saa niin usein lukea. Muutenkin asiallisen oloinen sivusto sulla.

    Tsekkaa toki meidän blogi osoitteesta rahattomananewyorkiin.com. Asiaa myös jääkiekosta.

    VastaaPoista
  2. toi kommentti mailankäsittelytaidoista on täyttä paskaa. vainosen silmä-käsi-koordinaatio hakee vertaistaan nuorten sm-liigassa. oletan että olet yhden pelin nähneenä vetänyt tällaisen johtopäätöksen. melkein koko vainosen uran nähneenä voin sanoa että hänen mailankäsittelytaitonsa ovat todella kovat. sitten mitä taas fysiikkaan tulee... Vainosella on hyvin korkea rasvaprosentti joka ehkä vähän hidastaa miehen vauhtia. muutama kilo eturepusta töölönlahden juoksupoluille niin tässä on tulevaisuuden johtaja hifk puolustukseen.
    -Sipponen

    VastaaPoista
  3. Hyvä analyysi. Vainonen on tosiaan jatkoa 94-ikäluokan huippulupaaviin puolustajiin.

    Vainosen peli on vielä paikoin vähän kulmikasta, mutta ikä ja koko huomioiden, se on täysin ymmärrettävää. Mailankäsittely ei ole vahvuus, mutta ei se heikkouskaan ole, sillä hän tekee lähes aina oikean ratkaisun ja onnistuu siinä. Lisäksi hänellä on erittäin hyvä painava laukaus, joka lähtee suoraan syötöstä.

    Tällä kaudella liigavauhti oli vielä vähän liikaa Vainoselle, ja oli ehkä vähän väärin häntä itseään kohtaan laittaa siihen paikkaan. Pakkina, kun virheet näkyvät monesti taululla, on se ihan eri asia laittaa nuori puolustaja kokeilemaan liigaa hyökkääjien kokeiluun verrattuna.

    Yhdyn Sipposen näkemykseen, Vainonen on tulevaisuuden johtaja hifk-puolustukseen, tai miksei jopa vähän isommillekin jäille.

    VastaaPoista
  4. Pahasti ylimainostettu pelaaja,tämän vuoden A-peleissä 10minuutin peliaikoja.

    VastaaPoista