keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Kinnostavia pelaajia nuorten MM-kisoissa

Nuorten MM-kisat tuovat jälleen esille tulevia tähtipelaajia, joiden nimet tulevat seuraavien vuosien aikana tutuiksi NHL:stä ja maajoukkueista. Seuraavaksi haluankin esitellä joitain näiden kisojen tähtipelaajia, jotka tulevat vielä olemaan kovia jääkiekkoilijoita.

Kanada

Kanada lähtee kisoihin jälleen ennakkosuosikkina. Joukkue on täynnä ensimmäisen kierroksen varauksia. Puolustuksessa Moncton Wildcatsin Brandon Gormley ja Saint John Sea Dogsin Nathan Beaulieu varattiin suht pienillä numeroilla ja heillä on jälleen hyvä kausi alla. Kaikkein huikeimmassa vireessä on puolustajista kuitenkin ollut 1,5 pistettä ottelussa tällä kaudella tehnyt OHL:n Niagara IceDogsin Dougie Hamilton. 18-vuotias Ryan Murray varataan vasta ensi kesänä, mutta viime keväänä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa hurjaa jälkeä tehnyt pelaaja voi olla jo nyt ratkaisupelaaja. NHL:stä Kanada saa mukaansa hyökkäysvoimaa Tampa Bay Lightningin Brett Connollyn muodossa, sekä taklauksia Devante Smith-Pellyn kanssa. Avainpelaajia ovat myös Winnipeq Jetsissä kautensa aloittanut Barrie Coltsin Mark Scheifele ja yliopistosarja NCAA:n Colorado Collegessa yli pisteen ottelussa tehnyt Jaden Schwartz. Kaksi edellämainittua kuuluvat myös joukkueen lukemattomien ensimmäisen kierroksen varausten joukkoon. Viime keväänä kolmantena Florida Panthersiin varattu Saint John Sea Dogsin Jonathan Huberdeau on myös mukana, mutta loukkaantumisista johtuen hän tuskin on parhaassa mahdollisessa vireessä. Muista nimistä mainittakoon juniorisarjoissa hurjassa vireessä olleet Mark Stone (33 ottelua, 65 pistettä) ja Tanner Pearson (30 ottelua, 66 pistettä).

Latvia

Latvialla on heikko tilanne. Pelaajien taso ei yksinkertaisesti riitä näissä karkeloissa. Maininnan arvoisia pelaajia ei ole montaa. Maalivahti Kristers Gudlevskis on hyvä MHL-vahti (MHL on Venäjän juniorisarja), mutta tämä taso voi olla liikaa. Edmonton Oil Kingsin riveissä WHL:ää pelaava Kristians Pells on hyökkäyksen avainnimiä. Suurin huomio kannattaa kuitenkin laittaa tulevia varaustilaisuuksia silmällä pitäen 17-vuotiaisiin Zemgus Gigensonsiin (hyvät tehot USHL:ssä) ja Teodors Blugersiin (hyvät tehot USHS:ssä). He voivat olla jo nyt Latvian parhaita pistemiehiä, mutta ihmetekoihin he eivät kyllä kykene. Puolustuksessa avainpelaaja on QMJHL:ssä pelaava Nikita Kolesnikovs.

Ruotsi

Ruotsilla on nykyään aina mitaleita rutiinisuorituksella tavoitteleva joukkue, mutta tällä kertaa naapurimaa joutuu lähtemään kisoihin ehkä hivenen aiempia vuosia heikommalla joukkueella. Ruotsilla on kuitenkin kivikova ykkösvahti, kun Elitserienin Luulajassa huippukauden pelannut Johan Gustafsson on maalilla. Hän lienee näiden kisojen parhaita maalivahteja. Puolustuksen kärkenä toimivat ensimmäisellä kierroksella NHL:ään varatut Färjestadin kahden suunnan puolustajat Jonas Brodin ja Oscar Klefblom. Kiekollisesta taidosta, mutta samalla myös virhealttiudesta vastaa suuria minuutteja tahkova Jokereiden John Klingberg. Hyökkäyksessä on kovempia nimiä. Eniten voi odottaa Ottawa Senatorsissa kauden aloittaneelta, mutta Djurgårdeniin lähetetyltä ykköskierroksen varaukselta Mika Zibanejadilta. Johan Larsson lienee toinen johtotähti, sillä hän on tehnyt hurjia tehoja nuorten maajoukkueissa sekä tällä kaudella myös Brynäsin joukkueessa. Taustatukea tuovat Djurgårdenin Pontus Åberg sekä Frölundan Johan Sundström. Kiinnostava pelaaja on myös ensi kesänä todennäköisesti kymmenen ensimmäisen pelaajan joukossa varattava Filip Forsberg. Pärjääkö Leksandin Allsvenskan-joukkueessa pelaava hyökkääjä nuorten MM-kisoissa?

Slovakia

Slovakian juniorituotannon taso on romahtanut totaalisesti. Tässäkin joukkueessa ne parhaimmat pelaajat pelaavat Pohjois-Amerikan juniorisarjoissa. Slovakialla on tällä kertaa melko hyvä puolustus, jonka tähdet ovat WHL:n Prince George Cougarsin Martin Marincin, WHL:n Edmonton Oil Kingsissä hyvin esiintynyt Martin Gernat sekä jo viime kaudella viisi pistettä nuorten MM-kisoissa tehnyt QMJHL:n Gatineau Olympiquesin Adam Janosik. Hyökkäys on kahden pelaajan varassa. 45 pistettä QMJHL:ssä tehnyt Tomas Jurco ja 37 pistettä WHL:ssä iskenyt Marek Tvrdon ovat joukkueen ainoat valopilkut. Seurattavaa toki löytyy myös nuoremmasta kaartista. Juuri ja juuri 17 vuotta täyttänyt HK Dukla Trencinin Marko Dano on tällä hetkellä Slovakian jääkiekon suurimpia lupauksia ja päässee jo nyt mukaan nuorten MM-kisoihin.

Suomi

Suomella on siitä hyvä tilanne, että ero kärkeen on todennäköisesti pienempi kuin pitkään aikaan. Ikävä kyllä meiltä puuttuu nyt huippuvahti. Puolustus on myös heikkous. Bluesin fyysinen peruspuolustaja Jani Hakanpää on joukkueen ainoa NHL:ään varattu 1992-syntynyt puolustaja. Onneksi 18-vuotiaista puolustajista löytyy roppakaupalla potentiaalia OHL:n London Knightsin Olli Määttän, Kärppien Ville Pokan ja TPS:n Rasmus Ristolaisen muodossa. He ovat jo nyt ratkaisevassa roolissa. Hyökkäyksessä suurin tähti on ehdottomasti HIFK:n Mikael Granlund, joka on tässä turnauksessa hyökkääjien kirkkainta kärkeä. Granlundin kanssa pelannee pikkuveli Markus ja Jokereiden Teemu Pulkkinen, jotka myös tarjoavat hyvää tulitukea Mikaelille. Hyvänä puolena on se, että Mikael Granlund on pelannut jo aiemmin erinomaisesti kummankin kanssa. SM-liigassa vakuuttavasti ovat viime aikoina pelanneet myös Kärppien Miikka Salomäki, Ässien Joel Armia sekä vasta 1,5 vuoden päästä NHL:ään varattava Tapparan superlupaus Aleksandr Barkov.

Kuva: © Jari Salko

Sveitsi

Sveitsillä on tällä kertaa kasassa yllättävän vahva joukkue, vaikka Nino Niederreiter puuttuukin. Kasassa voi olla hänen puuttumisestaan huolimatta maan kaikkien aikojen vahvin hyökkäys. Suurin hyökkäyspään tähti on Calgary Flamesin ensimmäisen kierroksen varaus Sven Bärtschi, jolla on takanaan huikea kausi WHL:n Portland Winterhawksissa. Hyökkääjistä viime vuoden joukkueesta jatkavat hyvät kisat pelannut Ambri-Piottan Gregory Hofmann, Klotenissa kahdeksan pistettä tehnyt Samuel Walser sekä selvän askeleen viime kaudesta eteenpäin ottanut Bernin Joël Vermin. Hyökkäykselle hyvä uutinen on myös hyvin Sveitsin liigassa esiintyneiden Luganon Dario Simionin sekä erityisesti 12 pistettä 19 ottelussa Bernin riveissä iskeneen Christoph Bertschyn nousu parrasvaloihin. Hyvät kisat voivat nostaa nuorukaisten osakkeita tuntuvasti ensi kesän varaustilaisuutta silmällä pitäen. Pohjois-Amerikasta avuksi tulee myös hyvän kauden pelannut Tanner Richard. Omassa päässä materiaali on ikävä kyllä heikko ja OHL:n Plymouth Whalersiä edustava Dario Trutmann voi olla Sveitsin ainoa pisteitä tekevä puolustaja.

Tanska

Tanskan heikosta joukkueesta muutama pelaaja kannattaa nostaa esille. Ehdoton ykköstähti on ensimmäisen kierroksen varauksen saanut Nicklas Jensen, jonka kausi OHL:n Oshawa Generalsissa on sujunut viime kauttakin vakuuttavammin. Viime vuonna sarjaporrasta alempana tuloksiin kykenivät myös Tanskan liigan Herningissä yli pisteen ottelussa iskenyt Thomas Spelling, saman seuran Patrick Bjorkstrand sekä Malmön junioreissa pelaava Nicolai Meyer. Mutta pystyvätkö he samaan esimerkiksi Kanadaa vastaan? Puolustuksessa Tanskan liigan Esbjergin Jannick Christensen lienee kärkinimi, mutta hänellekin tulee varmasti ongelmia huippumaiden pyörityksessä. Tanskalla on kuitenkin pari todella kiinnostavaa pelaajaa, sillä vasta 16-vuotiaat Mads Eller ja Oliver Bjorkstrand ovat jo nyt suuressa roolissa. Kumpikin saatetaan varata parin vuoden päästä NHL:ään, joten nimet ylös.

Tšekki

Tšekin juniorituotanto on yskinyt pahemman kerran, eikä tänäkään vuonna Martin Frkin poissaollessa paljoa voi luvata. Jo paikka kuuden joukosta olisi suuri saavutus. OHL:n Ottawa 67's:n maalivahti Petr Mrazek onneksi antaa Tšekille hyvät mahdollisuudet voittaa pelejä. Kentällä onkin sitten hiljaisempaa. Puolustuksessa kärkinimet ovat KHL:n Lev Popradin riveissä esiintyvä Bohumil Jank sekä WHL:ssä Vancouver Giantsin riveissä yllättävän vaisun kauden pelannut David Musil. Hyökkääjistä kannattaa seurata Slavia Prahassa 15 pistettä tehneen Tomas Hertlin otteita sekä KHL:n Lev Popradin Jiri Sekacin esityksiä. Philadelphia Flyersin harjoitusleirillä ihailua osakseen saanut Tomas Hyka on myös mukana ja QMJHL:n Gatineau Olympiquesin hyökkääjä on todennäköisesti Tšekin parhaimpia hyökkääjiä. Huomiota kannattaa kiinnittää myös Dmitrij Jaskinin esityksiin. Lupaavan pelaajan ura ei ole edennyt odotetulla tavalla ja nähtäväksi jääkin, että jatkuuko Slavia Prahassa vaisun kauden pelanneen hyökkääjän heikko vire myös nuorten MM-kisoissa.

USA

Yhdysvalloilla on nykyään aina mestaruuteen kykenevä joukkue. Nytkin jalkeilla on tasapainoinen ja hyvä kalusto. Mahdollisuuksia ei ainakaan heikennä oletusarvoltaan kenties turnauksen kovimman maalivahdin Jack Campbellin pelaaminen joukkueessa. Puolustus kärsii Carolina Hurricanesin riveissä pelaavan Justin Faulkin puuttumisesta, mutta kalusto on silti kova. Tulosta kannattaa odottaa ainakin Dakotan yliopistossa pelaavalta Derek Forbortilta, Michiganin yliopistoa edustavalta Jon Merrilliltä sekä Bostonin yliopiston Adam Clendeningiltä. Hyökkäyksessä on myös kovia pelaajia. Kuudella pisteellä Charlie Coyle oli jo viime vuonna USA:n parhaita pistemiehiä. Samoin Nick Bjugstad saalisti jo viime kisoissa neljä pistettä ja nyt kannattaa odottaa vieläkin kovempia tehoja. Viime kauden joukkueesta jatkavat myös WHL:n Medicine Ice Tigersin Emerson Etem ja Denverin yliopiston Jason Zucker. Huomion arvoinen pelaaja on myös OHL:n Plymouth Whalersin J.T. Miller, joka teki viime vuonna alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa vakuuttavat 12 pistettä.

Venäjä

Venäjällä on kaksijakoinen joukkue. Maalivahtipeli on suuri kysymysmerkki, eikä puolustus johtotähtinään KHL-joukkue Metallurg Novokuznetskin Zakhar Arzamatsev sekä Traktor Tsheljabinskin Nikita Nesterov myöskään vakuuta. Sen sijaan hyökkäys on huikea. Viime kauden kultajoukkueesta jatkaa vain yksi pelaaja, mutta se pelaaja on sitäkin kovempi. Jevgeni Kuznetsov ratkaisi viime vuonna Venäjälle kullan lähes yksin, eikä Traktor Tsheljabinskissä pelaavan hyökkääjän tämä kausi ole ollut yhtään heikompi. MHL:ssä Nikita Gusev on myös tehnyt kovia tehoja ja samalla hän toimii hyvänä MHL:n tason mittarina. TsSKA Moskovan Nikita Kutserov teki keväällä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa huimat 21 pistettä ja pistetehtailu voi jatkua nytkin. Kiinnostavaa on nähdä myös Pohjois-Amerikassa viime vuodet pelanneiden ja NHL:ään varattujen pelaajien taso verrattuna Venäjällä pelanneisiin hyökkääjiin. OHL:ssä pelaavien Windsor Spitfiresin Aleksandr Khoklatshevin, London Knightsin Vladislav Namestnikovin ja Barrie Coltsin Ivan Teleginin pistetahti on ollut ainakin Kanadan juniorisarjoissa hyvää. Oman mausteensa Venäjän hyökkäykseen tuovat seuraavan varaustilaisuuden kenties kaksi kovinta nimeä. QMJHL:n Queber Rampartsin Mihail Grigorenko ja OHL:n Sarnia Stingin Nail Jakupov voivat jo nyt tehdä kovat tehot.

Nuorten MM-kisat alkavat 26. päivä. Suomi joutuu heti kovaan testiin, kun vastaan asettuu ennakkosuosikki Kanada.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti