tiistai 6. joulukuuta 2011

Suomi matkaa nuorten MM-kisoihin osin yllättävillä pelaajilla

Raimo Helminen valitsi ensimmäisen MM-leiriryhmän vuodenvaihteen nuorten MM-kisoja silmällä pitäen. Minun valinnat olisivat olleet hivenen erilaiset (kuten tämä teksti osoittaa). Raipen valinnoissa on pari yllättävää valintaa. Ja toisaalta joukosta puuttuu pari pelaajaa, joiden oletin olevan mukana.

Maalivahdit:

Richard Ullberg, SaiPa
Sami Aittokallio, Ilves
Christopher Gibson, Chicoutimi Sagueneens QMJHL
Jonathan Iilahti, Blues

Puolustajat:

Olli Määttä, London Knights OHL
Simo-Pekka Riikola, KalPa
Konsta Mäkinen, Ilves
Rasmus Ristolainen, TPS
Jani Hakanpää, Blues
Miro Hovinen, Jokerit
Ville Pokka, Kärpät
Joonas Valkonen, Blues
Julius Nyqvist, HIFK

Hyökkääjät:

Teemu Pulkkinen, Jokerit
Alexander Ruuttu, Jokerit
Joel Armia, Ässät
Markus Granlund, HIFK
Markus Hännikäinen, Jokerit
Roope Hämäläinen, SaiPa/Jukurit
Miro Aaltonen, Blues
Aleksander Barkov, Tappara
Mikael Granlund, HIFK
Miikka Salomäki, Kärpät
Petteri Halinen, JYP
Joonas Donskoi, Kärpät
Mikael Kuronen, Ilves
Otto Paajanen, HPK

Toki helppoja valintoja oli lukuisia. Tuskin kukaan tästä maasta olisi pudottanut kisoista pois esimerkiksi Mikael Granlundia, Markus Granlundia, Teemu Pulkkista, Joel Armiaa, Miikka Salomäkeä, Joonas Donskoita, Olli Määttää tai Jani Hakanpäätä. He kaiken mukaan eivät ole siinä joukossa, josta putoaa valituista vielä maalivahti, kaksi puolustaja ja yksi hyökkääjä.

Maalivahdeissa uskon edelleen Aittokallion ja Gibsonin valintaan. Aittokallio on kuitenkin ollut ikäluokan ykkösvahti pitkään ja on pelannut liigassakin melko hyvin. Gibsonin kausi on ollut QMJHL:ssä vähän vaikeampi, mutta hän on tottunut jo pieneen kaukaloon. Richard Ullberg on lähin haastaja ja hän on torjunut SaiPassa erinomaisesti. Onkin ihme, jos hän ei pääse mukaan kolmosvahdiksi. Iilahti saanee jäädä Suomeen.

Puolustuksessa olisin ottanut mukaan aiempien suunnitelmien vastaisesti Konsta Mäkisen, sillä hänen esityksensä liigassa ovat olleet positiivisia, ja eiköhän Helminen tiedä, mitä hänestä saa irti. Määttä, Riikola, Ristolainen, Hakanpää ja Pokka olivat omassa joukkueessani ja he voivat olla jo melko varmoja omasta kisalipustaan. Mutta kuka joukosta Valkonen, Nyqvist ja Hovinen pääsee sitten kisoihin? Jos (ja varmaan kun) pienikokoinen Mäkinen pääsee kisoihin, niin mielestäni Nyqvistille ei yksinkertaisesti ole käyttöä. Valkosen ja Hovisen paremmuus ratkennee sitten Kanadan leirillä. Oma veikkaukseni on Valkonen, vaikkakin olisin edelleen ottanut ennemmin mukaan HIFK:n riveissä kuusi liigaottelua pelanneen Mikko Vainosen.

Miro Aaltonen pääsi mukaan MM-leirille.

Raipe kuuli selvästi toiveeni, tai sitten huomasi selvän puutteen joukkueessa. Nyt alempiin ketjuihin on valittu selvästi viime turnausta enemmän kokoa ja puolustustaitoa. Sen vuoksi pienikokoisille taitokiekkoilijoille jäi aiempaa vähemmän paikkoja. Tarjolla on todennäköisesti vain yksi paikka kolmosketjun laidalla ja se meni nyt ilmeisesti Miro Aaltoselle. Tosin itse olisin valinnut toisin. Teuvo Teräväinen on ollut koko kauden ajan mielestäni Aaltosta hivenen vakuuttavampi, ja viime aikoina myö serinomaisessa vireessä SM-liigassa ollut Teemu Rautiainen oli ajanut papereissani Aaltosen ohitse. Ikävä kyllä tämä saattoi viedä Teräväisen ensimmäisen kierroksen varauksen, jollei nuori laituri pelaa erinomaista loppukautta liigassa. Mutta sinällään ymmärrän valinnan, sillä paikkoja kuuden parhaan laiturin joukossa on rajallinen määrä. Se taas vaatii sen, että Roope Hämäläinen putoaa leiriltä, kuten hänen pitäisi. Pienikokoinen hyökkääjä on ollut koko kauden ajan melko vaisu eikä oikein sovi alempiin ketjuihin. Jos hän on mukana, niin en voi muuta kuin ihmetellä valintaa. Teräväinen ja Rautiainen kun ovat monta tasoa Hämäläistä parempia pelaajia.

Alemmat ketjut olisin valinnut myös toisin. OHL:ssä pelaava Mika Partanen jäi pois joukkueesta, vaikka hän on pelannut Pohjois-Amerikassa ja tottunut pieneen kaukaloon. Myös Micke Åsten jäi pois lukuisista alemmissa ketjuissa pelatuista liigapeleistä huolimatta. Hän olisi ollut mielestäni erinomainen valinta alempiin ketjuihin. Joel Mustosen pudottaminen oli kuitenkin se suurin yllätys. Mielestäni hänen olisi pitänyt olla ehdottomasti kisakoneessa Ruotsissa annettujen näyttöjen perusteella. Ilmeisesti Raipe oli eri mieltä, ja kun Mustonen ei ollut Vaasan turnauksessa, niin häntä ei ilmeisesti muka kaivattu. Mutta miksei häntä sitten valittu MM-leirille, jos kerran mukana on sellainenkin suuruus kuin Roope Hämäläinen?

Näin alempiin ketjuihin jäisivät Markus Hännikäinen, Otto Paajanen, Petteri Halinen ja Mikael Kuronen. Hännikäinen, Paajanen ja Kuronen ovat pelanneetkin jo liigassa nimenomaan alemmissa ketjuissa. Halinen puolestaan on ollut Mestiksessä alempien ketjujen isokokoinen sentteri, joten hänen valintansa nelosketjun keskelle on ihan looginen.

Oma ketjurulettini pyöräyttäisi siis tällaisen kokoonpanon Kanadaa vastaan pelattavaan avausmatsiin:

Aittokallio
Gibson

Määttä - Hakanpää
Riikola - Ristolainen
Valkonen - Pokka
Mäkinen

Ma. Granlund - Mi. Granlund - Pulkkinen
Donskoi - Salomäki - Armia
Hännikäinen - Barkov - Aaltonen
Paajanen - Halinen - Ruuttu
Kuronen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti