torstai 15. marraskuuta 2012

Kuukauden juniori: Mikko Rantanen


Kuukauden junioriksi valikoitui ensimmäistä kertaa vuonna 1996 syntynyt kiekkoilija.

Mikko Rantanen
178 cm / 70 kg
Syntynyt 29.10.1996 Nousiaisissa
Kasvattajaseura: TPS

Lurking, lurking...

Eräässä kauden alla pelatussa harjoitusottelussa huomioni kiinnittyi yhteen häkki päässä pelanneeseen nuorukaiseen. Hän ei ollut pienikokoinen luisteluihme, kuten suurin osa muista "häkkipäistä", vaan hänellä oli hyvät raamit. Suurimman osan ottelusta nuori pelaaja oli pimennossa, mutta siinä ohessa hän teki kaksi maalia. Olin vakuuttunut, vaikka en ollut kuullut Mikko Rantasesta aiemmin oikeastaan mitään.

Eikä se lopulta ole ihme, etten ole hänestä kuullut. Rantanen on pelannut toistaiseksi vain muutamassa nuorisomaajoukkueen ottelussa ja viime kausi kului B-junioreissa melko vaatimattomin tehoin. Mutta nyt näin aiemmin ilmeisesti sentterinä pelanneen Rantasen toiseen kertaan, eikä innostukseni hirveästi laantunut.

Rantasesta tekee omissa silmissäni mielenkiintoisen jo pelkästään hänen kokonsa. Juuri ja juuri 16-vuotias hyökkääjä on isokokoinen, vaikkakaan massaa ei ole vielä tullut. Olen aivan varma, että pituutta ei ole enää Suomen jääkiekkoliiton sivuilla (tai eliteprospectsissa) mainittu 178 senttiä, vaan uskoisin hyökkääjän olevan noin 185-senttinen. Koska Rantasella on kokoa, sitä pitäisi oppia käyttämään tulevaisuudessa paremmin. Muutaman kerran hän rynnisti puolustajien läpi, mutta enemmänkin fyysisyyttä olisin mielelläni nähnyt.

Toisaalta Rantasen luistelusta näkyy perinteiset ison pelaajan ongelmat. Tällä hetkellä näyttää siltä, että pituuskasvun jälkeen hyökkääjä ei ole vielä tottunut pituuteensa, vaan luistelu näyttää tällä hetkellä yhdellä sanalla sanottuna kamalalta. Hyökkääjän liikkuminen näyttää kankealta, vauhtia ei ole tarpeeksi, luistelusta puuttuu räjähtävyys kokonaan, eikä liike sivulle tai taaksepäin näytä yhtään luonnolliselta. Luistelua voi toki kehittää vielä paljon, mutta tällä hetkellä nopeus ei tahdo riittää. Sen takia Rantanen tuntuu olevan koko ajan potkun jäljessä muita ja puolustaminenkin muuttuu epätoivoiseksi mailan kanssa huitomiseksi.

Vauhdin puutteen vuoksi Rantanen on usein pitkiä aikoja pimennossa. Puolustuksessa hänestä ei juuri apua ollut, vaikka pitkällä varrella pitäisi ihan hyvin kyetä puolustamaan vaikka mailallaan. Usein hyökkääjä jäi muutenkin pelin ulkopuolelle. Positiivisena puolena hyökkääjän mailankäsittely on hyvää, syöttöjen vastaanotto kelvollista, pelirohkeus hyvällä tasolla ja harhautuksetkin ihan perushyviä.

Mutta pelaajan vahvuudet liittyvät ehdottomasti syöttöihin. En ihmettele yhtään, mikäli hyökkääjä on pelannut aiemmin sentterinä. Sen verran hienosti hän jakoi kiekkoa omalta laidaltaan. Ottelussa tulleet harhasyötöt olivat laskettavissa yhden käden sormilla, mikä on A-junioreissa melko harvinaista (saman veran harhasyöttöjä jotkin pelaajat onnistuvat tekemään yhdessä vaihdossa). Syötöt olivat poikkeuksetta varmoja, tarkkoja ja nopeita, mutta ennen kaikkea ne olivat älykkäitä. Usein syöttö oli ihan perussyöttö, mutta usein se onkin kaikkein fiksuin ratkaisu. Joukkoon kuitenkin mahtui muutama loistava syöttö, josta avautui loistava maalipaikka, tai sitten toiseen aaltoon. Mielestäni Rantasen ratkaisut ovat merkki hyvästä peliälystä.

Ässien ja TPS:n peli päättyi voittolaukauskilpailuun. Viimeisenä laukojana oli numero 26, Mikko Rantanen. Ratkaisuna oli terävä ja tarkka veto yläkulmaan ohi Atte Tolvasen. Taitaa olla pojalla laukauskin ihan hyvässä kunnossa.

...scoring.

Vahvuudet:
Syötöt
Peliäly

Heikkoudet:
Luistelu
Oman pään peli

Yhteenveto: Minulle tulee Rantasesta mieleen muutaman vuoden takainen Joel Armia hyvällä tavalla. Onhan heillä eroja (Armia on right, Rantanen left, Armia keskittyi harhautuksiin ja maalintekoon, kun Rantanen on enemmän pelinrakentaja), mutta kummastakin pelaajasta näki, että heissä on jotain spesiaalia. Luistelu näyttää toistaiseksi kamalalta, samoin kuin aikanaan Armiallakin, mutta entä kun se saadaan korjattua? Saman ikäluokan Manu Honkanen on lähes kaikin tavoin tällä hetkellä valmiimpi pelaaja kuin Rantanen, mutta nyt ei mietitäkään pelaajaa nyt. Pitää miettiä, että mitä pelaaja voi olla. Ja kun sitä puolta mietitään, oma kiinnostukseni kohdistuu juuri Rantaseen. 

1 kommentti:

  1. Näin Tepsin A-nuoria suhteellisen paljon seuraavana on kyllä helppo yhtyä näihin kommentteihin Rantasesta, mielenkiinnolla odotellaan kuinka kehitys tästä etenee.

    VastaaPoista