tiistai 20. heinäkuuta 2010

Ilja

1.7 on se päivä, jolloin NHL:ssä pelaajat muuttuvat vapaiksi agenteiksi. Tämän vuoden suurin vapaana ollut kala oli Ilja Kovaltshuk. Jo ensimmäisenä päivänä spekulaatiot veivät Kovaltshukia ties minne, mutta mitään varmaa ei kuulunut. Pari päivää sen jälkeen Kovaltshukin sopimus piti julkaista ”tänään”. Se ”tänään” koitti lopulta 19.7. Spekulaatiot Ilja Kovaltshukin tulevasta osoitteesta voidaan lopettaa. Kovaltshuk on jatkossakin piru.

Spekulaatioissahan pyöri moni joukkue. Los Angeles Kings, New York Islanders ja jopa Pietarin SKA mainittiin useampaan otteeseen. Joku taisi myös mainita mahdollisen paluun Atlanta Thrashersiin, vaikka se kieltämättä kuulostikin kaukaa haetulta. Mutta Kovaltshuk halusi selkeästi joukkueeseen, jolla on mahdollisuus voittoon. Ja kun New Jersey Devilsin nimi pyöri kuvioissa paljonkin, niin kyllähän tuo osoite tuntui selkeästi todennäköisimmältä. Lopulta kysymys taisikin olla sopimuksen yksityiskohdista. Ja tulihan sieltä melko erikoisen näköinen sopimus. 17 vuotta ja 102 miljoonaa dollaria ei ole edes palkkakaton ajalla mikään yleinen sopimus.

Sopimuksen yksityiskohdatkin ovat sangen mielenkiintoisia. Nykyisen palkkakaton aikana on tullut näitä mielenkiintoisia sopimuksia, jossa alussa saadaan paljon rahaa ja lopussa sitten jotain olemattoman pientä. Näin vaikutus palkkakattoon on vähäisempi. Kovaltshukin sopimus noudattaa myös tätä linjaa. Aluksi tienataan pari kautta ”vain” 6 miljoonaa dollaria. Sen jälkeen palkkasummat nousevatkin yli kymmeneen miljoonaan dollariin useammaksi vuodeksi. Kunnes sitten vuoden 2020 tienoilla palkkasummat romahtavat ja kaudesta 2021 – 2022 eteenpäin palkka on alle miljoona dollaria. Siis mikäli 39 vuoden iässä edes päättää enää pelata Devilsissä. Hyvin todennäköiseltähän se kuulostaa, että tuossa vaiheessa Kovaltshuk päättää virallisesti lopettaa uransa NHL:ssä ja hän lähtee pariksi vuodeksi Venäjälle rahastamaan. Tai sitten hän pelaa 44-vuotiaaksi Devilsissä… Tai sitten ei. Kovaltshuk tuskin on mikään Chris Chelios, joka pelaa toinen jalka haudassakin vielä NHL:ää.

Nyt kuitenkin Kovaltshukilla on edessään uudet haasteet. Enää ei riitä pelkät omat tehopisteet. Vaikka Kovaltshuk onkin mainettaan monipuolisempi pelaaja, niin nyt pelkät henkilökohtaiset saavutukset eivät enää riitä, kuten Atlantassa. Kovaltshuk ei ole ikinä vielä ollut joukkuettaan eteenpäin vievä johtohahmo eikä hänen joukkueensa ole vielä kertaakaan voittanut pudotuspeleissä sarjaansa. Tuohon asiaan on tultava muutos ja sitä myös pitkään menestystä nauttineessa New Jerseyssä odotetaan. Vastaako Kovaltshuk huutoon? No, sen näyttää seuraavat kaudet. Aikaa ainakin näyttäisi olevan vuoteen 2017 asti.

Lopuksi vielä jokainen voi katsoa tarkempaa tietoa Kovaltshukin sopimuksesta downgoesbrownin sivuilta. Tuollainenhan se sopimus on :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti