lauantai 18. elokuuta 2012

Juho Vanhala valitsi yleisurheilun

Porin Ässien A-nuorten joukkue koki viime kauden jälkeen kovia menetyksiä. Osa pelaajista oli liian vanhoja junioreihin, Borna Rendulic lähti Hämeenlinnaan, Santeri Arousva koki paremmaksi vaihtoehdoksi muuttaa Espooseen, Kasperi Nuto päätti muuttaa Raumalle ja Niklas Nevalainen on ilmeisesti vieläkin lähdössä Pohjois-Amerikkaan. Näiden menetysten tilalle on tulossa viime kauden B-junioreiden kärkijätkiä.

Juho Vanhala ei ole yksi heistä.

Vanhalaa voi pitää menetyksenä. Hän oli kuitenkin ikäluokkansa maajoukkueessa vakiokasvo vielä edelliskautena ja hän oli myös mukana toiseen sijaan päättyneillä nuorten olympiafestivaaleilla kaudella 2010-2011. Hän ei ollut mikään pistenikkari maajoukkueessa, mutta erinomainen luistelija täytti kyllä paikkansa alemmissa ketjuissa. B-junioreissa syntyi pisteitäkin ihan mukavasti ja nuorten SM-liigassa tuskin olisi tarvinnut odottaa ensimmäistä pistettä enää kovinkaan kauaa.

Nuorten SM-liigan avauspiste jää nyt kuitenkin tekemättä, sillä hän ei ole enää Ässien mukana. Jääkiekon parissa hän on jatkossakin, mutta joukkueena on mitä ilmeisimmin Harjavallan Kuparikiekko. Harjavallan ylpeyden riveistä ei koko kansaa kiinnostavia mainetekoja tehdä. Jatkossa Vanhalan nimi tuleekin esille todennäköisemmin juoksuradoilla tehtyjen tulosten ansiosta kuin jääkiekon parissa tehdyistä tehoista.

Tiettyyn pisteeseen asti jääkiekko ja yleisurheilu toki tukevat toisiaan. Nuorena on hyvä, että liikkuu. Vanhalan tapauksessa kahden eri lajin harrastaminen näkyi jääkiekossa hyvänä luisteluna ja yleisurheilussa puolestaan hyvänä kestävyytenä. Jossain vaiheessa lajivalinta on kuitenkin pakko tehdä, sillä jääkiekon vaatima voimaharjoittelu vaikeuttaa juoksemista huipputasolla, eikä juoksutreenin jälkeen aikaa tai energiaa varmasti riitä vaaditulla tavalla pelaajalle, joka pelaisi kuitenkin nuorten SM-liigaa. Valinta on nyt tehty ja se kohdistui yleisurheiluun.

Ja ainakin minä nostan päätökselle hattua. Suomessa on kyllä rutkasti lahjakkaita jääkiekkoilijoita. Sen sijaan yleisurheilu kaipaa kipeästi jokaista lahjakasta nuorta.

Toivotaan, ettei yleisurheilun parissa uran kohokohdaksi jää Euroopan nuorten olympiafestivaalien neljäs sija 400 metrillä, vaan menestystä tulee jatkossakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti