tiistai 21. heinäkuuta 2009

NHL vie, SM-liiga vikisee

NHL-peikko on käynyt jälleen kerran Suomessa kesän aikana. On se kumma juttu, vaikka joidenkin mielestä SM-liigan taso on pudonnut niin paljon, että hyvä jos SM-liigaa voi jääkiekoksi kutsua (onhan se pudonnut mutta joku raja tuolle väitteellekin), niin silti NHL:ään kelpaa vieläkin paljon pelaajia täältäkin. Farmiin vie ainakin suuren osan tie ensi alkuun, mutta paikka auringossa on mielessä luonnollisesti jokaisella rapakon taakse lähteneellä. Ketä NHL:ään sitten lähti Suomesta ja kuinka suuret mahdollisuudet heillä siellä on? Katsotaanpa.

Ben Eaves (Blues -> Nashville Predators)

Eaves on kaksijakoinen tapaus. Parhaimmillaan mies oli aivan suvereeni pelaaja liigajäillä, kuten pudotuspelien piste-ennätys osoittaa. 24 pistettä 14 ottelussa on aivan huikea saldo! Mutta toisaalta Eavesillä on viimeiseltä kahdelta kaudelta yhteensä 32 peliä alla ja sitä ennen vuoden tauko. Eavesin tasoisella pelaajalla on täydet mahdollisuudet päästä täydessä kunnossa ollessaan jopa NHL-jäille asti, mutta onko loukkaantumiset mennyttä elämää? Vaikea uskoa, että loukkaantumiskierre olisi loppunut pelaajalta, joka sen takia lopetti hetkeksi uransakin viime kaudella.

Ilkka Heikkinen (HIFK -> New York Rangers)

25-vuotias puolustaja on mennyt kausi kaudelta eteenpäin urallaan. Viime kaudellakin syntyi 34 pistettä HIFK:ssa. Heikkinen on lahjakas kiekollinen puolustaja, mutta ei ollut vielä aivan EHT-tasoa viime vuonna. Fyysisyyttä puuttuu vielä, samoin suoritusvarmuutta. Ensimmäinen vuosi menee ainakin farmissa, sillä Heikkisellä on paljon opeteltavaa rapakon takaisesta kiekkoilusta. Vuoden kuluttua tilanne voi olla jo toinen.

Ryan Keller (Blues -> Ottawa Senators)

Bluesissa pari viime kautta pelannut Keller osoittautui liigajäillä kovaksi pelaajaksi. Maaleja syntyy hyvää tahtia ja kultakypäräkin oli usein päätä komistamassa. Keller vain on hirveän epätasainen pelaaja, puolustuspää ei aina kiinnosta ja kokoakin saisi olla lisää. Kelleriä on turha laittaa jarrukenttään, joten ensi kausi ainakin kulunee farmissa suuressa roolissa.

Mikko Koskinen (Blues -> New York Islanders)

Kolmen metrin Koskinen varattiin varaustilaisuudessa peräti numerolla 31. Hyvät tilastot SM-liigassa, nuori ikä ja koko vakuuttivat Islandersin johdon ja onhan kyseessä lupaava nuori pelaaja, joka on mennyt joka vuosi askeleen eteenpäin. Koskinen liikkuu kokoisekseen hyvin ja luonnollisesti peittää maalin erinomaisesti, mutta puutteita löytyy vieläkin ja helppoja maaleja menee aika ajoin taakse. Pelannee farmissa ykkösvahtina, mutta nostetaan ylös kun Rick DiPietro tai Dwayne Roloson loukkaantuu jälleen kerran.

Joonas Lehtivuori (Ilves -> Philadelphia Flyers)

21 pistettä edelliskaudella tehnyt puolustaja sai kasaan viime vuonna vain 12 pistettä. Se on ylivoimaa pelaavalle kiekolliselle puolustajalle turhan vähän. Uran nousujohteisuus siis katkesi viime vuonna ja sitä korjatakseen Lehtivuori lähti Philadelphiaan. Kiekollisesti 21-vuotias puolustaja on lahjakas, mutta oman pään pelissä on kehitettävää ja sitä varmasti Flyersin organisaatiokin haluaa parantaa. Pelaa vielä vähintään vuoden farmissa, mutta potentiaali saattaa viedä ajan kuluessa miehen huipulle asti.

Juraj Mikus (TPS -> Los Angeles Kings)

Slovakian liigan pisterohmu, joka pelasi viime vuonna Zigmund Palffyn vierellä. Piti olla TPS:n ykkössentteri, mutta Los Angeles Kings laittoi kapuloita rattaisiin. Kiekon kanssa hyvä Mikus vakuutti Kingsin johdon leirillä ja sai sopimuksen rapakon taakse. Näin TPS joutuu etsimään uuden ykkössentterin kuin vanhoina hyvinä aikoina. Mikusin mahdollisuuksia on vaikea lähteä arvioimaan, kun tarttumapintaa ei juuri ole. Todennäköisesti kuitenkin suuressa roolissa AHL:ssä ja NHL:ssä paikkaa loukkaantumisia.

Matt Nickerson (Ilves -> Edmonton Oilers)

Nickersonin tietävät lähes kaikki. Aiemmilta kausilta muistuu mieleen moni varsin idioottimainen tempaus patapaidasta, mutta viime kausi oli harvinaisen hiljainen niin pisteissä kuin teoilla mitattuna. Pelaajana Nickerson on yllättävänkin monipuolinen, mutta mikään taito ei ole edes liigatasolla erityisen hyvää vaan korkeintaan hieman keskinkertaista parempaa. Muuta kuin farmisarjoja ei voi Nickersonille luvata.

Mika Pyörälä (Timrå -> Philadelphia Flyers)

Ei ollut enää liigapelaaja, mutta suomalainen kuitenkin. Timrån parhaita pelaajia viime vuonna ja ihan hyvät MM-kisat kaupan päälle. Pyörälä on hyvä tekemään töitä kahteen suuntaan ja hoitaa puolustusvelvollisuudet esimerkillisesti. Hyökkäyspään taidotkin ovat parantuneet, mutta mitään suurta roolia NHL:ssä ei voi luvata. Mutta koska Pyörälä osaa pelata kumpaankin suuntaan. niin 3-4. ketju ovat realismia.

Toni Rajala (Ilves -> Edmonton Oilers)

Oilers teki erikoisen siirron ja teki neljännen kierroksen varaukselleen heti sopimuksen. Äärimmäisen taitava, älykäs ja maalejakin tekevä laituri lähtee rapakon taakse ja osoitteena on Kanadan junioriliiga. Siellä Oilers haluaa Rajalan tottuvan pieneen kaukaloon ja tottuvan fyysiseen peliin, sillä siinä pienikokoisella Rajalalla on kehitettävää. Vuoden päästä takaisin Ilvekseen hivenen fyysisempänä ja sitten NHL-kaukaloon?

Alexander Salak (TPS -> Florida Panthers)

Ehdottomasti Tshekin lupaavimpiin maalivahteihin kuuluva Salak lähti Urpo Ylösen koulusta rapakon taakse. Kehittyi Suomessa uskomatonta vauhtia ja oli viime kaudella liigan parhaita maalivahteja antaen TPS:lle mahdollisuuden voittaa ottelunsa. Ja nyt kun mahdollisuus tuli, niin Salak lähti rapakon taakse. Odotettavissa on vastuuta farmissa, sillä Tomas Vokoun ja Scott Clemmensen hoitavat Panthersissa torjuntatyöskentelyt, mutta vuoden kuluttua Salak voi ihan hyvin olla jo Panthersin kakkosvahti.

Hannu Toivonen (Ilves -> St. Louis Blues)

Toivosen viimeinen keikka St. Louisissa päättyi floppiin ja siksi hän palasikin viime vuonna Ilvekseen. Ja Ilveksessäkin otteet olivat odotuksiin nähden heikkoja. Ajoittain Toivonen oli NHL-tasoa, mutta ajoittain hän pelasi kuin A-juniori. Paluu rapakon taakse oli siis yllättävä ja Chris Masonin ja Ty Conklinin varjosta on vaikea päästä NHL-joukkueen matkaan. Mutta pisteet kyllä pitää antaa yrittämisestä, vaikka tuskin Toivonen NHL-paikkaa enää saavuttaa.

Lauri Tukonen (Lukko -> Tampa Bay Lightning)

Tukosen tapauksessa selvästi varausnumero painaa, sillä viime kaudella liigassa Tukonen ei ollut niin hyvä mitä monet odottivat. Lukossa meni loppukausi kohtuullisesti (14 ottelua, 8 pistettä), mutta superlupauksena ensimmäisen kerran Amerikkaan lähtenyt hyökkääjä on ollut pettymys. Pelannee ensi kaudella Lukossa, sillä Tampa Bayssa pitäisi saavuttaa NHL-paikka ja Tukosen viime kauden perusteella se on kaukana.

Niin ja KHL-peikkokin kävi jälleen Suomessa. Jussi Makkonen päätti lähteä Valko-Venäjälle muiden suomalaisten perään Dinamo Minskiin suureen rooliin, kun NHL:ssä ei sitä olisi ollut tarjolla. Myös HPK piti tuosta päätöksestä, sillä peräti 800.000 euroa takkiin ottanut joukkue saa Makkosesta mukavat korvaukset, ainakin suuremmat kuin NHL:stä tulevat reilu 200.000 euroa. Myös Mika Oksa kelpasi samalle seuralle. Syytä ei ole kukaan onnistunut vieläkään selvittämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti