maanantai 27. heinäkuuta 2009

Jatkuuko dynastia sittenkin?

Oulun Kärpät on ollut tällä vuosituhannella SM-liigan dynastia. Seura on dominoinut vuosi toisensa jälkeen ja meriitit ovat todella kovat. Neljä vuotta nousun jälkeen Kärpät voitti jo mestaruuden ja seitsemänä viime kautena on palkintokaappi täyttynyt neljästä kullasta, kahdesta hopeasta ja yhdestä pronssista ja lisäksi kahdesta Champions Cupin kakkossijasta. Viimeisenä seitsemänä vuonna Kärpät on siis ollut joka kerta mitaleilla! Saavutus, johon ei mikään muu seura jääkiekon huippuliigoissa ole pystynyt. Menestys on rakentunut pitkälti kolmeen elementtiin. Hyvä juniorityö mahdollisti nousun huipulle ja uusien vastuunkantajien syntymisen. Vastuunkantajat taas toivat menestystä, joka toi toisen elementin eli rahan, jolla kyseiset pelaajat kyettiin pitämään Oulussa. Lisäksi Kärpät on lähes poikkeuksetta onnistunut hankkimaan onnistuneita ulkomaalaisia joukkueeseensa. Mutta menestys on tuonut varjopuolensa, sillä NHL, Venäjä ja Ruotsi ovat olleet kovin kiinnostuneita Kärppien pelaajista ja edes Kärpät ei ole pystynyt pitämään kaikkia tähtiään Oulussa. Niinpä viimeisen kahden vuoden aikana Kärpistä on lähtenyt pois huikea määrä huippuja. Janne Pesonen, Daniel Corso, Toni Koivisto, Michal Bros, Hannes Hyvönen, Mikko Lehtonen, Ondrej Kratena, Topi Jaakola, Jonas Andersson, Josef Boumedienne, Kalle Sahlstedt, Martti Järventie, Tommi Paakkolanvaara, Andy Chiodo... Dynastia ei siis voi enää jatkua tuollaisten menetysten jälkeen, varsinkin kun juniorituotanto on alkanut yskiä, eihän?

Tuttu näky tällä vuosituhannella

Tänään Kärpät kuitenkin jälleen osoitti mahtinsa ja näytti haiustaan muulle kiekkoilevalle Suomelle. 32-vuotias tshekkilaituri Pavel Rosa on tehnyt sopimuksen Kärppiin! Tällaisia ulkomaalaisia ei joidenkin mielestä pitänyt edes saada enää Suomeen, mutta niin vain on päässyt käymään. Pavel Rosa on varmasti ensi vuonna liigan suurimpia tähtiä, sillä meriitit ovat kovat. 36 ottelua NHL:ssä puoli pistettä per ottelu tahtia on kova saavutus kenelle tahansa. Lisäksi vyöllä on 5 kautta Venäjällä ja niinkin äskettäin kuin kaudella 2007-2008 siellä syntyi 36 pistettä ja sitä ennen 40 pistettä. Kyseessä oli kuitenkin jo silloin kiistatta maailman toiseksi kovin sarja. Eli vaikka viime kausi menikin heikosti, niin uskoisin sen olevan enemmänkin säännön vahvistava poikkeus, kuin osoitus tason laskusta. Sitä paitsi Rosa viime visiitillään Suomessa voitti mestaruuden Jokereissa tehden pisteen per peli. Ja ainakin joidenkin mielestä SM-liigan taso on pudonnut noista ajoista lähtien niin dramaattisesti, että silloiset kolmosketjun tasoiset miehet olisivat tähtiä nykyään. Eli eikös Rosan sitten pitäisi olla loistava hankinta tällaiseen puulaakisarjaan?

Rosan tultua Ouluun Kärppien tilanne näyttää joka tapauksessa todella hyvältä. Huolimatta kaikista menetyksistä ja kiristyneestä taloustilanteesta Kärpät on onnistunut jälleen kasaamaan iskukykyisen joukkueen ja palaset ovat loksahtamassa täydellisesti kohdalleen. Hyökkääviin rooleihin on laidoilla Rosan lisäksi tarjolla erinomainen EHT-tason monipuolinen maalintekijä Kristian Kuusela, huippunopea ja kohtuullisen hyvä perisuomalainen koohottaja Kimmo Koskenkorva ja mikäli vain asenne löytyy uudelleen ja treenaus on alkanut maistumaan, niin laidalla on myös huipputaitava Juhamatti Aaltonen. Keskellä on kaksi liigassa ykkössentterinä pelannutta keskushyökkääjää, eli Jari Viuhkola ja Pekka Saarenheimo. Lisäksi alaketjuihin löytyy eliittiluokan kolmosketjun miehet eli Mika Viinanen ja Vesa Viitakoski, eikä Keränen, Alikoski tai Karppinenkaan ole huonoja pelaajia. Toisin sanoen Kärppien hyökkäys näyttää olevan valmis tulevan kauden haasteisiin.

Viuhkola on ensi kaudella Kärppien avainpelaajia

Entä se oma pää? Maalilla jatkaa kaksikko Tuomas Tarkki ja Petri Koivisto. En ole ikinä pitänyt Tarkkia aivan huippuluokan maalivahtina, enkä pidä vieläkään. Omaan silmään on iskenyt aina pieni epävarmuus otteissa, mutta kaikesta huolimatta Tarkki on torjunut Kärpille kaksi mestaruutta. Ja kun vielä Koivisto osoitti viime kaudella olevansa loistava kakkosvahti, maalivahtiosasto näyttää olevan aika hyvässä kunnossa. Puolustuksessa on taas jo hyvä kiekollinen puolustaja Justin Forrest. Lisäksi Ilkka Mikkola ja Oskari Korpikari ovat liigatasolle hyviä peruspuolustajia. Kaupan päälle Atte Ohtamaa otti viime kaudella huimia askeleita eteenpäin ja Ossi-Pekka Grönholmkin alkoi näyttää lopussa jo liigatason puolustajalta. Tähän kun vielä lisätään se ennemmin tai myöhemmin tuleva herra X, on puolustuskin ihan hyvässä kunnossa, olettaen että tämä herra X on oikeasti vahvistus ja profiilipelaaja.

Itse pidän vieläkin paluun Aravirran aikaan tehnyttä Jokereita tulevan kauden suurimpana ennakkosuosikkina, mutta viimeistään tämän päivän hankinnan jälkeen Kärpät on osoittanut haluavansa pysyä liigan dynastiana tarjoten helsinkiläisille kovan vastuksen ensi kaudella. Ja Kärpät tuntien joukkue vahvistuu vielä kesken kauden, sillä rahoja ei ikinä ole käytetty loppuun ennen kauden alkua ja viime vuonnakin kesken kauden tuli muun muassa Justin Forrest ja Josef Boumedienne. Näin ollen ei kannata ihmetellä, ellei mestaruutta juhlitakaan Ilmalassa, Niiralan Montussa vahvistuneen KalPan johdolla, tai Jyväskylässä toista kertaa putkeen (se tosin vaatii ykkössentterin hankkimista Immosen tilalle). Mestaruus voi nimittäin hyvinkin matkata jälleen kerran pohjoiseen ja Ouluun Juha Junnon väitellessä siitä, että onko kravatti kultaisen vai keltaisen värinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti