torstai 26. toukokuuta 2011

Hurjia hankintoja

SM-liiga menettää jokaisen kauden jälkeen suuren osan parhaista pelaajistaan. Pelaajapalkkiot ovat niin paljon suuremmat NHL:ssä, KHL:ssä, Ruotsissa ja Sveitsissä, ettei SM-liiga kykene kilpailemaan rahalla. Ensi kaudeksi ulkomaille ovat ainakin lähdössä muun muassa Teemu Lassila, Pavel Rosa, Kurtis McLean, Jakub Petruzalek, Ville Viitaluoma, Jan Lasak, Pekka Tuokkola, Jani Lajunen, Kamil Kreps, Petteri Nokelainen, Atte Engren, Harri Säteri ja Justin Forrest. Ja eiköhän Perttu Lindgren ja Janne Lahti myös lähde uusien haasteiden perään ulkomaiden kaukaloihin. Jokainen näistä pelaajista olisi SM-liigassa miltei mille tahansa joukkueelle vahvistus ja he jättävät joukkueisiinsa valtavat aukot.

Liiga ei kuitenkaan tunnu heikentyvän. Oikeastaan viimeiset pari kautta SM-liigan taso on tuntunut pikkuhiljaa parantuvat. Vahvistukset on skoutattu aiempaa paremmin ja ulkomailta on löytynyt melko halvalla hyviä pelimiehiä. Ja joka vuosi Suomeen tulee joitain laadukkaita paluumuuttajia. Lisäksi junioreista on tullut vaihteeksi joitain todella lupaavia pelaajia toisin kuin vielä muutama vuosi sitten. Nämä granlundit, vataset, pulkkiset, armiat ja donskoit parantavat liigan tasoa ja tekevät siitä heti mielenkiintoisemman.

Mutta nyt tuntuu siltä, että Suomeen tulee lukuisia hyviä pelaajia ulkomailta. Ja nämä pelaajat vähintäänkin korvaavat menetetyt pelaajat. Joissain tapauksessa tulleet pelaajat ovat jopa parempia kuin lähteneet. Jotain on liigajoukkueiden toimistoilla siis tehty oikein, kun ulkomaisiin joukkueisiin verrattuna pienellä budjeteilla operoivat seurat kykenevät kasaamaan erinomaisia kokoonpanoja. HIFK esimerkiksi on tällä hetkellä todella hurjan näköinen joukkue. Oikeastaan kokoonpanoa katsellessa HIFK näyttää sellaiselta joukkueelta, jota ei pitänyt Suomessa enää nähdä. Pelkkä nimilista kun tuntuu pärjäävän miltei SM-liigan kulta-aikojen joukkueille. Kultajoukkueen runko kärkipelaajia myöten pysyi kasassa Juha-Pekka Haatajaa lukuun ottamatta. Ja tuon rungon päälle hankittiin vielä Mikko Jokela, Kim Hirschovits ja Eero Somervuori!

Riku Hahl tekee paluun SM-liigaan

Osataan sitä muuallakin. Ilves hankki profiilipelaajakseen oman kasvattinsa, MM-kisoissa pelanneen puolustaja Ville Koistisen. Jokerit nappasi puolestaan Ilari Filppulan, Riku Hahlin ja vinon pinon nuoria ja potentiaalisia ulkomaalaisia. Näistä ulkomaalaisista omasta mielestäni erityisen kiinnostavia ovat ruotsalaispuolustaja John Klingberg ja tanskalaishyökkääjä Nichlas Hardt. Jyväskylässä ensi kaudella pelaavat ulkomailta Suomeen palanneet Arto Laatikainen ja muutaman vuoden takainen ensimmäisen kierroksen varaus Riku Helenius. Kärpät hankki totuttuun tapaan maajoukkuemiehiä Tshekistä (Michal Vondrka), Suomesta (Ville Mäntymaa) ja jopa Ruotsista (Oscar Eklund). Lukkokin teki kovan värväyksen hankkimalla viime kaudella 31 pistettä Elitserienissä keränneen Kris Beechin. Samankaltaisiin tehoihin kykeni Pelicansin hankkima Ryan Lasch, jonka lisäksi joukkueeseen tulee Ruotsissa viime kauden pelannut Markus Seikola. Jopa Tappara ja TPS hankkivat pelaajia, jotka eivät ole takuuvarmoja ratkaisijoita, mutta jotka saattavat osoittautua hyviksi pelaajiksi. Joey Tenutea, Jakub Cernyä, Marek Schwarzia, Viktor Ekbomia ja Jacob Cebisiä ei kannata siis heti tuomita huonoiksi hankinnoiksi.

Osa viime kaudella liigassa pelanneista toki vielä lähtee ulkomaille, mutta toisaalta moni joukkue hakee vielä vahvistuksia kärkiketjuihin. Joten kenties hurjia hankintoja tulee vielä kesän ja syksyn aikana lisää.

Niin ja tähän kaiketi pitää mainita se, että millainen PR-voitto Mikael Granlundin jääminen Suomeen vielä yhdeksi kaudeksi on. Viimeistään ilmaveivillään suomalaisten suureksi suosikiksi noussut juniori käy koulunsa loppuun ja samalla pelaa vielä vuoden HIFK:ssa. Jo tällä kaudella hän oli pelillisesti yksi SM-liigan suurimpia tähtiä ja kehitys tuskin pysähtyy ensi kaudellakaan. Granlund on ensi kaudella varmasti kotimaan kaukaloiden parhaimpia pelaajia. SM-liiga saa hänestä samalla kansikuvapojan, joka vie ihmisiä hallille. Liigajoukkueilla on tuskin mitään sitä vastaan, että pelkkä Granlund tuo parisataa katsojaa lisää jäähallille otteluun, joka pelataan kylmänä ja pimeänä tiistai-iltana. Ja ehkä parisataa ihmistä tulee vielä muuten vain MM-huuman jälkimainingeissa hallille.

Mahdollisesti lisääntyvät katsojamäärät tuovat seuroille lisää rahaa. Ja rahalla seurat saavat tehtyä jälleen lisää huippuhankintoja joko kauden aikana tai kaudelle 2012-2013.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti