tiistai 10. toukokuuta 2011

Vastaan asettuu Norja

Suomi pelasi eilen hienon ottelun. Leijonat osoittivat jälleen kerran venymiskykynsä voittamalla todella kovan Venäjän. Siinä oli jälleen osoitus joukkueen kyvystä nousta tappioasemasta voittoon. Suomi on jo neljästi näissä kisoissa kyennyt siihen (Latviaa, Saksaa, Slovakiaa ja Venäjää vastaan). Itseluottamus ja joukkuehenki ovat selkeästi kunnossa. Suomi pärjää jälleen vahvuuksillaan pelaten hyvin joukkueena. Päälle muutama yksilö Mikko Koivun johdolla on kyennyt tekemään ne voittoihin vaadittavat maalit. Venäjä taas sortui perinteiseen ongelmaansa. Vaikeassa tilanteessa venäläiset eivät pelaa joukkueena, vaan peli muuttuu yksinyrittämiseksi. Venäjällä on selkeästi paremmat yksilöt, mutta sitä ei saatu eilen meidän onneksemme hyödynnettyä. Eikä se Jevgeni Artjuhinkaan repinyt kenenkään päätä irti, vaikka media suurin piirtein sellaisia uhkakuvia hänen pelaamisestaan ennen ottelua maalailikin.

Olihan Suomen pelaamisessa eilen toki myös suuria ongelmia. Pelin avaaminen on edelleen ajoittain aivan liian hidasta, jolloin vastustaja pääsi usein helposti kiinni suomalaisiin, tai katkaisi syöttölinjat. Tuo ongelma voi korostua venäläisiä aktiivisemmin pelaavia Kanadaa ja Ruotsia vastaan, mikäli he tulevat jossain välissä Suomea vastaan. Puolustus teki ajoittain karmeita virheitä, eikä kyennyt aina pelaamaan parhaalla mahdollisella tavalla isokokoisten venäläisten tullessa päälle. Vääntövoiman puute tulee olemaan myös jatkossa varsinkin puolustaessa ja vastustajan maalin edessä ongelma. Ja Leijonien syöttötyöskentelyssä on edelleen paljon parantamisen varaa. Liian usein ratkaisu on hätäinen, jolloin syöttö ei mene perille. Ja vaikka aikaa olisi, niin silti syötöt eivät mene suoraan lapaan, vaan vähän sinne päin. Ongelma on selkeä varsinkin ylivoimalla, jolloin Suomen pitäisi kyetä kontrolloimaan peliä hyvillä syötöillä. Nyt sitä ei tapahdu.

Mutta kaikesta huolimatta nyt voi nauttia Suomen voitosta. Leijonat pelasivat todella hyvän ottelun hyvää vastustajaa vastaan ja huikean venymiskyvyn ansiosta Suomi oli välisarjansa toinen. Ja toisella sijalla Suomi ansaitsee puolivälieriin helpomman vastuksen.

Venäjä-ottelun jälkeen tuli vielä hienompia uutisia. Paineettomassa tilassa pelannut Sveitsi oli voittanut päivällä USA:n, ja illalla Tshekki kykeni kukistamaan Saksan. Näin Suomen puolivälierävastustajaksi asettuu Norja. Vastustaja on kenties paras mahdollinen vastustaja tähän tilanteeseen sen kannalta, että välieriin pääsy helpottuu nyt huomattavasti. Näiden kisojen aikana USA ei ole minua vakuuttanut yhtään ja he olisivat olleet täysin voitettavissa, mutta kyllä Norja on silti mukavampi vastustaja. He eivät ole mikään jääkiekon suurmaa ja Suomi on kyennyt voittamaan heidät kerta toisensa jälkeen. Vuonna 2008 Norja kaatui vasta jatkoajalla numeroin 3-2 Tuomo Ruudun maalilla. Vuonna 2009 (katso youtube-video) meni sentään paremmin ja Norja kaatui selkeästi lukemin 5-0. Itse asiassa Norja on kyennyt viimeksi voittamaan Suomen virallisessa maaottelussa vuonna 1964, joten Suomi pääsee otteluun melko hyvistä asemista.

Norjaa ei kuitenkaan kannata aliarvioida. Kyseessä on hyvä joukkue. Huono joukkue ei olisi välisarjassaan kolmas, eikä olisi voittanut Ruotsia ja Sveitsiä. Joukkueen hyökkäys on varsinkin ollut todella tehokas, sillä tässä turnauksessa seitsemän pistettä tai enemmän ovat keränneet AHL:ssä pelaava Mathis Olimb, Färjestadin Marius Holtet ja Anders Bastianssen sekä MODO:n Per-Åge Skrøder. Unohtaa ei voi myöskään perinteisesti hyvin pelannutta Morten Askia. Päälle Norjan maalivahti Lars Haugen on kyennyt hieman yllättäen pelaamaan erinomaisen turnauksen. Heikkous lienee se puolustus, jossa Jonos Holøs ja Ole-Kristian Tollefsen ovat kovin yksin ja jossa SM-liigaan liian huono Eerikki Koivu pelaa keskimäärin kolmanneksi eniten.

Norjan hyökkääjät voivat aiheuttaa Suomelle ongelmia. Heidän ja kuuman maalivahdin ansiosta Norja on hyvä joukkue. Mutta ehkä tässä vaiheessa ennemmin vastaan saa tulla hyvä joukkue kuin erinomainen joukkue. Näin varmistetaan helpommin pääsy neljän parhaan joukkoon. Ja vaikka Norjan joukkue onkin nykyään hyvä, niin tappion sattuessa Leijonat saavat etsiä syytä peilistä. Kyllä Suomi niin selkeänä ennakkosuosikkina lähtee torstain otteluun.

1 kommentti:

  1. Tiukka peli Suomelle! Hoidettavissa hyvällä asenteella ja yhteispelillä. Suomella ei ole varaa lepsuilla tässä pelissä!

    VastaaPoista