keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Suomen kaukaloista tutut MM-kisoissa

Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuissa on suomalaisten lisäksi monia muitakin, jotka ovat pelanneet Suomessa. Jotkut pelaavat tällä hetkellä täällä ja jotkut ovat aiemmin vaikuttaneet Suomessa. Joukosta löytyy niin tähtiä kuin rivipelaajiakin. Maiden kokoonpanoja tutkiessa seuraavat nimet tulivat esille:

Pelasivat tällä kaudella Suomessa

Yohann Auvitu - Ranska - JYP / D Team

Auvitu tuli syksyllä 2008 Suomeen ja liittyi JYPin A-nuorten riveihin. Vuosi siitä ja hän pääsi kokeilemaan D Teamissa Mestistä ja sen perusteella hän pääsi jo vuosi sitten MM-kisoihin. Tällä kaudella Auvitu pääsi kokeilemaan jo JYPin liigajoukkueessakin seitsemän ottelun ajan. Loppuajan hän olikin tehokas Mestiksen D Teamissä tehden 34 ottelussa 21 pistettä. Sen perusteella hän pääsi Ranskan ykköspakkipariin.

Armands Berzins - Latvia - HPK

27-vuotias latvialaishyökkääjä pelaa jo neljänsiä MM-kisoja ja löytyy taustalta kahdet olympialaisetkin. Urallaan Latvian lisäksi neljä kautta Pohjois-Amerikassa ja kauden Tshekissä pelannut hyökkääjä liittyi täksi kaudeksi HPK:n riveihin. Tällä kaudella syntyneet 18 pistettä ovat keskinkertaisen liigahyökkäjän tehot, mutta silläkin päästiin Latvian joukkueeseen. Rooli tosin on pieni.

Nicolas Besch - Ranska - Jukurit

26-vuotias puolustaja on pelannut jo monta vuotta Suomessa. Kokemusta ennen tätä kautta löytyi Mestis-tasolta niin Sportista kuin Jukureista. Kausi 2009-2010 sujui Ranskan liigassa, mutta tällä kaudella ranskalainen palasi Mikkelin Jukureihin. 21 ottelussa tulleet 5 pistettä ovat kohtuulliset tehot puolustajalle ja sen perusteella jo kuudensissa MM-kisoissa pelaava Besch pääsi Ranskan ykköspakkipariin. Se kyllä kertoo paljon Ranskan tasosta, että Mestiksestä pääsee maajoukkueen kärkipelaajaksi.

Jan Lasak - Slovakia - Jokerit

Lasak on jo pitkään ollut Slovakian maajoukkueessa mukana. Juuri Lasak oli torjumassa Slovakian MM-kultaan vuonna 2002. Kymmenennet kisat pelaava slovakki on ollut myös kahdesti olympialaisissa sekä kerran World Cupissa. Ura näytti menevän jo laskusuunnassa, kun viime kausi ei sujunut Venäjällä eikä Slovakiassa kovin hyvin. Tällä kaudella Lasak kuitenkin pelasi hyvin Jokereissa, jonka ansiosta hän pääsi takaisin Slovakian maajoukkueeseen. Ensi kaudeksi maalivahdin tie vienee pois Suomesta.

Kaspars Saulietis - Latvia - HPK

Viime vuonna MM-debyytin tehnyt latvialainen ei oikein löytänyt paikkaansa maan ykkösjoukkueesta Riikan Dynamosta. Siksi laitahyökkääjä tuli Suomeen ja sai mahdollisuuden näyttää osaamistaan HPK:ssa. Debyyttikaudellaan liigassa syntyi 19 pistettä, joka on aika keskinkertainen määrä. Sekin riitti Latvian maajoukkueeseen, jossa rooli tosin on hyvin pieni.

Aiemmin Suomessa pelanneet

Morten Ask - Norja - SaiPa

Norjalaishyökkääjä pelasi SaiPassa kauden 2005-2006. Sitä edellinen kausi sujui osin ECHL:ssä ja osin Norjan pääsarjassa. Norjan maajoukkueessa meni kuitenkin hyvin ja varmaan siksi Ask sai tarjouksen SaiPalta. Tuolloin SaiPassa syntyi 23 ottelussa 4 pistettä. Liigassa hän ei loistanut, mutta tuosta kaudesta eteenpäin Ask on aina ollut Norjan maajoukkueen parhaimmistoa. Viime vuodet ovat kuitenkin olleet hiljaisempia, eikä tällä kaudella tullut kuin muutama ottelu Norjan liigan Vålerengan paidassa .

Lauris Darzins - Latvia - Lukko, Ilves

Latvialaishyökkääjä pelasi monta vuotta Lukon junioreissa. Lukon liigajoukkueeseen hän ei ikinä päässyt, vaikka 19-vuotiaana syntyi A-nuorissa 25 pistettä. Kahden WHL:ssä vietetyn vuoden jälkeen Darzins palasi Suomeen kaudeksi 2006-2007 ja tuolloin Ilveksen liigajoukkueessa Darzins pelasi 13 ottelua keräten vaatimattomat kaksi pistettä. Noiden vuosien jälkeen Darzins on pelannut vakituisesti Latvian maajoukkueessa ja on parantanut peliään vuosi vuodelta. Nykyään hän kelpaisi varmaan jokaiselle liigajoukkueelle, sillä harva suomalainen on kerännyt Darzinsin tavoin KHL:ssä 44 pistettä yhden kauden aikana. Hyökkääjä on maalleen tärkeä todella tärkeä pelaaja.

Nichlas Hardt - Tanska - Tappara

Muistan, kun kaudella 2007-2008 vasta 20-vuotias tanskalainen tuli kokeilemaan liigavauhtia. Hardt pelasi tuolloin runkosarjassa kuusi ottelua, mutta hyökkääjä heräsi pudotuspeleihin. 11 ottelussa syntyi seitsemän pistettä ja kausi päättyi pronssiottelun voittoon. Samalla Hardt nousi Tanskan maajoukkueeseen. Sittemmin Hardt onkin kuulunut Tanskan MM-miehistöihin ja nyt hän pelaa jo neljännet MM-kisansa. Ura on Suomen vuosien jälkeen kulunut Allsvenskanissa Malmön riveissä ihan hyvin. Ensi kaudella tanskalainen palaa SM-liigaan Jokereihin ja onkin jännittävää nähdä kuinka paljon tanskalainen on muutaman viime vuoden aikana Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla kehittynyt.

Eerikki Koivu - Norja - JYP

Kokkolassa syntynyt Koivu sai täksi kaudeksi Norjan kansalaisuuden pelattuaan neljännen kauden Norjassa. Sitä ennen Koivu oli jo ehtinyt pelaamaan JYPin riveissä 102 liigaottelua ja Diskoksen, Hermeksen ja Hokin joukkueissa yhteensä 91 Mestis-ottelua. Puolustaja ei ikinä ollut erityisen vakuuttava SM-liigassa, mutta Norjassa hän on ollut parempi ja vyöltä löytyy yksi 18 pisteen kausi. Silti on erikoista huomata, että Koivun kaltaisia pelaajia löytyy Norjan maajoukkueesta.

Ivan Majesky - Slovakia - Ilves, Kärpät, HIFK

Slovakialaispuolustaja pelaa jo kuudensissa MM-kisoissaan. Hän on hyvin kokenut puolustaja, joka on pelannut olympialaisissa, NHL:ssä, Elitserienissä ja Tshekissä. Suomeen hän teki useamman visiitin. Kaudet 2000-2001 ja 2001-2002 hän pelasi Ilveksessä, jonka jälkeen hän lähti Pohjois-Amerikkaan pelaten kaksi kautta Florida Panthersissa. Kausilla 2006-2007 ja 2007-2008 Majesky kävi veropakolaisena vuokralla Kärpissä pelaten kumpanakin kautena 12 ottelua. Viimeinen visiitti Suomessa on kaudelta 2008-2009, jolloin slovakki pelasi HIFK:ssa viisi ottelua. Elitserienissä Majesky on edelleen kova nimi ja Slovakian maajoukkue kutsunee häntä myös jatkossa.

Simon Nielsen - Tanska - SaPKo

NHL-hyökkääjä Frans Nielsenin veli Simon pelasi reilun vuoden Suomessa. Tammikuussa 2009 SaPKoon tullut Nielsen pelasi tuolloin loppukauden hyvin ja sai sopimuksen kaudelle 2009-2010. Maalivahti oli toisellakin kaudella kohtuullisen hyvä, mutta hän palasi kauden jälkeen Tanskan AaB:n riveihin. Kausi ei tilastojen perusteella ollut täysosuma, mutta silti Nielsen on tällä kertaa mukana Tanskan maajoukkueessa. Hän on kuitenkin tällä kertaa kolmosvahti, eikä pelaa todennäköisesti peliäkään.

Oliver Setzinger - Itävalta - Ilves, Sport, Pelicans, KalPa, HPK

Vuonna 1999 Ilvekseen saapui nuori itävaltalainen, joka pelasi B-juniorina jo ottelun SM-liigassa. Tämän jälkeen alkoikin pitkä ura Suomessa, joka päättyi vasta keväällä 2005 HPK:n riveissä. Tuona aikana hän sai kaksi pronssia SM-liigasta ja nousi maajoukkuetasolla Itävallan avainpelaajaksi. Viimeinen kausi HPK:ssa tuotti 28 pistettä ja tuo kausi oli hänen tehokkain SM-liigassa. Tuon kauden jälkeen urallaan itävaltalainen on pelannut Itävallassa, Sveitsissä ja jopa hetken AHL:ssä. Tämä kausi meni Sveitsin B-liigan Lausannessa, jossa syntyi 44 ottelussa huimat 66 pistettä.

Tim Stapleton - USA - Jokerit

Kaudella 2006-2007 Jokereihin saapui hyökkääjä käytännössä suoraan yliopistoliigasta. Harva tuolloin uskoi, että vain 175-senttinen Stapleton tekisi Jokereissa ensimmäisellä 48 pistettä ja seuraavalla kaudella 62 pistettä. Noiden näyttöjen perusteella hän lähti Pohjois-Amerikkaan ja tällä kaudella hän otti viimein askeleen kohti vakituista paikkaa NHL:ssä. 45 ottelua Atlanta Thrashersin riveissä on jo jonkinlainen näyttö osaamisesta. Pienikokoisia pelaajia ei kovin montaa ole NHL:ssä. Tuon näytön (ja varmaan muiden kieltäytymisten) perusteella Stapleton pääsi USA:n maajoukkueeseen.

Martin Strbak - Slovakia - HPK

Strbak on Slovakian maajoukkueen veteraani. 36-vuotias puolustaja on pelannut kahdesti olympialaisissa ja kerran World Cupissa. Nämä kisat ovat jo puolustajan kymmenennet ja näiden kisojen joukossa on myös vuosi 2002, jolloin Slovakia sai MM-kultaa. Mutta moniko muistaa, että kaudella 2002-2003 Strbak pelasi HPK:ssa runkosarjassa 20 ottelua tehden 13 pistettä ja pelasi päälle vielä pudotuspelit, jotka päättyivät pronssimitaliin? Tuon kauden jälkeen Strbak lähti yrittämään NHL:n valloitusta ja pelasikin 49 ottelua, mutta tuon jälkeen Strbak on viihtynyt pääosin Venäjällä. Tämä kausi meni heikommin, mutta silti näytöt riittivät maajoukkueeseen jälleen kerran.

Darcy Werenka - Itävalta - Jokerit, HPK

Kaudella 2000-2001 kanadalaispuolustaja Darcy Werenka tuli Jokereihin IHL:stä. 10 ottelun ja kolmen pisteen jälkeen hän siirtyi loppukaudeksi HPK:hon tehden 45 ottelussa 15 pistettä. Tämän jälkeen hän siirtyi Keski-Eurooppaan. Mutta miten hän nyt sitten pelaa Itävallan maajoukkueessa? No, hän on pelannut vuodesta 2003 lähtien Itävallassa (tehden Itävallan liigassa parhaalla kaudella huikeat 61 pistettä) ja näköjään siinä välissä saanut kansalaisuuden. Nyt on edessä jo neljännet MM-kisat ja ilmeisesti rooli on varsin suuri.

Marek Zidlicky - Tshekki - HIFK

Zidlickyn ura on ollut huikea. HIFK:ssa mies pelasi kaudesta 1999-2000 kauteen 2002-2003. Tuossa välissä Zidlickystä kehittyi yksi Euroopan parhaista puolustajista tehden viimeisellä liigakaudellaan huikeat 47 pistettä. NHL:ssä hän pääsi kokeilemaan 26-vuotiaana Nashville Predatorsissa tehden heti 53 pistettä. Tuon jälkeen Zidlicky on edustanut maataan viidesti MM-kisoissa, kahdesti olympialaissa ja kerran World Cupissa. Työsulkukausi sujui Zidlickyllä myös HIFK:ssa, jolloin hän oli tuttuun tapaansa tehokas. Paluu NHL:ään oli kuitenkin edessä työsulun päätyttyä ja Minnesota Wildissa hän on edelleen huippupuolustaja.

Jos joku Suomessa käynyt jäi mainitsematta, niin minulle voi ilmoittaa vaikka kommentoinnin kautta. Mahdollisen virheen voi korjata myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti