tiistai 16. elokuuta 2011

SaiPan lohduton tilanne

SaiPan viime kausi oli surullinen. Viime kesänä kaikki sen sijaan näytti vielä hyvältä. SaiPa oli pelannut pirteän kauden ja kerrankin joukkue päätti panostaa kiinnittämällä omat avainpelaajansa jatkosopimuksilla. Lisäksi joukkueeseen hankittiin Dale McTavish ja Per Savilahti-Nagander. Ennusmerkit olivat siis paljon tavallista paremmat.

Kelkka lähti kuitenkin hyvin nopeasti väärään suuntaan. Heti aluksi joukkue koki pahoja loukkaantumisia ja erityisesti Daniel Sondellin menetys oli todella paha. Loukkaantumisen takia myös Savilahti-Naganderin alkukausi oli surkea. Pienempiä loukkaantumisia tuli kauden aikana miltei kaikille pelaajille, joten fysiikkaharjoituksen tason pystyi hyvin kyseenalaistamaan. SaiPan tilannetta ei helpottanut myöskään se, että loukkaantumisten takia monia pelaajia jouduttiin ylipeluuttamaan ja erityisesti maalivahti Joni Myllyniemi väsyi pahasti. Kaupan päälle aiemmalla kaudella hyvin onnistuneet pelaajat, kuten Joni Tuominen, Pauli Levokari, Carlo Grünn ja Tyler Redenbach, olivat pettymyksiä. Kaiken huippu oli kuitenkin Scott Barney. Kanadalaishyökkääjä oli nauttinut turhan paljon voimajuomaa ennen auton käynnistämistä ja hän kärysi ratista. Tämän seurauksena SaiPa antoi potkut tähtihyökkääjälleen.

Tammikuussa tilanne näytti jo huolestuttavalta, sillä SaiPa ei ollut menossa pudotuspeleihin. Tämän vuoksi seura hankki takalinjoilleen Richard Lintnerin ja Brian Salcidon. Kumpikin oli joukkueelleen selkeitä vahvistuksia, mutta lopulta Lintner väsyi, ja Salcido SaiPan viime kauden tyylille uskollisena loukkaantui. Näin olleen he eivät kyenneet kääntämään joukkueen suuntaa. Lopputulos oli se, että häviävää joukkuetta ei yleisö jaksanut käydä katsomassa ja pelaajabudjettikin ylitettiin selvästi. Viime kauden taloudelliseksi tulokseksi tuli lopulta lähes miljoonan euron tappiot ja se samalla maalaa lohduttoman kuvan SaiPan tulevaisuudesta.

Tappioiden takia yhteistyökumppanit joutuivat jo nyt sijoittamaan ylimääräisiä euroja joukkueeseen. Siitä huolimatta pelaajabudjettia jouduttiin leikkaamaan 1,2 miljoonaan euroon, joka on selkeästi SM-liigan pienin pelaajabudjetti. SaiPan joukkue ei aiemminkaan ole materiaaliltaan ollut vakuuttava, eikä pelaajabudjetin pienentäminen helpota tilannetta jatkossa. SaiPalla on toki hyvä maalivahti, joka on selkeä etu joukkueelle. Joukkue myös päätti panostaa fiksusti ensisijaisesti puolustukseen pitämällä Lintnerin ja Salcidon, mutta etulyöntiasemaa SaiPa ei silläkään saa, sillä myös muidenkin liigajoukkueiden puolustuskalusto näyttää poikkeuksetta viimeaikaisia kovemmilta. Hyökkäys sen sijaan on vitsi. Oikeastaan vain Jarno Koskiranta ja varauksin Jesse Saarinen erottavat SaiPan hyökkäyksen Mestiksen parhaista hyökkäyskalustoista. Muuten se on aivan sama, että onko joukkueessa Markku Flinck vai Pete Suonpää. Oikeastaan kun tarkemmin miettii, niin Suonpään edustamalla Sportilla voisi olla SaiPaa enemmän annettavaa liigassa. Joukkueella on jo nyt hyvä fanipohja, Mestiksen tasolle suuri pelaajabudjetti ja liikevaihto, sekä valtavasti hyödyntämätöntä potentiaalia. Sport voisi hyvinkin vuodessa tai kahdessa mennä SaiPan ohi pelaajabudjetissa ja siitä parin kauden päästä olla nykyisen KalPan tasolla.

Lappeenrannassa kyllä tiedostetaan joukkueessa olevat ammottavat aukot. Lintnerin ja Salcidon sopimukset söivät kuitenkin pelaajabudjetin lähes kokonaan loppuun. Tilanne onkin nyt se, että hyökkäykseen haetaan kyllä vahvistuksia, mutta rahaa ei ole. SaiPan tilanne muistuttaa köyhän opiskelijan elämää. Se on hyvin tiedossa, että kaipaisi kunnon ateriaa ja haluakin kunnon aterialle olisi. Mutta sille ei voi mitään, että ei ole varaa edes ostaa sitä halvinta pakettia nuudelia.

Mutta onko SaiPan tilanne nyt sitten lopulta täysin toivoton? No ei. Puolustus varmistaa sen, ettei SaiPa tule liigassa olemaan aivan heittopussi. Mahdollisissa liigakarsinnoissa se taas tulee olemaan suurin erottava tekijä SM-liigan ja Mestiksen välillä. Taloudellinen tilanne voi myös parantua. JYP on noussut muutamassa vuodessa pienestä suureksi, Kalpa on noussut liiganousijasta pudotuspelijoukkueeksi, eikä Pelicansilla ja Ässillä enää ole taloudellisesti hätää. Taloudellisesti SaiPa kyllä kaikesta huolimatta kaipaisi uutta sijoittajaa tai sitten kaikkien yllätykseksi tulevaa nappikautta. Sekin on myös muistettava, että kaksi kautta Ässät ennustettiin "varmaksi" jumboksi, samoin kuin viime kaudella Ilves. Kumpikin joukkue pelasi lopulta yllättävän hyvän kauden ja Ilves pääsi peräti pudotuspeleihin. Paperilla pelejä ei aiemminkaan ole ratkaistu.

Mutta kyllä minusta silti tuntuu, että Elmeri Kaksosta ja Jesse Mankista yritetään nyt laittaa sellaisiin saappaisiin, joissa on liian paljon kasvuvaraa.

2 kommenttia:

  1. Topo varmaan ois saatavilla,ehkä jopa mahtus rosteriin...

    VastaaPoista
  2. Ellei tapahdu mitään historiallista, SaiPa tipahtaa lähivuosina Mestikseen taikka ajautuu konkurssiin. Talous ja urheilu eivät kumpikaan tässä organisaatiossa ole toimineet pitkään aikaan, joten pidän esittämiäni vaihtoehtoja tällä hetkellä kaikkein realistisimpina...

    VastaaPoista