maanantai 9. huhtikuuta 2012

Farmisarja Suomeen?

Pitäisikö Suomessa olla liigajoukkueille oma farmisarja? Tuota ajatusta on enemmän tai vähemmän mietitty niin kauan kuin itse muistan. Olisiko se ollut jokin vanha Jääkiekkolehti, jossa esitettiin, että Mestiksen (tai mikä tuohon aikaan olikaan Suomen toiseksi korkeimman sarjatason nimi) tulisi profiloitua farmisarjaksi. Suljettu sarja tekikin sitten kaikkensa sen eteen, että Mestis näivettyisi, kun liigaunelmaa ei ollutkaan enää tarjolla.

SM-liigan joukkueilla on nykyään reservissä useampi pelaaja, sillä loukkaantumisilta ei voi välttyä. Näille reservipelaajille ei tee kuitenkaan hyvää istua toimettomana katsomossa tuijottamassa cheerleadereitä, vaan pelit vaikka alemmalla sarjatasolla tekisivät hyvää. Vastaavasti joillekin junioreille nuorten SM-liiga ei ole se oikea paikka pelata, vaan heidät tulisi laittaa miesten peleihin. Mestiksessä onkin muutama joukkue, joka käytännössä toimii liigajoukkueen farmina (Kiekko-Vantaa, LeKi). Lisäksi Mestiksestä löytyy yksi puhdas farmijoukkue JYP-Akatemian muodossa.

Mutta kun osa Mestis-joukkueista ei halua olla farmijoukkue, vaan joukkuetta oikeasti halutaan kasata fiksusti ja antaa jopa omille junioreille mahdollisuus pelata oman kaupungin joukkueessa. Lisäksi ihme kyllä jotkut joukkueet haluaisivat nousta Mestiksestä SM-liigaan ja tuo tavoite voidaan saavuttaa vain sitouttamalla pelaajat divarijengiin. Liigalainoja ei katsota hyvällä, sillä joukkueille ei tee hyvää mitkään kahden ottelun pikavisiitit eikä varsinkaan se, että puolet liigalainoista palaavat tammikuun lopulla takaisin liigajoukkueeseen.

Samaan aikaan nuorten SM-liigan taso on tippunut. Vaikka Suomessa on taas lupaavia pelimiehiä, ei liigan taso kokonaisuutena ole noussut. Ikäluokan parhaimmat kuuluvat selvästi SM-liigaan, mutta kun osa kärjen takana olevat pelureista ovat jossain JYP-Akatemian kolmosketjussa. Se taas luonnollisesti pudottaa nuorten sarjan tasoa. Tilalle joudutaan vielä nostamaan B-junioreita, jotka eivät läheskään aina ole sillä tasolla, että heitä kannattaisi peluuttaa lähes täysi-ikäisten pelaajien kanssa.

Lisäksi tasoerot ovat nuorten SM-liigassa todella suuret. Jo pelkästään joukkueiden sisällä on massiivinen ero ykkösketjun jätkällä ja nelosketjun rouhijalla. Sitten esimerkiksi Borna Rendulic tai Toni Kallela tekevät jäällä miltei mitä haluavat. Kaupan päälle viime kaudella Kiekko-Vantaa ja SaiPa olivat aivan väärällä sarjatasolla. En usko, että heidän pelaajiaan kehittää häviäminen ilta toisensa jälkeen. Erityisesti SaiPan tilanne on melko surullinen, sillä tämä ei ollut todellakaan ensimmäinen kausi, kun sputnikeilla oli nuorten SM-liigassa suuria vaikeuksia. Erot ovat toki SM-liigassakin isot, mutta ei lähellekään yhtä massiiviset kuin nuorten sarjassa.

Entä jos pyrittäisiinkin kehittämään nuorten SM-liigaa ja nostamaan sarjan tasoa? Nuorten SM-liigan joukkueet ovat jo nyt liigajoukkueiden alaisina. Siitä heräsikin minulle ajatus, että entä jos nuorten SM-liigaa laajennettaisiin entisestään ja siitä tehtäisiin se kaivattu farmisarja?

Luonnollisesti sarjan tulisi olla edelleen tarkoitettu lähinnä A-nuorille, mutta entä jos nykyisen viiden yli-ikäisen kiintiötä laajennettaisiin ja sarjaan sallittaisiin vielä vaikkapa viisi liigajoukkueen reservipelaajaa? Eli esimerkiksi viime kauden lopulla Ässät olisi voineet peluuttaa sarjassa pelata liigajoukkueen kokoonpanon ulkopuolelle jääneitä Jesse Jyrkkiötä, Jesse Laaksosta ja Juho Mielosta.

Jos joitain miehiä pelaisi nuorten SM-liigassa, se nostaisi luonnollisesti sarjan tasoa. Borna Rendulicin olisi hivenen vaikeampi kikkailla itsensä Tommi Kivistön ohi kuin jonkun Rendulicia 20 kiloa kevyemmän 17-vuotiaan nuorukaisen ohi. Ja jos sarjassa olisi joitain vanhempia pelaajia, ei tarvitsisi välttämättä turvautua B-junioreihin, jotka eivät vielä pärjää nuorten SM-liigassa. Tarpeeksi hyvät pelaajat murtautuvat aina sarjatasoa korkeammalle, mutta syy ei saisi olla pelkästään se, että kokoonpanoon pitää jotenkin raapia 20 kenttäpelaajaa.

Samalla Mestis saisi olla sarja niille joukkueille, jotka voivat ja haluavat rakentaa ihan oman näköisensä joukkueen ja joilla on joitain tavoitteitakin. Sarja olisi ainakin omasta mielestäni paljon kiinnostavampi, mikäli puhtaita farmijoukkueita olisi vähemmän. Ikävä kyllä se taitaa silti mennä niin, että ennemmin liigajoukkueet haluavat jatkossakin muuttaa Mestiksen entistä selkeämmin farmisarjaksi vaikka sitten nuorten SM-liigan tason kustannuksella.

Oma pohdintani on pintapuolinen, mutta ehkäpä ajatus nuorten SM-liigan kehittämisestä ei kuitenkaan olisi mikään aivan typerä ajatus.

2 kommenttia:

  1. Hyvää ja aiheellista pohdintaa, etenkin kun liigan kokoonpanosäännöt ovat nykyisellään tiukat. Suurin ongelma tuossa A-junnujen SM-sarjan muokkaamisella farmitoimintaa paremmin tukevaksi on siinä, että se ei olisi miesten sarja, eikä liioin nuorten sarja. Lupaavat juniorit jäisivät väistämättä liigarinkiläisten jalkoihin peliajassa. Ykkösketjun ja nelosen välillä olisi liian suuri kuilu. Siihen on syynsä, miksi esim. Lukko peluuttaa tiettyjä pelaajia A:ssa ja osaa ringistä Mestiksessä.

    Mestiksen pitäisi profiloitua vahvemmin kasvattajasarjaksi. Niin kauan kun liitossa on samat puuhastelijat, näin ei tule tapahtumaan. Toisaalta suurimmalta osalta liigaorganisaatioita puuttuu pitkäjänteisen pelaajastrategian puute. Roikotetaan nuoria pelaajia liigan ja toisen sarjatason välillä, oli se sitten A:n SM tai Mestis.

    Mestiksen kasvattajastatuksesta tulisi tehdä kilpailuvaltti ja sarjan kiinnostuksen nostattaja. Nythän asia koetaan negatiivisena. Minulle ei tähän mennessä ole kukaan kyennyt vastaamaan, miksi samassa kilpasarjassa ei voisi operoida eri tavoitteilla ja toimintaperiaatteilla toimivia seuroja? Jollekin Mestis on korkein mahdollinen sarjataso, toiset tavoittelee liigaa. Yhteistä kaikille on joka tapauksessa urheilullisen menestyksen tavoittelu.

    VastaaPoista
  2. Hei,
    paljonko veloitat mainosteksteistä? Laita viestiä osoitteeseen pokeripoika2012@gmail.com
    -Mikko

    VastaaPoista