torstai 5. huhtikuuta 2012

Alle 18-vuotiaiden MM-kisat lähestyvät, tähdet pelaavat pudotuspelejä

Tämän vuoden Suomen alle 18-vuotiaiden maajoukkue on sen verran kova, että se taistelisi jo pelkällä rutiinisuorituksella mitaleista, mikäli vain kaikki parhaat olisi mukana. Pienellä venymisellä kultakin olisi mahdollinen. Eikö olekin sitten sopivaa, että Suomelle tulee tällä kaudella se tilanne eteen, mikä monella muulla maalla on ollut aiempina vuosina. Ne parhaat pelaajat ovat vielä pelaamassa pudotuspelejä!

Teuvo Teräväinen voitti edellisen alle 18-vuotiaiden turnauksen pistepörssin. Hän ei välttämättä ole kisoihin mahdollisesti valittavista pelaajista se lupaavin, mutta hän on kuitenkin tällä hetkellä ikäluokan paras hyökkääjä ja tuleva ensimmäisen kierroksen varaus. Taitava hyökkääjä on osoittanut olevansa erittäin älykäs pelaaja, jolla on tekniikka hallussa. Fysiikaltaan hän ei ole vielä ikäluokkansa parhaimmistoa, mutta se ei häntä ole juuri haitannut. Hyökkääjän laukaus olisi alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin loistava ja hän kykenisi taistelemaan turnauksen maalipörssin voitosta. Sen sijaan hän pelaa Jokereiden riveissä paikasta finaaleihin.

Juuso Ikosen tapauksessa tulevaisuus on vielä kysymysmerkki hänen pienen kokonsa vuoksi, mutta juuri tähän turnaukseen hän olisi loistava palanen. Pienikokoinen pelaaja ei ole antanut kokonsa liikaa haitata, vaan hän on kokoisekseen ja ikäisekseen yllättävän fyysinen. Lisäksi hän on erinomainen luistelija ja hän on yksi ikäluokkansa (95-syntyneet) taitavimmista pelaajista ihan maailmanlaajuisesti. Alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa Ikonen on tehnyt yli pisteen ottelussa ja SM-liigassakin hyökkääjä on tehnyt tulosta. Mutta Ikonen kamppailee vielä ainakin toistaiseksi Bluesin kanssa välierissä.

Myös paras puolustaja on sivussa. Olli Määttä on pelannut Kanadan juniorisarjoissa erinomaisen loppukauden ja erityisesti hänen kahden suunnan työskentelynsä on ollut ilmeisesti hyvin vakuuttavaa. Jo viime vuonna Määttä oli alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Suomen paras puolustaja, eikä taso ole pudonnut tälläkään kaudella. Määttä on saamassa ensimmäisen kierroksen varauksen ja Suomi olisi luonnollisesti kaivannut hänen varmuutta omassa päässä sekä hyviä kiekollisia ratkaisuja. Mutta luonnollisesti Määtän London Knights pelaa OHL:n pudotuspelejä ja meno on ollut toistaiseksi niin vakuuttava, ettei edes OHL:n mestaruus ole poissuljettu mahdollisuus.

Teuvo Teräväinen ei ole tulossa alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin

Kuva: © Mikko Ruohola

Viimeisen turnauksen jälkeen totesin näin: "Suomi oli Ruotsia jäljessä, mutta ei niin pahasti, ettei Barkovin, Pokan ja Ristolaisen tulo voisi riittää etumatkan kuromiseen.". Ristolainen ja Pokka tulevat mukaan joukkueeseen ja niin myös Barkov. Nuorten MM-kisoissa Barkov pelasi erittäin hyvin ikäisekseen ja tuon ajan Barkov olisi ollut selkeä ykkössentteri tälle leijonalaumalle. 16 pistettä SM-liigassa ja neljä pistettä nuorten MM-kisoissa ovat U18-maajoukkueessa huimat meriitit. Barkov kärsi kuitenkin loppukaudesta mononukleoosista ja edellisen kerran Barkov on pelannut helmikuun kolmantena päivänä. Voiko kaksi kuukautta sivussa ollut pelaaja kannatella joukkuetta ilman Teräväisen apua?

Suomella on edelleen hyvät mahdollisuudet pärjätä. Siitä pitää huolen se, että puolustuksessa on kaksi tämän ikäluokan huippupakkia (Ville Pokka ja Rasmus Ristolainen). Heitä tukee oman pään ekspertti Mikko Vainonen, kahteen suuntaan hyvin pelaava Mikko Lehtonen sekä pari YV-spesialistia. Lisäksi maalille oli tungosta, eikä taso olisi pudonnut, vaikka Joonas Korpisalon, Jean Aurénin ja Juuse Saroksen tilalle olisi valittu Atte Tolvanen, Janne Juvonen ja Henri Kiviaho.

Mutta onhan se ironisen tuntuista, että kun Suomella on paras puolustuskalusto tällä vuosituhannella, yleensä hyvässä kunnossa oleva hyökkäys laahaa perässä. Eikä ykköspakin, parhaan hyökkääjän ja ykkösketjun laiturin menettäminen voi olla näkymättä kentällä. Mitaliin on edelleen saumat, mutta urakka tulee olemaan odotettua vaikeampi.

Tässä kisajoukkue tällä hetkellä. Joukossa on ilahduttavan monta SM-liigassa debyytin tehnyttä nuorukaista (nämä pelaajat ovat lihavoituna). Ei hassummin pelaajilta, jotka voisivat ikänsä puolesta pelata vielä B-junioreissa:

Maalivahdit:

Jean Auren, Sport
Joonas Korpisalo, Jokerit
Juuse Saros, HPK

Puolustajat:

Mikko Lehtonen, TPS
Esa Lindell, Jokerit
Atte Mäkinen, Tappara
Valtteri Parikka, KalPa
Ville Pokka, Kärpät
Rasmus Ristolainen, TPS
Niklas Tikkinen, Blues
Juuso Vainio, HPK
Mikko Vainonen, HIFK

Hyökkääjät:

Joose Antonen, Ilves
Aleksander Barkov, Tappara
Nico Friman, HIFK
Henrik Haapala, Tappara
Joonas Huovinen, Sport
Henri Ikonen, KalPa
Janne Juutinen, HIFK
Rasmus Kulmala, TPS
Artturi Lehkonen, TPS
Samu Markkula, JYP
Aleksi Mustonen, Jokerit
Topi Nättinen, JYP
Saku Salminen, Jokerit

Alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuskilpailut alkavat 12.4. SM-liigan pronssiottelu pelataan 18.4.

1 kommentti: