tiistai 5. kesäkuuta 2012

NHL Draft 2012: Joonas Donskoi varattaneen uudestaan

No niin, kuka myöntää tehneensä virheen? Florida Panthers vai Donskoin agentti?

Varaustilaisuudessa varattujen pelaajien oikeudet pysyvät varanneella joukkueella vain tietyn ajan. Esimerkiksi Euroopasta varatuille pelaajille täytyy tehdä sopimus kaksi vuotta varauksen jälkeen, tai oikeastaan hivenen alle kahden vuoden jälkeen, sillä takarajana toimii 1.6. Sen vuoksi ensi kaudella SM-liigassa todennäköisesti pelaavat muun muassa NHL-sopimuksen tehneet Joonas Rask, Teemu Pulkkinen ja Jani Hakanpää. Heidät kaikki varattiin vuoden 2010 varaustilaisuudessa, joten heille täytyi tehdä NHL-sopimus. Muuten heidän pelaajaoikeutensa olisivat olleet vapaata riistaa.

Joonas Donskoi kuitenkin kieltäytyi Florida Panthersin sopimustarjouksesta. Kyse oli kuulemma pienistä asioista ja sen vuoksi Donskoi pysyy ensi kaudellakin Oulussa. Olisikohan kyse ollut siitä, että Panthers halusi Donskoin farmiin, kun taas Donskoi halusi pysyä Kärpissä? Raha-asioista kun kyse ei voi ainakaan saisi olla. NHL:n Entry Level -sopimus kun on aina kaksisuuntainen, mikä automaationa tarkoittaa sitä, että NHL:ssä pelaaja tienaa enemmän kuin SM-liigassa ja farmissa puolestaan vähemmän. Pelaajasta itsestään on kiinni, että joutuuko hän matkustelemaan bussilla vai lentokoneella.

Donskoin varaus raukesi tämän kuun alussa, joten hän tulee uudelleen varattavaksi. Hän ei kuitenkaan tule olemaan se kiinnostavin suomalaislupaus, vaan arvioisin hänen kiinnostavuutensa olevan jossain Niklas Tikkisen ja Mikko Lehtosen tasolla, ehkä jopa hivenen alempana. Hyökkääjällä on kyllä potentiaalia olla NHL-tason kiekkoilija, sillä hän on taitava, hän antaa tarkkoja syöttöjä ja hänellä on hyvä laukaus. Donskoin fysiikkakin on montaa muuta suomalaiskiekkoilijaa edellä, eikä pelkästä koon puutteesta tule ongelmaa. Silti Donskoin paikka on jämäkierroksilla.

Ensinnäkin on vaikea ajatella, että miten Donskoin arvostus olisi yhtäkkiä noussut viimeisen kahden vuoden aikana. Hän on potentiaalinen hyökkääjä, mutta ei mikään huipputalentti. Oman ikäluokkansa varaustilaisuudessa Donskoin nimi huudettiin vasta neljännellä kierroksella ja kaksi vuotta nuorempia lupauksia vastaan kiinnostus on mitä todennäköisimmin selvästi laimeampaa. Varaustilaisuus kun on täynnä projektipelaajia, jotka ovat fysiikaltaan jo nyt kehittyneitä tai jotka ovat muuten vain taitavia ja joilla on myös potentiaalia päästä NHL:n kolmosketjuun. Erona Donskoihin he vain sattuvat olemaan kaksi vuotta häntä nuorempia.

Donskoin eduksi on sanottava, että hän on murtautunut SM-liigaan. Mutta kuinka paljon NHL-seuroihin vaikuttaa se, että edelliskaudella Donskoi keräsi kaksi pistettä enemmän kuin viime kaudella? Vuodenvaihteen 2011 nuorten MM-kisoissa Donskoi oli hyvä, mutta viimeisissä nuorten MM-kisoissa hän suorastaan alleviivasi heikkouksiaan. Kun peli ei kulkenut, hyökkääjä sortui yksinyrittämiseen, laitojen vieressä pyörimiseen ja lopulta kiekonmenetyksiin. Hänen pelikäsityksensä tuntuu olevan rajallinen, samoin hänen luistelussaan on edelleen parannettavaa. Nämä asiat eivät varmasti jääneet kykyjenetsijöiltä huomaamatta.

NHL-sopimuksen hylkääminen on kuitenkin pahimpia asioita. Entry Level -sopimus ei ole hyvä, mutta sen hylkääminen viestii NHL-organisaatioille, että Donskoi ei ehkä tosissaan haluakaan Pohjois-Amerikkaan. Pystyvätkö NHL-seurat luottamaan siihen, että Donskoi siirtyisi jokin päivä rapakon taakse ja olisi valmis pelaaman vuoden tai jopa useampia farmijoukkueessa?

Kaikesta huolimatta Donskoi varataan. Mutta kaikki merkit viittaavat siihen, että varaus tulee vasta toisen päivän lopulla kuudennella tai seitsemännellä kierroksella.

1 kommentti:

  1. Donskoillahan oli viime kaudella mykoplasma,josta toipuminen alkoi vuoden vaihteessa nuorten mm-kisojen jälkeen, mikä selittänee vaisun alkukauden. Tästä oivana osoituksena statistiikka playoffseista 2012, missä tasan 4 pelaajaa sm-liigassa pääsi piste per peli tahtiin, joista Donskoi oli yksi heistä. Ehkäpä siis floridan tarjoama sopimus oli vain yksinkertaisesti sellainen, että Donskoin täytyi hylätä se (ja tulossa tod. näköisesti sulkukausi). Huomioitavaa on myös se, että Donskoi on kuitenkin tällä hetkellä NHL-varaus statuksella oleva vapaa agentti (välttyi onnekseen uudelta varaukselta) ja on näin vapaa tekemään NHL-sopimuksen minkä tahansa NHL-seuran kanssa.

    Donskoin otteita ja pelejä useamman kauden seuranneena olen vakuuttunut siitä, että hänellä ei ole tavoitteita AHL (farmi)tasolla, vaan tähtäin on ainoastaan NHL.

    VastaaPoista