perjantai 15. kesäkuuta 2012

NHL Draft 2012: Yakupov todennäköinen ykkösvaraus

Kohdallani kiekkokausi päättyy vasta juhannuksena. Tuolloin on NHL:n varaustilaisuus, jota ainakin itse odotan suuresti jo marraskuussa. Eli kuta kuinkin aina siitä lähtien, kun New York Islanders menettää mahdollisuutensa pudotuspeleihin.

Tämän vuoden ykkösnimi on todennäköisesti Nail Yakupov. Hänen kohdallaan tuskin edes venäläisyys haittaa, sillä hänen kykynsä ja potentiaalinsa ovat muita pelaajia korkeammalla. Erityisesti hänen luistelunsa on poikkeuksellisen vakuuttavaa, eivätkä muutkaan taidot kuten syöttötyöskentely, puolustaminen tai laukaus aiheuta hänen kohdallaan suuria kysymysmerkkejä. Ainoa kysymysmerkkejä tuottava asia onkin lähinnä ensimmäisenä varaavan Oilersin tarpeet. Laidoille Oilers on jo varannut paljon lupaavia laitureita ja Yakupov ei sen vuoksi ole välttämättä ykkösvaihtoehto. Vaikea kuitenkin uskoa, ettei ykkösvaraukseksi valittaisi sitä lupaavinta pelaajaa.

Hyökkääjistä parhaimmat ovat Alex Galchenyuk, Filip Forsberg, Mihail Grigorenko, Teuvo Teräväinen ja Radek Faksa. Monipuolisella Galchenyukilla tuntuisi olevan kaikki ominaisuudet tehdä todella nopeasti kovaa jälkeä NHL:ssä, mutta hänen osakkeitaan laskee suuresti koko tämän kauden pilannut loukkaantuminen. Filip Forsberg on puolestaan isokokoinen voimahyökkääjä, joka on hyvä maalintekijä, mutta joka on kärsinyt pienestä tehottomuudesta. Keskushyökkääjä Grigorenko on taitava ja älykäs hyökkäyspään osaaja, mutta hänen kohdallaan venäläisyys saattaa olla rasite, erityisesti kun hänen motivaatiotaan on kyseenalaistettu. Älykäs, nopea ja taitava Teräväinen on todennäköinen varaus kymmenen ensimmäisen joukossa, mutta koon ja massan puute saattaa estää aivan kärkipään varauksen. Tasoa alempaa löytyykin sitten Pohjois-Amerikassa pelaava tšekkisentteri Radek Faksa, joka on omassa päässä vahva ja hän tulee olemaan fysiikaltaan parin vuoden kuluttua todella vakuuttava. Hyökkäyspään potentiaali ei kuitenkaan tšekillä ole aivan kärkipään varausten tasoa.

Tämä on kuitenkin puolustajien varaustilaisuus. Useammalla puolustajalla on mahdollisuus murtautua kymmenen kärkeen ja tuonkin jälkeen löytyy vielä tukku potentiaalisia pelaajia. Kaikkein vahvimmilla ovat omassa päässä todella vakuuttavaa ja älykästä peliä pelaava Ryan Murray, joka ei ehkä kuitenkaan tule ikinä taistelemaan puolustajien pistepörssin voitosta, sekä hyökkäyspään potentiaaliltaan uskomaton, mutta omassa päässä toistaiseksi ongelmissa oleva Matt Dumba.

Hyvät puolustajat eivät lopu tähän. Griffin Reinhart on isokokoinen, hyvin luisteleva ja taitava puolustaja, jonka kohdalla kysymysmerkkejä herättävät lähinnä hänen potentiaali nousta kärkiparin puolustajaksi sekä epätasaisuus. Morgan Rielly on vakuuttava kiekollinen puolustaja, joka liikkuu hyvin ja jolla on potentiaalia olla todella vakuuttava ylivoimapuolustaja. Pienehkö koko ja loukkaantumishuolet kuitenkin saattavat pudottaa Riellyn kymmenennen sijan paikkeille. Jacob Trouballa tuntuu olevan kaikkea sitä mitä puolustajalta kaivataan (kokoa, taitoa, luisteluvoimaa ja kykyä hyvään oman pään peliin), mutta hänen kykynsä vakuuttavaan hyökkäyspeliin illasta toiseen tuntuu olevan rajallinen. Cody Ceci puolestaan tuntuu olevan melko varma varaus hyvän kahden suunnan pelinsä ansiosta, mutta häntä vaivaa pieni epätasaisuus eikä hän pelaa niin fyysisesti kuin hänen kokonsa antaisi myöden.

Muita huomioitavia puolustajia ovat Olli Määttä, Slater Koekkoek, Hampus Lindholm, Matt Finn ja Derrick Pouliot. He kaikki ovat käytännössä varmoja ensimmäisen kierroksen varauksia ja heistä osa varattaneen jo ensimmäisen kierroksen alkupuoliskolla.

Suomalaisittain varaustilaisuudesta on tulossa hyvä. Teuvo Teräväinen ja Olli Määttä ovat lähes varmasti ensimmäisen kierroksen varauksia ja Ville Pokallakin on seitinohuet mahdollisuudet päästä kolmenkymmenen joukkoon. Lisäksi toiselle kierrokselle ovat tyrkyllä muun muassa Mikko Vainonen ja Esa Lindell. Suomalaisvarausten määrä tulee todennäköisesti olemaan jossain viidentoista tienoilla. Ikävä kyllä ruotsalaiset ovat jälleen edellä, kun ensimmäiselle kierrokselle on tarjolla 5-6 ruotsalaista. Suomi on mennyt eteenpäin, mutta ruotsalaisten meno on edelleen huimaa.

Hauskana huomiona on ollut ilo havaita latvialaislupauksen pysyminen ensimmäisen kierroksen kaavailuissa. Zemgus Girgensons on pelannut jo useamman vuoden ajan Yhdysvalloissa ja tällä kaudella hän saalisti 55 pistettä USA:n pääjuniorisarja USHL:ssä. Sentteri on osoittanut olevansa nopea, hänellä on hyvä laukaus, hänen pelikäsityksensä on hyvä ja hän on tarpeeksi fyysinen Pohjois-Amerikan kaukaloihin. Hyökkäyspään potentiaali on pieni kysymysmerkki, mutta siitä huolimatta Girgensonsista tulee lähes varmasti Latvian historian ensimmäinen ensimmäisen kierroksen varaus.

Lopuksi vielä oma veikkaus varaustilaisuuden ensimmäisestä kierroksesta.

1. Edmonton Oilers - Nail Yakupov - Sarnia Sting (OHL)
2. Columbus Blue Jackets - Ryan Murray - Everett Silvertips (WHL)
3. Montreal Canadiens - Alex Galchenyuk - Sarnia Sting (OHL)
4. New York Islanders - Matt Dumba - Red Deer Rebels (WHL)
5. Toronto Maple Leafs - Filip Forsberg - Leksand (Allsvenskan)
6. Anaheim Ducks - Mikhail Grigorenko - Québec Remparts (QMJHL)
7. Minnesota Wild - Morgan Rielly - Moose Jaw Warriors (WHL)
8. Carolina Hurricanes - Teuvo Teräväinen - Jokerit (SM-liiga)
9. Winnipeg Jets - Radek Faksa - Kitchener Rangers (OHL)
10. Tampa Bay Lightning - Jacob Trouba - U.S. National Development Team
11. Washington Capitals - Griffin Reinhart - Edmonton Oil Kings (WHL)
12. Buffalo Sabres - Cody Ceci - Ottawa 67's (OHL)
13. Dallas Stars - Sebastain Collberg - Frölunda (Elitserien)
14. Calgary Flames - Zemgus Girgensons - Dubuque Fighting Saints (USHL)
15. Ottawa Senators - Olli Määttä - London Knights (OHL)
16. Washington Capitals - Hampus Lindholm - Rögle (Allsvenskan)
17. San Jose Sharks - Brendan Gaunce - Belleville Bulls (OHL)
18. Chicago Blackhawks - Matt Finn - Guelph Storm (OHL)
19. Tampa Bay Lightning - Andrei Vasilevski - Tolpar Ufa (MHL)
20. Philadelphia Flyers - Slater Koekkoek - Peterborough Petes (OHL)
21. Buffalo Sabres - Tomas Hertl - HC Slavia Praha (Extraliiga)
22. Pittsburgh Penguins - Pontus Åberg - Djurgården (Elitserien)
23. Florida Panthers - Colton Sissons - Kelowna Rockets (WHL)
24. Boston Bruins - Derrick Pouliot - Portland Winterhawks (WHL)
25. St. Louis Blues - Brady Skjei - U.S. National Development Team
26. Vancouver Canucks - Ludwig Byström - MODO (Elitserien)
27. Phoenix Coyotes - Scott Laughton - Oshawa Generals (OHL)
28. New York Rangers - Nicolas Kerdiles - U.S. National Development Team
29. New Jersey Devils - Malcolm Subban - Belleville Bulls (OHL)
30. Los Angeles Kings - Henrik Samuelsson - Edmonton Oil Kings (WHL)

Muut juttuni tämän vuoden varaustilaisuudesta:
Esittelyssä varaustilaisuuden suomalaisnimet
Pohdintaa Teuvo Teräväisen varausnumerosta
Joonas Donskoi varattaneen uudelleen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti