tiistai 29. toukokuuta 2012

NHL Draft 2012: Kuinka aikaisin Teräväinen varataan?

Kun katselee tulevan varaustilaisuuden rankinglistoja, huomaa yhden iloisen asian. Teuvo Teräväinen tuntuu lähes varmasti olevan kymmenen ensimmäisen varattavan joukossa, parilla listalla jopa viiden ensimmäisen joukossa. Tämä olisi loistava saavutus, sillä  Kari Lehtosen (2. varaus vuonna 2002) ja Joni Pitkäsen (4. varaus vuonna 2002) jälkeen kymmenen sakissa on varattu vain Mikael Granlund. Ja hän oli vasta yhdeksäs varaus, kun taas Teräväinen menee todennäköisesti aiemmin.

Teräväisellä on hyvät mahdollisuudet tulla varatuksi jo aikaisessa vaiheessa. Mutta kuinka aikaisessa? Taitava, älykäs, nopeasti kehittynyt, hyvin luisteleva ja miesten peleissä jo tasonsa näyttänyt hyökkääjä on yleensä kiinnostava pelaaja NHL:n kykyjenetsijöiden silmissä. Toisaalta vähän pienehköt pelaajat saattavat pudota hieman, eikä suomalainen taitopelaaja pelaajatyyppinä ole viime vuosina ollut varsinaisesti skouttien toivelistan kärkipäässä.

NHL:n varaustilaisuus vuosimallia 2012 tulee olemaan puolustajien osalta vakuuttava. Kymmenen joukkoon ovat vahvimmin tyrkyllä Ryan Murray (todennäköinen top5-varaus), Matt Dumba, Griffin Reinhart, Jacob Trouba ja Morgan Rielly. Kovin kaukana eivät  myöskään ole Cody Ceci, Hampus Lindholm, Matt Finn ja Olli Määttä. Sen sijaan laadukkaita hyökkääjiä on tarjolla kovin vähän, eikä parhaista yksikään ole edes kanadalainen. Vähäisistä kärkinimistä Teräväinen ei ole tosiaankaan ainoa, joka aiheuttaa kykyjenetsijöille pieniä kysymysmerkkejä.

Uskoisin, että ennen Teräväistä  tullaan lähes varmasti varaamaan Nail Yakupov ja Filip Forsberg. Yakupov on suurin suosikki koko varaustilaisuuden ykkösvaraukseksi ja tässä tapauksessa kansalaisuus tuskin pudottaa Yakupovia kauas kärjestä. Takana on kuitenkin jo kaksi kautta OHL:ssä ja huippuluokan taidot. Forsberg on puolestaan ollut koko kauden ajan rankingien kärkipäässä. Isokokoisella ruotsalaisella on niin paljon hyviä ominaisuuksia, että häntä pidetään kärkipään hyökkääjistä todennäköisesti Yakupovin jälkeen kaikkein varmimpana pelaajana. Viime aikoina ruotsalaisuus on ihan ansiosta ollut muutenkin kovaa valuuttaa varaustilaisuudessa.

Mikhail Grigorenko on kiistatta taitava ja älykäs pelaaja, jolla on potentiaalia tehdä paljon maaleja ja pisteitä. Hyökkäyspään taidoilla ja potentiaalilla mitattuna Grigorenko taistelisi jopa koko varaustilaisuuden ensimmäisestä paikasta. Viime aikoina hänen motivaatiotaan tehdä töitä on kuitenkin kyseenalaistettu, joten hänen asemansa ovat pudonneet. Lisäksi "russian factor" on ikävästi nostamassa päätään. Venäläislupaukselle kun huhujen mukaan ollaan tarjoamassa jättisuurta palkkaa KHL:stä, mikä taas helposti laimentaa NHL-joukkueiden kiinnostusta.

Yhdysvalloissa kasvanut Alex Galchenyuk on varaustilaisuudessa suuri kysymysmerkki. Kausi 2010-2011 osoitti, että hänellä on loistavat kädet, kyky tehdä maaleja, huippuluokan luistelutaidot ja kova halu tehdä töitä kehittymisensä eteen. Tämä kausi meni kuitenkin täysin pieleen, sillä hän pelasi vain kaksi ottelua runkosarjassa sekä kuusi matsia pudotuspeleissä. Muu kausi menikin sairastuvalla pahan polvivamman vuoksi. Kuka uskaltaa varata pelaajan, joka ei käytännössä pelannut yhtään viime kaudella?

Loput nimet ovatkin ennakkoarvioissa niin kaukana kärjestä, että olisi hämmentävää huomata jonkun muun hyökkääjän menevän Teräväisen edelle. Erityisesti, kun kymmenen kärjessä olevat joukkueet näyttävät suomalaisittain kiinnostavilta.

Neljäntenä varaava New York Islanders on varannut suomalaisia ennenkin ja sinällään Teräväinen jatkaisi Islandersin samankaltaisten varausten sarjaa. Joukkue kun on kerran varannut yllättävän aikaisessa vaiheessa pienehköjä taitohyökkääjiä (Josh Bailey ja Ryan Strome), ja muutenkin loppukaudesta rankingeissa nousseita pelaajia (Strome ja Nino Niederreiter). Kuudentena varaava Anaheim Ducks on selvästi innoissaan suomalaispelaajista, ainakin kun katsoo organisaatiossa pyörivien suomalaispelaajien määrää. Viime kaudella Anaheimissa nimittäin pelasi peräti viisi suomalaista. Minnesota Wild varaa seitsemäntenä ja he ovat aiemmin varanneet ensimmäisellä kierroksella Mikko Koivun ja Mikael Granlundin. Muutenkin Wild on varannut suomalaisia lähes jokaisessa varaustilaisuudessa. Kahdeksantena varaavan Carolina Hurricanesin riveistäkin löytyy jo nyt useita suomalaiskiekkoilijoita, joten Teräväisen kansalaisuus tuskin on heille mikään ongelma.

Uskon, että Teräväinen varataan pienemmällä varausnumerolla kuin Mikael Granlund. Oma veikkaus on, että hänet varataan Carolina Hurricanesiin kahdeksantena, mutta toisaalta pienempi varausnumerokaan ei olisi mikään ihme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti