sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Farssikisat

Kotikisat ovat alkaneet. Ikävä kyllä näyttää siltä, että koko kekkereistä on tulossa täydellinen pannukakku. Ja jos ei muuta, niin ainakin siitä on tulossa muuten vain nolo turnaus Suomelle.

Lippujen hinnat ovat ihan käsittämättömät. 156 euroa Suomen ja Valko-Venäjän ottelusta on aivan liikaa ja se näkyi avauspelissä Suomen kannalta nöyryyttävällä tavalla. Hallilla oli aivan liikaa tyhjiä paikkoja, kun alakatsomon pukumiehet kyllästyivät otteluun. Sen sijaan kisoista innostuneita ihmisiä näkyi katsomoissa aivan liian vähän. Televisioon ei kisahuuma nimittäin välittynyt ollenkaan, eikä tilanne kuulemma paikan päälläkään ollut yhtään parempi. Eikä se ole mikään ihme, mikäli Leijoniin fanaattisimmin suhtautuvat ihmiset, eli lapset ja nuoret, on hinnoiteltu pitämään huumaa yllä kotikatsomoissa.

Suomi-Slovakia näytti olevan jo hivenen parempi, mutta se meno taisi lopahtaa ottelun edetessä. Ja tuokin oli ainakin näin kotikatsomoon katseltuna kaukana siitä, mihin kyettiin vaikkapa Raumalla. Maakuntavisiiteillä tunnelma luotiin ehkä osittain keinotekoisesti läpsyttimillä, mutta sekin on paljon parempi kuin hartaat kirkonmenot, jota Suomen otteluissa on ollut havaittavissa. Niin ikävältä kuin se kuulostaakin, Brnossa pelatussa EHT-turnauksessa taisi Suomi-Ruotsi-ottelussakin olla parempi tunnelma, kuin kotikisojen "huumassa".

Suomen otteluissa on vielä tilaa, mutta niin on myös muissakin peleissä. USA-Kanada on oikeasti kiinnostava ottelu, jossa kaksi jääkiekon suurta maata kohtaavat. Katsomossa oli kuitenkin hurjasti tyhjiä penkkejä. Ehkä järkevämmällä hinnoittelulla nekin penkit olisi saatu myytyä. Ei siis ihme, että kisajärjestäjillä on nyt hätä ja Ranskaa ja Kazakstania vastaan pelattaviin otteluihin myydään edullisia paketteja. Nyt saa ostaa neljä lippua yhden hinnalla, sillä Mika Sulin "haluaa, että kaikki pääsevät nauttimaan MM-kisoista".

Tuo huiman upea ele taitaa vain olla aivan liian myöhään tehty ja se taitaa olla aivan liian vähän. Kansan mielipiteitä kun ei enää ehdi korjaamaan, kun vahinko on jo tapahtunut.

Vielä murheellisempia farssin piirteitä koettiin yllättävän hyvin myyneessä Ranskan ja Kazakstanin ottelussa. Kerroin jo pari kuukautta sitten, että tuohon otteluun suunnitellaan protestia. Asia sai huomiota jo mediassakin ja otteluun tehtiin lukuisia lakanoita. Hallilla niitä vain ei näkynyt paria poikkeusta lukuun ottamatta, sillä jostain syystä kisoja kritisoivat lakanat jäivät hallin ulkopuolelle. Kuulemma yli 1m x 1m lakanoita ei saanut tuoda halliin. Paitsi tietenkin mikäli lakanoissa oli oikea viesti. Väärää mieltä olevat ihmiset vaimennettiin ja poistettiin katsomosta, tai ainakin lakanat vietiin pois. 

Kyllä nyt kokee, että eletään sivistysmaassa, jossa sananvapaus kukoistaa!

Muutenkin nämä kisat ovat aiheuttaneet erikoisen tunteen. Kisahuuma loistaa poissaolollaan. Tiedän ihmisiä, jotka katsovat liigakauden aikana noin yhden ottelun, mutta MM-kisat kiinnostavat. Mutta nyt ihmetellään, miksi ei voi katsoa USA-Kanada-ottelua. Ehkäpä ne muutkin ottelut ovat kisahuuman luomisessa miltei yhtä tärkeässä roolissa kuin Leijonien omat ottelut. Mutta nyt ne ovat piilossa maksukorttien takana. Ja kun kisat ovat piilossa, ne ovat myös ajatusten ulkopuolella.

Ja jos ollaan rehellisiä, ei Leijonien otteetkaan erityisen suurta hurmosta ole saaneet aikaan. Suomi on voittanut kaksi ottelua, mutta kyllähän Valko-Venäjä ja Slovakia pitikin kaatua. Se tapa vain ei ole kovinkaan mairitteleva. Voitto jalkapallolukemin kun ei ole sitä mitä Suomelta odotetaan. Slovakiaa vastaan Leijonat pelasivat muutenkin sellaista antijääkiekkoa, jossa otettiin vain huonot puolet Jalosen pelistä. Ei ne viivelähdöt nyt sentään mikään itseisarvo saa olla!

Mutta jos jotain positiivista haetaan, tästä pohjanoteerauksesta ei pääse kuin ylöspäin.

1 kommentti:

  1. Ihan hyvää pohdintaa ja erityisesti lainaisin "hkäpä ne muutkin ottelut ovat kisahuuman luomisessa miltei yhtä tärkeässä roolissa kuin Leijonien omat ottelut. Mutta nyt ne ovat piilossa maksukorttien takana. Ja kun kisat ovat piilossa, ne ovat myös ajatusten ulkopuolella."

    Tosi hyvin sanottu. MTV3 + CANAL kusivat homman totaallisesti.

    VastaaPoista