maanantai 21. kesäkuuta 2010

Mikael Granlund ja ne muut

Viimeksi käsittelin varaustilaisuutta ensimmäisen kierroksen kantilta. Nyt on kyseessä hieman paikallisempi versio. Eli nyt laitetaan käsittelyyn mahdollisesti NHL:ään juhannuksena varattavat suomalaiset. Mielestäni kuusi pelaajaa on varmoja varauksia ja heistä on aika laittaa pienet esittelyt.

Mikael Granlund – HIFK

Granlund oli vuoden kenties puhutuin pelaaja Suomessa. Eikä syyttä. Tulokaskausi SM-liigassa oli maaginen. Milloin viimeksi varausikään tuleva pelaaja on SM-liigassa tehnyt keskimäärin noin pisteen jokaisessa ottelussa. Olli Jokinen taitaa olla edellinen. Granlund on kyllä poikkeava yksilö. Hän on todella älykäs pelaaja, joka onnistui pelaamaan laidalla miltei kuin keskellä. Hänellä on hyvät kädet. Hänellä on myös kohtuullisen hyvä laukaus. Eikä hän tunnu tietävän kentällä olevansa muita pienempi. Siksi hän on jo debytoinut A-maajoukkueessa saaden syöttöpisteen ja tehden maalin rangaistuslaukauksesta. Granlundin ainoa heikompi osuus tällä kaudella oli nuorten MM-kisat, joissa hän oli vielä toipilaana. Muuten kausi oli erinomainen alusta loppuun. Granlundista tulee todennäköisesti aivan maailman kärkeä oleva pelaaja. Pieni koko ja luistelu ovat kysymysmerkkejä, mutta harva pelaaja pystyy ikinä antamaan sellaisia näyttöjä, mitä Granlund on jo nyt antanut. Siksi Granlund varataan ensimmäisellä kierroksella sijojen 6 ja 20 välillä

Teemu Pulkkinen – Jokerit

Pulkkisen tapaus on erikoinen. Vielä kauden alussa moni piti Pulkkista ihan kärkipään varauksena, mutta hänen kautensa oli suuri pettymys. Toisin kuin Granlund, Pulkkinen ei missään vaiheessa oikein onnistunut Jokereissa, vaan loppukaudesta kutsui A-nuoret. Lisäksi Pulkkinen koki jo toistamiseen useamman kuukauden loukkaantumisen ja hän taitaa nytkin olla sairastuvalla. Lisäksi moni toivoisi, että hän olisi hieman pidempi ja että hän olisi parempi luistelija ja tunnollisempi omaan päähän. Mutta Pulkkisella on selkeä vahvuutensa. Oman ikäisiään vastaan Pulkkinen on ollut aina erinomainen ja alle 18-vuotiaiden MM-kisojen tehot 10+5 kertovat syyt sille, miksi Pulkkinen on edelleen kiinnostava. Pulkkinen on nimittäin suomalaiseksi harvinainen tapaus. Hän on maalintekijä, sniper. Hänellä on hyvä, nopea ja tarkka laukaus, yksi parhaista koko ikäluokasta. Siksi Pulkkinen tullaan varaamaan kohtuullisen aikaisin ja todennäköisesti aiemmin kuin viime vuonna yllättävänkin alas pudonnut Toni Rajala. Pulkkinen varattaneen joko toisella tai kolmannella kierroksella, mutta joku saattaa ottaa jo ensimmäisen kierroksen lopulla riskin.

Joonas Donskoi – Kärpät

Donskoi on kolmas kova hyökkääjä Suomen vuonna 1992-syntyneistä. Nuorisomaajoukkueissa Granlundin ja Pulkkisen kanssa erinomaisesti pelannut nuorukainen on myös täysin varma tapaus. Syyt ovat ilmeiset. Jo viime Pitsiturnauksessa nuorukainen näytti taitonsa ja erottui selvästi jopa miesten keskellä. Sen lisäksi, että hänellä on käsiä, niin hän uskaltaa käyttää niitä. Monia onkin ihastuttanut Donskoin rohkeus. Mutta vielä on paljon kehitettävää. Seuraavien kausien haaste on nousta liigatasolle ja jättää liiankin pitkät kiekonkuskaamiset ja liian vaikeat syötöt nuorten SM-liigaan. Lisäksi fysiikkaa tulisi ehdottomasti kehittää. Kaikesta huolimatta potentiaalia on jopa NHL;n hyökkääviin kenttiin asti ja siksi varaus tulee varaustilaisuuden puolenvälin paikkeilla kolmannella tai neljännellä kierroksella.

Sami Aittokallio – Ilves

Aittokallio olisi tällä hetkellä paljon suuremmassa huudossa kuin nyt, mikäli olisi pelannut alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Aittokallio on hetkeen potentiaalisin maalivahti. Hän oli jo 17-vuotiaana viimeinen alle 20-vuotiaiden maajoukkueesta pudonnut maalivahti! Aittokalliolla on huikea kausi alla Ilveksen juniorijoukkueissa ja ensi vuonna tulee varmasti debyytti SM-liigassa. Mitä itse Aittokallion otteita nähneenä sanoisin, niin hänellä oli yllättävän vähän mitään hirveitä heikkouksia. Hän alkaa jo nyt olla teknisesti yllättävänkin valmis maalivahti ja hän on jo ensi kaudella valmis SM-liigaan. Hänet tullaan varaamaan jossain neljännen ja seitsemännen kierroksen välissä.

Jonathan Iilahti – Blues

Iilahti nosti profiiliaan huimasti viime hetkillä. Kun pelaa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Suomen ykkösvahtina, niin silloin kiinnostus on taattu. Kun Suomi vielä kaupan päälle sai kisoista pronssia, niin suomalaisvahti on takuuvarmasti jonkun NHL-joukkueen haluttujen pelaajien listalla. Vaikka Iilahti onkin teknisesti Aittokalliota heikompi maalivahti ja jopa Suomen tasolla keskinkertainen, niin hän onnistui silti yllättävän hyvin alle 18-vuotiaiden kisoissa. Siksipä Iilahti nousikin varmaksi nimeksi varaustilaisuuden loppukierroksille. Paljon on tehtävää, ennen kuin Iilahti on valmis edes SM-liigaan niin teknisesti kuin fyysisestikin, mutta varaus tulee jossain viidennen ja seitsemännen kierroksen välillä.

Jani Hakanpää – Blues

Hakanpää oli yllätysvalinta monelle, kun alle 18-vuotiaiden MM-kisojen joukkue valittiin. Hän pelasi koko kauden Kiekko-Vantaan riveissä B-nuorten SM-sarjaa, joten ei ihme. Mutta siitä huolimatta kykyjenetsijöitä oli eksynyt jo Kiekko-Vantaan peleihin Suomessa katsomaan Hakanpäätä. Mikä hänessä sitten on niin ihmeellistä? No syy löytyy katsomalla pituutta. 195-senttinen puolustaja on kehittynyt huimasti tällä kaudella ja hän toi Suomen pronssijoukkueeseen lisää kokoa, fyysisyyttä ja vääntövoimaa puolustuspäähän. Ja kun kehitys on ollut nopeaa, niin moni toivoo hänen jatkavan myös kehittymistään tulevilla kausilla. Alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa suurta vastuuta saanut puolustaja siirtyikin Bluesin organisaatioon kehittymään vielä lisää. Paljon vielä tarvitaan, ennen kaikkea nopeutta, mutta potentiaalia löytyy ja Suomikin kaipaisi hyviä peruspuolustajia lisää. Mahdollisuuksia siihen on ja siksi Hakanpää varattaneen kuudennella tai seitsemännellä kierroksella.

Lisäksi aina tulee yllättäviä varauksia. Viime vuosina näitä ovat olleet esimerkiksi Petteri Similän ja Eero Elon varaukset. Eiköhän tänäkin vuonna varata muitakin vuonna 1992 syntyneitä. Vaihtoehtoja on muun muassa hyvä kahden suunnan keskushyökkääjä Mikael Salmivirta (HIFK), hyvä energinen laituri Micke-Max Åsten (HIFK), pieni kiekollinen puolustaja Konsta Mäkinen (Ilves), Bluesissa viime kauden pelannut isokokoinen, mutta hidas peruspuolustaja Miro Hovinen (Jokerit), isokokoinen ja kohtuullisen taitava hyökkääjä Petteri Halinen (Blues), sekä äärettömän taitava, mutta myös äärettömän pieni Teemu Rautiainen (HPK). Myös vanhempia pelaajia saatetaan varata. Näistä todennäköisimpiä ovat ne pelaajat, jotka ovat vakiinnuttaneet paikkansa jo SM-liigassa ja pelanneet myös nuorten MM-kisoissa. Nimet Teemu Eronen (Jokerit), Aleksi Laakso (Blues), Joonas Rask (Ilves) ja Iiro Pakarinen (KalPa) ovat olleet spekulaatioissa. Itse ehdottaisin myös hyvät pudotuspelit pelannutta peruspuolustaja Veli-Matti Vittasmäkeä (TPS) mukaan kaavailuihin. Lisäksi nuorten kisojen ulkopuolisia vaihtoehtoja voisivat olla nuorten SM-liigan pistepörssin voittanut Julius Junttila (Kärpät), sekä huikean kehityksen viime kaudella tehnyt puolustaja Jyrki Jokipakka (Ilves). Edellä mainituista nimistä varmaan 2-4 varataan, jolloin suomalaisia varattaneen noin kymmenen. Viikon päästä selviää, että olinko oikeassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti