torstai 26. elokuuta 2010

Tulos oli voitollinen

Taloudellinen tulos. Nuo sanat ovat tuntuneet pidemmän aikaa kirosanoilta monessa suomalaisessa jääkiekkojoukkueessa. Taloudellinen tulos nimittäin on tuntunut vuosi toisensa jälkeen paria poikkeusta lukuun ottamatta tarkoittavan joko tappiollista tilikautta, tai todella tappiollista tilikautta. Mutta nyt on jotain muuttunut. HIFK +530 000 euroa, HPK + 60 000 euroa, JYP +702 000 euroa, KalPa +507 000 euroa, Pelicans +6000 euroa, SaiPa -59 700 euroa, Tappara +35 000 euroa ja Ässät +21 700 euroa. Tuossa on tähän mennessä julkaistut taloudelliset tulokset. Niistä kaikki ovat ainakin vähän voitollisia SaiPaa lukuun ottamatta ja SaiPallakin tappio oli todella pieni. Mitä ihmettä?

Selitys tälle on oltava se, että toimintaa on järkevöitetty. Rahaa ei käytetä enempää kuin sitä on. Ilmeisesti taantuma aiheutti sen, että sponsoreita haettiin aiempaa tehokkaammin ja rahankäyttöäkin mietittiin tarkkaan. Ylisuuret menot ovat siis jäämässä historiaan ja seuroista on tulossa vakavaraisempia. Erinomainen asia esimerkiksi junioreita kohtaan. Mutta samalla kun rahaa käytetään järkevämmin, niin moni pelaaja on jäänyt työttömäksi. Yleensä palkkapyyntö ja laatu eivät ole enää kohdanneet kokeneemmilla pelaajilla. Ennemmin peluutetaan ainakin miltei saman tason junioria, jolla on potentiaalia olla parempi kuin jokin satunnainen liigajyrä. Tämä on ehdottomasti positiivinen suunta! Samalla suomalaisseurat ovat tainneet luovuttaa rahakilpailun nimekkäimmistä ulkomaalaisista, sillä venäläisten, sveitsiläisten ja ruotsalaisten kanssa ei voida lähteä kilpailemaan pelkällä rahalla. Pitää siis hakea pelaajia, jotka ovat kiinnostuneet muustakin kuin rahastuksesta. Tuokin on hyvä merkki. Turhien ulkomaalaisten määrä onkin vähentynyt ja suomalaisjuniorit saavat näytönpaikkoja. JYP ja KalPa tekevät kovaa tulosta myös siksi, että pienistä joukkueista on tullut menestyviä joukkueita, jotka kiinnostavat yleisöä. Ja eiköhän JYP:n tulosta nosta myös Jarkko Immosen myynti.

Tulostaan eivät ole vielä kertoneet Blues, Ilves, Jokerit, Kärpät, Lukko ja TPS. Näistäkään ei suurilta osin tarvitse olla huolissaan. Blues ja Jokerit tehnee taas tappiota, mutta taustatukijat kuitannee jälleen tappion pois. Lukon liigaseura on perinteisesti jäänyt tappiolle, mutta Raumalaisen Kiekkoilun Tuella on niin paljon rahaa, että kaikki tappiot kuitataan nopeasti pois ja tulokseksi tulisi joka tapauksessa jotain tyyliin +1 euroa. Raumalla oli tosin sellainen hurmos päällä, että tappioita ei välttämättä edes tarvitse kuitata. TPS taas pääsi halvalla joukkueella Kuuhun ja tekee varmasti loistavan taloudellisen tuloksen. Ja eiköhän Kärpätkin kuta kuinkin nollatuloksen tee. Suurempaa tappiota siis saattanee tehdä Ilves, joka taitaa olla joukkueista ensi kautta ajatellen heikoimmassa tilassa. Joukkueen vetovoima on lähellä nollaa ja rahaakaan ei hirveästi ole. 

2 kommenttia:

  1. Lukosta ainakin sen verran, että Lukko ei julkaise taloudellista tulostaan kausittain, vaan kalenterivuoden mukaan.

    Mutta ehdottomasti hieno asia, että suuri osa liigaseuroista pääsee plussalle. Jopa Pelicans, vaikka kausi oli täysi rimanalitus.

    VastaaPoista
  2. Muutamalla seurallahan tuo tulee kalenterivuoden mukaan. Lukko on yksi noista joukkueista. Asia on tiedossa. Ei vain voinut enää jäädä odottelemaan, kun tästä tuli ajankohtainen juttu.

    Mutta hienoa kyllä nähdä tulosten parantuminen. Ei tarvitse enää elää kädestä suuhun, vaan voi suunnitella pitkäjänteisemmin. Ja se taas on koko suomalaisen kiekon etu!

    VastaaPoista