tiistai 31. elokuuta 2010

SM-liigan tähdet 2010-2011

Aina valitetaan siitä, että SM-liiga tyhjenee tähdistä. Osin se on totta. NHL, KHL ja Ruotsi vei täksikin kaudeksi useita pelaajia, kuten vaikkapa Jori Lehterän ja Mikko Mäenpään. Mutta aina liikennettä on takaisinkin päin. On paluumuuttajia ja on pelaajia, jotka pääsevät uudelle tasolle. Aina löytyy liigatason tähtiä. Niin myös tällä kaudella. Siksipä teinkin SM-liigan tähdistöjoukkueen. Eri mieltä saa olla vapaasti. Tämä on vain oma mielipiteeni.

Maalivahdit:

Tuomas Lassila – HPK

Lassila on nostanut vuosien varrella tasoaan. Nuorena pari hyvää kautta, mutta sitten olikin pari vuotta vaikeampaa. Noussut kuitenkin HPK:ssa ensiksi hyvälle liigatasolle ja viime vuosina Lassila onkin noussut jo kansainväliselle tasolle. Lassila oli viime kaudella kenties suurin syy sille, että HPK oli finaalissa. Ei ihme, että Lassilaa oltiin jo viemässä Venäjälle.

Iiro Tarkki – Blues

Moni pitää Tarkkia yliarvostettuna. Kenties tuo on totta, mutta kaikesta huolimatta Tarkki on pelannut hyvin SaiPassa ja Bluesissa melko heikon puolustuksen takana. On kyennyt miltei yksin torjumaan joukkueelleen voittoja. Viime kaudella pelasi hyvin jo EHT:lla. Mihin yltääkään tällä kaudella?

Pekka Tuokkola – JYP

JYP:llä on kova puolustus, jonka takana on hyvä pelata. Mutta siitä huolimatta Tuokkola on näyttänyt olevansa yksi SM-liigan parhaista maalivahdeista. Tuokkola on toiminut viimeisenä lukkona ja on torjunut JYP:n jo mestariksi sekä viime vuonna pronssille. Alkaa hätyyttelemään kansainvälisiin peleihin vaadittavaa tasoa.

Muista myös: Juuso Riksman (HIFK), Harri Säteri (Tappara), Atte Engren (TPS)

Puolustajat:

Joonas Järvinen – TPS

Järvinen on yksi liigan aliarvostetuimpia puolustajia. Järvinen ei loista pistepörssissä, mutta kentällä hän on silti erinomainen. Omassa päässä ei juuri ikinä tapahdu virheitä ja isoksi kaveriksi liike on melko hyvää. SM-liigan parhaita peruspuolustajia. Vielä kun kiekollinen taito parantuu, niin tie kansainväliselle tasolle ja kenties jopa NHL:ään on auki.

Ville Lajunen – Blues

Lajunen teki viime kaudella nousun SM-liigan parhaiden kiekollisten puolustajien joukkoon. 38 pistettä seurassa, jossa hyökkäyspään taitoa ei ollut paljon, on todella kova saavutus. Lajunen on kiekollisena puolustajana aivan liigan kärkeä. Puolustuspää ja luistelu ovat parantuneet, mutta niitä pitää vielä kehittää, jotta Lajunen pääsee lopullisesti kansainväliselle tasolle.

Mikko Lehtonen – Kärpät

Huikean monipuolinen puolustaja, jonka takia Lehtonen on edustanut Suomea MM-kisoissakin. Lehtonen on fyysinen puolustaja, joka uskaltaa taklata. Samalla hän kuitenkin laukoo hyvin, syöttää hyvin ja sijoittuu hyvin. Lehtonen on kaikilla osa-alueilla hyvä ja nyt kun Lehtonen on päässyt harjoittelemaan kesän Kärppien kanssa, niin tulostakin varmasti syntyy.

Adam Masuhr – KalPa

KalPa osui viime kaudella kultasuoneen hankkiessaan silloin vielä Adam Anderssonina tunnetun pelaajan. 16 maalia kertovat hyvin siitä, miksi Masuhria arvostetaan. Ylivoimapuolustajana Masuhr on loistava ja hänellä on loistava laukaus. Omassa päässä hän ei ole aivan yhtä hyvä, mutta vahvuudet voittavat heikkoudet kevyesti.

Tuukka Mäntylä – Tappara

Mäntylä oli viime kaudella otsikoissa lähinnä hänen taklauksiensa takia. Mäntylästä yritettiin selkeästi tehdä jonkinlaista pahaa poikaa. Samalla monelta jäi huomaamatta hänen pelitaitonsa. Vaikka Mäntylä on vain 173-senttiä pitkä, niin hän on käynyt MM-kisoissa asti. Syy on hänen hyvät kädet, hyvä pelisilmä ja hyvä luistelu. Voikin sanoa, että koostaan huolimatta Mäntylä kykenee SM-liigassa tekemään noin puoli pistettä ottelussa.

Sami Vatanen – JYP

Vatanen oli viime kauden sensaatio. Harvoin suomalainen pelaa samana vuonna sekä nuorten, että aikuisten MM-kisoissa! Potentiaalisin suomalaispuolustaja aikoihin. Pituutta ei ole paljoa, mutta sitä kompensoidaan taidetta muistuttavalla luistelulla, hyvillä käsillä ja peliälyllä. Lisäksi Vatanen haluaa laukoa viivalta paljon. Se luo usein maalipaikkoja. Ongelmia on fyysisessä pelissä ja omassa päässä, mutta noissakin asioissa Vatanen tulee vielä parantamaan.

Ossi Väänänen – Jokerit

479 NHL-ottelua pelannut Väänänen on yksi liigan kiinnostavimmista paluumuuttajista. Väänänen ei ikinä ole ollut mikään pistenikkari, mutta erinomaisena peruspuolustajana ja fyysisenä oman pään pelaajana hän on päässyt niin olympialaisiin, World Cupiin kuin MM-kisoihin. Jokerit oli viime kaudella suurissa ongelmissa omassa päässä. Tuohon ongelmaan Väänänen on täydellinen lääke.

Muista myös: Ari Vallin (HIFK), Jyrki Välivaara (JYP), Vladimir Sicak (Kärpät), Mikko Kuukka (Lukko), Tomi Pettinen (Lukko), Jyri Marttinen (Pelicans), Joni Tuominen (SaiPa), Pekka Saravo (Tappara), Ville Uusitalo (Ässät)

Keskushyökkääjät:

Mikael Granlund – HIFK

Granlund oli toinen viime kauden sensaatiosta. Valinta vuoden tulokkaaksi ja herrasmiespelaajaksi oli kovaa valuuttaa 18-vuotiaalta. Granlund pelasi viime kaudella 18-vuotiaiden MM-kisat, 20-vuotiaiden MM-kisat ja vielä muutaman aikuisten maaottelun! 43 ottelussa syntyi nuorelle pelaajalle huikaisevat 40 pistettä. Pelisilmä ja kiekolliset taidot ovat poikkeuksellisen hyvät. Mutta vielä pitää siirtyä laiturin paikalta keskelle, jolloin puolustuspelaaminen nousee tärkeäksi. Kykeneekö vastaamaan tuohon haasteeseen? Minnesota Wildin ensimmäisen kierroksen varaus viime kesältä.

Juha-Pekka Hytönen – JYP

Hytönen on ollut Suomen joukkueessa kaksissa viimeisissä MM-kisoissa. Pelaajalle SM-liigasta se on kova näyttö. Vaikka taso ei ihan MM-tasolle riitäkään, niin liigatasolla Hytönen on ollut jo pari vuotta yksi parhaista, ellei jopa paras puolustava keskushyökkääjä. Viime kaudella Immosen lähdettyä joukkueesta otti myös entistä enemmän vastuuta hyökkäyspäässä, josta osoituksena viime kaudella syntyneet 54 pistettä.

Kamil Kreps – Kärpät

Ei vielä näyttöjä SM-liigasta, mutta NHL-pelaajan statuksella kulkevia pelaajia ei SM-liigaan juuri viime vuosina ole tullut. Kreps on vielä nuori ja kehittyvä hyökkääjä, joten kaveri on tullut Suomeen kehittymään. Harjoituspelit ovat luvanneet hyvää ja Kreps tulee varmasti olemaan kärppähyökkäyksen sielu varsinkin alkukaudesta, kun Pavel Rosa on lainalla Sveitsissä.

Kurtis McLean – Lukko

Erinomainen löytö Lukolta viime kaudella. Kaikin tavoin loistava keskushyökkääjä SM-liigaan. Tälle tasolle riittää jokainen McLeanin taito kirkkaasti. McLeaniltä löytyy niin taitoa, kuin pelisilmääkin. Lisäksi hän hoitaa moitteetta oman ruutunsa niin hyökkäyksessä, kuin puolustuksessa.

Petteri Nokelainen – Jokerit

Nokelainen on ainoa viime kaudella NHL:ssä pelannut ja SM-liigaan palannut suomalainen. Se jo on kova meriitti. Minä olisin myös valinnut Nokelaisen jo olympialaisiin jarrukentän sentteriksi. Pystyy tosin pelaamaan myös laidalla. Viimeksi SM-liigassa juniori-ikäisenä syntyi 15 maalia. Nyt moni odottaa pisteitä, mutta Nokelaisen arvo joukkueelle tulee olemaan huima nimenomaan kahden suunnan pelissä.

Muista myös: Stefan Öhman (Blues), Petteri Wirtanen (HIFK), Ville Viitaluoma (HPK), Ben Eaves (Jokerit), Esa Pirnes(Jokerit), Jari Viuhkola (Kärpät), Matias Loppi (Pelicans), Tyler Redenbach (SaiPa), Tomas Plihal (TPS)

Laitahyökkääjät:

Juha-Pekka Haataja – HIFK

Ei päässyt aivan samalle tasolleen viime kaudella, kuin vaikkapa ensimmäisellä Lukon kaudellaan. Siitä huolimatta Haataja teki huomaamatta viime kaudella 46 ottelussa 16 maalia ja 37 pistettä. Tällä kaudella ketjukaverit ovat entistäkin parempia ja odotettavissa on paljon maaleja yhdeltä SM-liigan parhaista maalintekijöistä.

Jukka Hentunen – Jokerit

Kokenut Hentunen on edelleen vaarallinen. Viime kaudella pelasi ne harvat maaottelunsakin erinomaisesti. Starttivaikeuksien jälkeen Hentusen tahti kiihtyi jälleen kerran kauden loppua kohden ja tuloksena oli 28 maalia ja SM-liigan maalikuninkuus. Maalien lisäksi tekee myös paljon työtä ja luistelijana Hentunen on edelleen SM-liigan nopeimpia. Vahva ehdokas myös ensi kauden maalikuninkaaksi.

Tuomas Kiiskinen – KalPa

Viime kauden alussa Kiiskinen oli liekeissä. Sitten tuli loukkaantuminen ja loppukausi ei mennytkään aivan yhtä hyvin. Alkukausi kuitenkin osoitti sen, että Kiiskinen on yksi SM-liigan tähdistä. Harva hyökkääjä on urallaan johtanut SM-liigan pistepörssiä. Kiekon kanssa Kiiskinen on todella vaarallinen. Suurimmaksi ongelmaksi onkin muodostunut pieni koko ja kiekon hautominen ajoittain turhan kauan.

Justin Morrison – Lukko

Yksi Raumalla viime kaudella ihastuttaneista ulkomaalaisista. Pisteitä syntyi komealla tahdilla koko kauden ajan. Kokoa ja taitoa riittää ja varsinkin hyökkäyspäässä Morrison antaa kaikkensa. Oli varmasti Lukolle suuri menoerä, kun Morrisonille annettiin jatkosopimus, mutta tulee olemaan joukkueelleen äärimmäisen tärkeä pelaaja.

Ville Peltonen – HIFK

Peltonen on tehnyt paluun Suomeen! Peltonen pelasi viimeksi HIFK:ssa samalla kaudella, kun teki MM-finaalissa kolme maalia Ruotsin verkkoon. Edelleen huipputason pelaaja, jonka hyökkäyspään taidot riittävät vieläkin kevyesti kansainväliselle tasolle ja puolustustaidot ovat erinomaiset liigaan. Tuo johtajuutta HIFK:n joukkueeseen ja helpottaa varmasti Granlundin kehittymistä.

Antti Pihlström – JYP

Nopea ja energinen kaveri. Vaikka pelissä onkin enemmän vauhtia, kuin ajatusta, niin silti viime kauden lopulla JYP:ssä syntyi 19 ottelussa 21 pistettä. MM-kisoissa jo kahdesti ja vuonna 2008 syntyi MM-kisoissa viisi maalia. Kansainvälisen tason energiapelaaja ja SM-liigatason tähti.

Pavel Rosa – Kärpät

Tshekki tulee olemaan oleellinen osa Kärppien hyökkäystä. Viime kaudella 51 pistettä, vaikka oli yli 10 ottelua sivussa. Kaikin tavoin loistava pelaaja SM-liigaan. Hyökkäyspään taidot ovat Rosalla erinomaiset. Kykyjä on sekä rakentaa peliä, että viimeistellä. Puolustus on hivenen heikompaa, mutta loistavat esitykset hyökkäyspäässä kompensoivat ne puutteet moninkertaisesti.

Ville Vahalahti – TPS

Vahalahti on aina yhtä luotettava. On näitä pelaajia, jotka ovat hyviä kaikessa SM-liigassa, mutta mikään taito ei ole erityisen hyvä. Ilman erityistaitoa Vahalahti onkin aina ollut hivenen liian heikko kansainväliselle tasolle. Sen sijaan SM-liigassa on syntynyt kausi toisensa jälkeen hyvää tulosta. Odotettavissa onkin jälleen sellainen 20 maalin ja 45 pisteen kausi.

Muista myös: Petri Lammassaari (Blues), Ossi Louhivaara (JYP), Janne Laakkonen (KalPa), Kristian Kuusela (Kärpät), Marko Luomala (Kärpät), Jakub Petruzalek (Lukko), Lauri Tukonen (Lukko), Dwight Helminen (Pelicans), Dale McTavish (SaiPa), Niclas Lucenius (Tappara), Michal Birner (TPS), Marko Kivenmäki (TPS), Patrick Yetman (Ässät).

Tämä on tilanne mielestäni tällä hetkellä. Kauden aikana tilanne varmasti muuttuu. Ja tulee muutumaan varmaan jo ennen kauden alkua. Todennäköisesti jo parin päivän sisällä jokin joukkue tekee jonkin kovan hankinnan. Esimerkiksi voi hyvin käydä niin, että se Lasse Kukkonen Kärppiin tulee, kuten on huhuttu, jolloin lista vanhenee heti. Mutta ei lähdetä sitä nyt sen enempää murehtimaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti