tiistai 30. marraskuuta 2010

Toivolan paluu

Porin Ässillä oli eilen tiedotettavaa. Karri Kiven nostaminen tämän kauden päätteeksi oli odotettu ja oikea päätös. Sen sijaan Mika Toivolan valinta urheilujohtajaksi oli hivenen erikoisempi. Alkujärkytyksen laannuttua en kuitenkaan enää pidä välttämättä kovin huonona ratkaisuna. En olisi pitänyt Pekka Rautakalliota huonona valintana. Päinvastoin se olisi ollut mielestäni hyvä valinta. Mutta en myöskään tuomitse Toivolan valitsemista.

Pekka Rautakalliolle nostan hattua. Hän on tehnyt loistavaa duunia Ässien eteen. Hän on vienyt Ässiä eteenpäin Suhosen aloittamalla tiellä, jossa urheilullisuus tuodaan Ässiin. Ja hän on itse halunnut tiettyjä asioita joukkueeseen, ja pois taas joitain. Erinomaisia asioita. Erityisesti urheilullisuuden tuominen mukaan on huikea juttu. Hänen poistumisensa myötä Ässistä lähtee rutkasti näkemystä, kokemusta ja karismaa. Noita asioita en väheksy yhtään.

Mutta silti täytyy muistaa, että Rautakallion näytöt ovat ihan samalla tavalla ohuet, kuin Toivolankin. Nyt osui kohdalleen miltei jokainen asia. Eero Kilpeläinen nousi viimein voittavaksi vahdiksi, ja kaupan päälle esille nousi vielä superjunnu Joel Armia. Eivätkä kaikki Ässien onnistuneet hankinnat ole pelkästään Rocky Rautakallion ansiota. Ryan Caldwell ja Miko Malkamäki taitavat olla esimerkiksi Kari Takon löytöjä. Aki Uusikartanokin taisi itse haluta Poriin. Ja Patrick Yetman hankittiin, kun kävi ilmi että hän olisi vapaana. Ja en ihmettele yhtään sitä, että toimisto ei tykkää kaikista Rockyn kommenteista. Välillä hän on kyllä astunut oman vastuualueensa yli esimerkiksi pelaajahankintojen kommentointien yhteydessä, ja lipsauttanut medialle keskeneräisiä asioita. Ja tietty oman varjonsa kaikelle toiminnalle toi alkukaudesta mediassa esiin tullut juttu, jonka mukaan Rautakallio jättäisi Ässät kauden jälkeen. Tuota on korjailtu jälkikäteen, mutta hyvää kuvaa se ei tainnut Ässien johdolle antaa.

Mika Toivola palaa Poriin. Renkaan tulevaisuudesta allekirjoittaneella ei ole tietoa.

Toivola on kysymysmerkki. Sen minäkin myönnän. Mutta en halua tuomita kaveria ihan vain sen takia, että hän on epäonnistunut valmentajana. Valmentaminen ja urheilujohtajan pesti on kuitenkin eri asia. Edustusjoukkueessa Kivi päättää jatkossa, mitä kentällä tehdään ja millaisia pelaajia hän haluaa. Toivolan tehtävä on hankkia Kiven haluaman pelaajatyypin mukaisia pelaajia. Ja tuossa Toivolallakin lienee ihan hyvä näkemys muutaman vuoden takaisen yhteistyön jäljiltä. Lisäksi valmennusura auttaa tuomaan näkemystä siitä, että mitä joukkueessa on ja mitä siitä puuttuu. Enkä jaksa uskoa Toivolan olevan yhtään sen ”mukavampi” Ässien johdolle kuin Rautakalliokaan. Minulle on ainakin jäänyt kaverista sellainen kuva, että hän uskaltaa sanoa asioita, jos sanottavaa löytyy.

Urheilujohtajan pesti on muutenkin äärimmäisen nuori suomalaisessa kiekkoilussa. Valmiit ihmiset UTJ:n tehtäviin on laskettavissa noin yhden käden sormilla. Muu porukka on sekalainen sakki erilaisia ihmisiä, joiden pätevyys on pienempi tai suurempi kysymysmerkki. "Oikeaa" reittiä ei vielä tuohon rooliin ole, eikä myöskään perinteitä. Kymmenen vuoden kuluttua tilanne voi olla toinen. Mutta nyt voi ihan hyvin olla niin, että Toivolan kaltainen entinen valmentaja ei olekaan yhtään huono vaihtoehto UTJ:ksi. Kyllähän Kärppien dynastiankin loi käytännössä Juha Junno, vaikka häntä ei tunnettu 90-luvulla erityisen vahvana valmentajana.

Nyt sentään Ässiin on hankittu joku vakituisesti urheilujohtajan tehtäviin, enkä itse halua tuomita häntä jo ennen virkaan saapumista. Muutenkin on turha etukäteen päättää, että valinta oli väärä. Vain 1,5 vuotta sitten aloittelevana lätkäblogistina tuomitsin Rautakallion hankinnan huonona vetona. Nyt ei juuri kukaan taida pitää Rautakalliota huonona valmentajana. Päinvastoin tällä hetkellä minä monien muiden joukossa arvostan Rautakalliota valmentajana huikeasti.

Nyt kuitenkin Rautakallion aika Ässissä on loppumassa, ja Kiven sekä Toivolan aika alkamassa. Se on Ässien johdon päätös. Katsotaan nyt rauhassa mihin se päätös johtaa.

3 kommenttia:

  1. Iloitkaa nyt niin pahuksesti kun saitte Rautakallion ulos!

    Katsotaan tilannetta vuoden kuluttua uudestaan.

    VastaaPoista
  2. Olipas fiksu kommentti. En minä iloitse Rockyn lähdöstä. Lähden vain siltä linjalta, että Rockyn lähtö ja Toivolan tulo eivät automaattisesti tarkoita paskaa ratkaisua.

    Rautakallio on tehnyt helkkarin hyvää duunia viimeiset 1,5 vuotta!

    VastaaPoista
  3. Olisin itsekin toivonut Rautakallion jatkoa, jos ei valmentajana niin jossakin muussa tehtävässä, mutta toisaalta tämä saattaa pidemmän päälle olla parempi ratkaisu sisäisen rauhan säilyttämiseksi. Todennäköisesti ainakin parempi valinta tämä kuin esim Matikainen vähän aikaa sitten :D

    VastaaPoista