maanantai 8. marraskuuta 2010

Ville Uusitalo - Ranskan alasarjoista maajoukkueeseen

Sunnuntai-iltana tuli ilmoitus, että Karjala-turnauksen kokoonpanoon on jouduttu tekemään muutos Petteri Nummelinin jouduttua jäämään sivuun. Jukka Jalonen päätti, että korvaajaksi valitaan 31-vuotias ässäpuolustaja Ville Uusitalo. Samalla Uusitalo debytoi maajoukkuepaidassa.

Ville Uusitalo on urallaan pelannut monessa paikassa. Junioriuran viimeiset vuodet kuluivat puolustajalta EPS:n A-nuorten I-divisioona joukkueessa ja vasta kaudeksi 2000 – 2001, 21-vuotiaana, hän pääsi pelaamaan kauden ajan EPS:n Suomi-sarjan ryhmässä. Tämän jälkeen puolustajan tie vei ulkomaille. Kauden 2001 – 2002 hän pelasi Brestin joukkueessa Ranskan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla tehden 14 ottelussa 40 pistettä. Seuraavaksi kaudeksi hän siirtyi Ruotsin Division 1:een (kolmanneksi korkein sarjataso) IK Panternin riveihin ja hän sai kerättyä 55 ottelussa 28 pistettä. Tämän jälkeen hän pääsi jo yrittämään Mestistä HC Salamoiden riveissä. Tie vei kuitenkin vielä kaudeksi 2004 – 2005 Italian pääsarjan Allegheen. Italian jälkeen Uusitalo kuitenkin palasi Salamoiden joukkueeseen, jossa pelit sujuivat hyvin. 26 ottelussa syntyneet 26 pistettä kiinnittivät Jokereiden huomion, ja loppukausi sujuikin Helsingissä.

Liigapaikka vakiintui kuitenkin vasta 27-vuotiaana Lahden Pelicansissa. Lahdessa Uusitalo pelasi kaksi kautta, ja tämän jälkeen Ässät nappasi puolustajan. Ensimmäiset kaudet SM-liigassa eivät kuitenkaan olleet erityisen vakuuttavia. Fysiikka oli kyllä liigatasoa, mutta päätökset olivat usein huonoja. Hän yritti usein tehdä liian vaikeita ratkaisuja. Voisi sanoa kliseisesti, että hän kuvitteli olevansa joku bobbyorr. Taidot eivät kuitenkaan riittäneet pelkkään kiekolliseen peliin, ja Uusitalo saikin maineen hasardiherkkänä puolustajana, joka kompuroi kulmissa. Ensimmäinen kausi Ässissäkin oli puolustajalta vielä heikkoa ja riskialtista suorittamista ja tuo maine säilyi vielä hetken aikaa.

Viime kaudella kuitenkin asiat muuttuivat. Uusitalosta tuli Ässien ylivoimaisesti paras puolustaja ja kenties koko joukkueen tärkein lenkki. Viime kaudella hänestä kuoriutui se liigatason huippupuolustaja, jonka näytöt nyt riittävät maajoukkueeseen. Ässäpuolustaja jätti liian vaikeat ratkaisut muille, ja alkoi pelata varmaa peliä. Syötöt ovat nykyään helpompia ja varmempia kuin ennen. Lisäksi Uusitalon luistelu on todella hyvää ja hän ehtii tukemaan hyökkäyksiä, sekä ehtii ensimmäisenä alas puolustamaan. Ja vaikka hän ei laitakaan miestä seinälle, niin hän on silti erinomainen myös omaan päähän. Hän nimittäin osaa riistää kiekon tehokkaasti vastustajan hyökkääjiltä ja lisäksi hän sijoittuu hyvin. Uusitalon tärkeyden Ässille huomasi viime kauden lopulla, kun hän loukkaantui. Pitkään pudotuspeleissä kiinni ollut Ässät romahti puolustajan loukkaantumisen jälkeen täysin. Näin pudotuspelit jäivät Ässiltä jälleen pelkäksi haaveksi. Tällä kaudella Uusitalo on kenties aiempaakin parempi.

Nyt Uusitalon kova työ siis palkitaan. Hän saa laittaa ensimmäistä kertaa urallaan leijonapaidan päälle. Luistelu varmasti riittää kansainvälisellekin tasolle. Se jää nähtäväksi, että riittääkö muut ominaisuudet. Joka tapauksessa Uusitalo on Jukka Jalosen pelitapaan sopivan oloinen puolustaja. Hän on nopea ja hän kykenee liikuttamaan kiekkoa melko nopeasti. Ja vaikka Uusitalolla onkin kiekollista taitoa, niin hän on myös hyvä omassa päässä ja pelaa tällä hetkellä, kuten nykyajan puolustajan pitää pelata. Enää ei laiteta miestä seinälle, vaan peitetään syöttölinjat. Toivottavasti Ville Uusitalo onnistuu maajoukkueessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti