torstai 16. joulukuuta 2010

Kuukauden juniori: Eetu Koski

Eetu Koski
179 cm / 85 kg
Syntynyt 29.7.1992 Uudessakaupungissa
Kasvattajaseura: UJK

Eetu Kosken nimi pisti silmääni jo vuoden 2007 Pohjola-leirillä. Tuolloin Uudenkaupungin Jääkotkissa pelannut nuorukainen vakuutti leirillä. Tuolloin Koski keräsi leirillä pelatuissa otteluissa toiseksi eniten pisteitä Teemu Pulkkisen jälkeen ja hänet valittiinkin usein ikäluokkansa maajoukkueisiin seuraavan kahden kauden ajan. Samalla uudeksi joukkueeksi tuli Lukko. Viime kaudella hän ei kuitenkaan enää kuulunut alle 18-vuotiaiden maajoukkueeseen. Syystä tai toisesta hän ei saanut Lukon A:ssa hirveästi vastuuta, ja B-juniorit pelasivat taas I-divisioonaa. Koski teki omat johtopäätöksensä ja vaihtoi Lukon Jokereihin. Nyt hän johtaa joukkueen sisäistä pistepörssiä ja hän on edustanut Mestiksessä pikkuleijonia.

Mutta millainen pelaaja on Eetu Koski?

Porissa pelatussa nuorten SM-liigan ottelussa Koski pelasi keskellä. Sentterinä hän pelasi hyvin kumpaankin suuntaan. Hän tuki kentällä niin hyökkääjiä kuin puolustajiakin ja liikkui paljon. Hyökkäyspäässä hän oli useimmiten hivenen taaempana varmistamassa, tai sitten hän oli maalin edessä. Omassa päässä hän oli myös usein suojelemassa omaa maalia. Oman maalin edessä hän saikin melko usein katkottua vastustajan syöttöjä.

Luistelu oli suurelta usein liukumista. Koski kyllä kykenee kiihdyttämään vauhtinsa nopeasti ja kykenee terävään luisteluun, mutta hän harvoin kiihdyttää täyteen vauhtiinsa, vaikka nopeus onkin melko hyvää. Sen sijaan nuori hyökkääjä liukuu tarpeeksi hyvin ja vauhdikkaasti kumpaankin päähän kenttää ottamatta suuria spurtteja. Takaperin hän pääsee hyvin juuri liukumalla. Sen sijaan sivuttain luistelua ei usein nähty. Koski menee lähinnä eteenpäin tai taaksepäin, tai sitten vaihtaa suuntaa suuressa kaaressa liukuen. Luisteluun tarvitaan terävyyttä miesten pelejä ajatellen.

Teknisesti Koski on kelvollisella tasolla. Hän kykenee tekemään perusharhautuksia, joista yhdestä muodostui hyvä maalintekopaikka. Useammin hän kuitenkin tyytyi nopeaan syöttöön. Syöttö lähteekin hyökkääjältä nopeasti ja tarkasti. Usein tuo syöttö lähtee Koskelta hyvin myös tiukassa paikassa. Syötön vastaanottamisessakaan ei ole suuria ongelmia. Näin hyökkääjältä myös kolme laukausta. Kaksi ensimmäistä vetoa olivat heikkoja, mutta harhautuksen jälkeen tullut kolmas laukaus olikin jo paljon napakampi ja parempi. Laukaus ei kuitenkaan minua erityisesti vielä ainakaan vakuuttanut.

Erikoistilanteita nuorukainen ei Porissa päässyt hirveästi pelaamaan. Ylivoimaa ja alivoimaa tuli rajoitetusti. Alivoimalla hän pääsi lähinnä silloin kentälle, kun aloitus oli omassa päässä. Koskella haluttiin ilmeisesti varmistaa se, että aloittamassa on keskushyökkääjä, joka kykenee puolustamaan ja voittamaan aloituksia. Valinta ei ollut erikoinen, sillä Koski voitti suurimman osan aloituksista.

Muista huomioista sen verran, että syystä tai toisesta nuori hyökkääjä hävisi tänään monta kaksinkamppailua. Erityisesti tappiot tulivat silloin, kun käytettiin enemmän fyysistä voimaa. Hän ei myöskään taklannut pelissä yhtään kertaa. Se on sinällään erikoista, sillä Koski näyttää fyysisesti melko vankalta verrattuna muihin junioreihin. Nuorukaisen tasapaino on kohdillaan, eikä hän kaadu kentällä jokaisesta hipaisusta. Lisäksi Koski otti kymmenen minuutin käytösrangaistuksen. Hän ei ilmeisesti pitänyt siitä, että tuomari otti hänet aloituksesta pois Kosken pidettyä mailaa liian kauan ylhäällä ennen aloitusta. Tapahtumaketju päättyi sitten pienen protestoinnin jälkeen jäähypenkille.

Vahvuudet:

Aloitukset
Käyttökelpoinen kummassakin päässä kenttää

Heikkoudet:

Fyysinen peli
Luistelu voisi olla tehokkaampaa

Yhteenveto:

Pelissä Ässien A-junioreita vastaan Koski näytti melko hyvältä kahden suunnan sentteriltä, joka luo peliä ja puolustaa kelvollisesti. Hyökkäyspäässä ei kuitenkaan nähty mitään erikoista. Mutta vuoden tai kahden kuluttua Uudessakaupungissa syntynyt hyökkääjä voisi olla valmis kokeilemaan SM-liigassa puolustavassa roolissa. Kenties vuosien varttuessa mahdollisuuksia voisi olla toiseen tai kolmanteen ketjuun kahden suunnan pelaajaksi. Kansainväliselle tasolle Koskella on kuitenkin todennäköisesti liian pitkä tie.

3 kommenttia:

  1. Mielestäni tuossa pelissä olisi ollut mielenkiintoisempiakin seurattavia, kuten Jokerien Teuvo Teräväinen tai joku Porin -94 syntyneistä, jotka jostakin syystä saavat hyvin vähän vastuuta A:ssa vaikka mielestäni hyvin mahtuisivat kokoonpanoon useamminkin.

    VastaaPoista
  2. Kyllähän niitä 94 syntyneitä ja jopa 95 syntyneitä mahtuu pelaamaan A:ssa. Toisin oli ennen. Muutama vuosi takaperin 18-vuotiaiden päävalmentaja toivoi että pääsisi valitsemaan kevään arvokisoihin sellaisia pelaajia jotka pelaavat vakituiseen A:ssa. Nyt A:ssa pelailee sellaisia nuoria joiden 18-vuotiaiden kisat ovat edessä vasta kahden vuoden päästä. Onko sarjan taso heikentynyt vai nuoremmat pelaajat yksinkertaisesti niin kovia lupauksia?

    VastaaPoista
  3. SJL :: Nuorten SM-liiga, playoffit
    Pistepörssi
    25 ensimmäistä | Kaikki
    Sij Pelaaja Joukkue O M S Yht +/- RM
    1 FORSSTRÖM Juuso Blues 13 8 7 15 5 4
    2 MÖRSKY Mika Blues 13 7 7 14 8 31
    3 NÄKYVÄ Kristian Blues 13 2 12 14 7 6
    4 PALVE Oula JYP 9 4 9 13 2 8
    5 MANNINEN Joona Blues 13 4 9 13 2 10
    6 JORMAKKA Pekka JYP 13 7 4 11 0 2
    7 AALTONEN Miro Blues 13 5 6 11 3 2
    8 KOSKI Eetu Jokerit 9 2 9 11 1 6

    VastaaPoista