keskiviikko 22. joulukuuta 2010

OHL? QMJHL? WHL?

Niin mikä oli? Pohjois-Amerikkalaisia sarjoilla on taipumus olla toinen toistaan mielenkiintoisempia nimiä, joista todella moni päättyy sanoilla “hockey league”. Tapana on myös aina lyhentää sarjan nimi ensimmäisten kirjainten perusteella. Tämä taas aiheuttaa suurta hämmennystä meissä suomalaisissa. Tässä on vain jäävuoren huippu. Olen nähnyt listan Pohjoisamerikkalaisista sarjoista ja niiden lyhenteistä, jossa oli lyhenteitä varmaan satoja.

NHL – National Hockey League


30 joukkuetta käsittävä maailman paras sarja. Sarja, jossa maailman parhaat pelaajat pelaavat toisiaan vastaan. Sarja, jonne miltei jokainen kiekkoilija haluaa.

AHL – American Hockey League


30 joukkueen sarja, joka toimii NHL:n farmisarjana. Sinne siis lähetetään pelaajia, jotka ovat NHL-joukkueen sopimuksen alaisia, mutta jotka eivät syystä tai toisesta mahdu pelaamaan NHL:ään. Jokaisen joukkueen täytyy olla jonkin NHL-joukkueen farmiseura. Suurin osa pelaajista on melko nuoria, mutta AHL-joukkueilla on usein myös itse hankittuja kokeneempia pelaajia, jotka tukevat nuoria lupauksia. Veteraaneja saa olla joukkueessa kuitenkin vain viisi kappaletta. Sarjan taso on noin SM-liigan luokkaa, mutta taso heittelee todella paljon. Parhaimmat ovat valmiita NHL:ään, kun taas heikommat eivät mahtuisi SM-liigan joukkueisiin edes pienelle peliajalle.

ECHL – (East Coast Hockey League)


19 joukkuetta sisältävä sarja, jossa on joukkueita niin Yhdysvalloista kuin Kanadasta. ECHL on sarjataso, joka on vielä AHL:n alapuolella. Joukkueissa on usein pelaajia, jotka eivät ole tarpeeksi hyviä AHL:ään. Taso vastaa suurin piirtein Mestistä.

CHL – Central Hockey League


Global Entertainment Corporationin omistama 19 joukkueen sarja. Taso on hivenen ECHL:ää heikompi. Sarjan nimi on hyvin hämäävä, sillä Kanadassa CHL käsitetään jonakin ihan muuna sarjana.

CHL – Canadian Hockey League


CHL on kattojärjestö, johon kuuluu kolme Kanadan pääjuniorisarjaa. Näissä sarjoissa pelaa 16–20-vuotiaita pelaajia. CHL:n voitosta pelataan Memorial Cupissa, johon osallistuu jokaisen kolmen sarjan mestari, sekä isäntäjoukkue. CHL:n kautta tulee pääosa kanadalaisista kiekkoilijoista, ja näin suuri osa nykyään NHL:ssä pelaavista pelaajista on pelannut CHL:ssä. Joukkueissa voi pelata myös kaksi ulkomaalaista pelaajaa, joista perinteisesti suuri osa on tullut Tshekistä, Venäjältä tai Slovakiasta. Mutta tälläkin hetkellä sarjassa pelaa joitakin huippupelaajia muun muassa Ruotsista, Suomesta, Sveitsistä ja Saksasta. Tasoltaan nämä sarjat ovat keskimäärin jossain SM-liigan ja Mestiksen väliltä. Parhaat kuitenkin ovat lähes valmiita NHL:ään, kun taas heikoimmat pelaajat eivät ole juuri nuorten SM-liigan keskitason pelaajia parempia.

OHL – Ontario Hockey League


Yksi CHL:ään kuuluvista sarjoista, jossa on 20 joukkuetta. Joukkueet ovat suurelta osin sarjan nimen mukaisesti Ontariosta, mutta kaksi joukkuetta on Michiganista ja yksi Pennsylvaniasta. OHL:ssä on NHL:n tavoin varaustilaisuus, jossa voi varata OHL:ään pelaajia Kanadasta Ontarion provinssista, sekä Yhdysvalloista muun muassa Michiganin, Pennsylvanian ja New Yorkin osavaltioista.

QMJHL – Quebec Major Junior Hockey League


CHL:ään kuuluva sarja, jossa pelaa 18 joukkuetta. Siinä pelaa joukkueita Quebecista, New Brunswickista, Prinssi Edwardin saarelta, Newfoundland ja Labradorista ja Yhdysvaltain Mainesta. Sarjassa pelataan hyvin hyökkäysvoittoista peliä. Siksi QMJHL tuottaakin lähinnä hyviä hyökkääjiä, sekä maalivahteja. Sarjaan varataan pelaajia sarjassa pelaavien joukkueiden olinpaikkojen lisäksi New Hampshiren, Vermontin, Massachusettsin, Rhode Islandin ja Connecticutin osavaltioista.

WHL – Western Hockey League


CHL:ään kuuluva sarja, jossa pelaa 22 joukkueita. Selkeästi fyysisin CHL:n sarjoista, josta tulee paljon puolustajia ja voimahyökkääjiä. Viime aikoina sarja on kuitenkin tuottanut paljon pelaajia muillekin pelipaikoille. Sarjan alueina ovat Kanadan provinsseista Saskatchewan, Alberta, Manitoba ja Brittiläinen Kolumbia, sekä Yhdysvaltojen osavaltioista Washington ja Oregon. WHL:ään on varattu myös pelaajia USA:n läntisistä osavaltioista, sekä Kanadan luoteisosista.

NCAA - National Collegiate Athletic Association


Yhdysvaltojen yliopistosarja. Nimike NCAA on yleisnimike kaikille yliopistojen urheilusarjoille, joihin myös jääkiekko kuuluu. NCAA:ssa on taas kaksi divisioonaa, joissa ensimmäisessä divisioonassa pelaavat suurimmat koulut. Ja jotta tämäkin kuvio vaikeutuisi, niin NCAA:ssa on kuusi eri sarjaa (Atlantic Hockey, CCHA, College Hockey America, ECAC Hockey, Hockey East ja WCHA). NCAA järjestää kauden lopussa turnauksen, jossa määritellään paras NCAA-joukkue. Tätä reittiä pitkin suurin osa yhdysvaltalaisista pelaajista kulkee matkallaan kohti NHL:ää. Sarjan taso lienee jossain SM-liigan ja Mestiksen välillä.

USHL – United States Hockey League


Yhdysvaltojen pääjuniorisarja, jossa pelaa 16 joukkuetta. Pelaajien tulee olla alle 20-vuotiaita, eivätkä he saa olla ammattilaisia. Tässä liigassa pelataan usein ennen siirtymistä yliopistosarjoihin. Sarjan taso on jossain Mestiksen ja nuorten SM-liigan välimaastossa.

Ja kuten jo kirjoitin aiemmin, näitä sarjoja riittää. Tässä kuitenkin taisivat olla ne tärkeimmät.

1 kommentti:

  1. Suomen U-20 junnut pelaa juuri ja juuri Mestis tason kiekkoa, se on helposti todistettavissa. Yksikään KHL/Yliopisto joukkue ei ole Suomen U20-junnujen tasoinen joukkue, ellei nyt ehkä Spitfiresin viimeaikainen dynastia. Täten uskaltaisin väittää, että näiden sarjojen taso ei ole lähelläkään SM-liigaa.

    VastaaPoista