sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Poikkeuksellisen lupaava Aaron Ekblad

Kanadassa ollaan tehty harvinainen päätös, kun puolustaja Aaron Ekbladille on myönnetty ”exceptional talentin”, eli poikkeuksellisen kyvyn asema. Tämä tarkoittaa sitä, että hänet voidaan varata alaikäisenä kanadalaiseen pääjuniorisarja OHL:ään.

OHL:ään voidaan tänä keväänä varata vuonna 1995-syntyneitä, eli tänä vuonna 16 vuotta täyttäviä pelaajia. Kuitenkin alaikäinen voidaan myös varata, mikäli hänet todetaan poikkeuksellisen lahjakkaaksi yksilöksi. Sitä varten pitää läpäistä Hockey Canadan testit, joilla mitataan pelaajan kypsyyttä kentällä ja sen ulkopuolella. Poikkeuksellisen lupaavia pelaajia ei tule usein, sillä Ekbladista tulee vasta toinen tällainen pelaaja. Ensimmäinen oli John Tavares, jonka Oshawa Generals varasi OHL:n varaustilaisuuden ensimmäisenä. Myöhemmin Tavares varattiin ensimmäisenä myös NHL:ään. Tänä vuonna ensimmäisenä varaa Barrie Colts, joka saattaa hyvinkin varata Ekbladin. Varaus tulee myös tarkoittamaan sitä, että Ekblad tullee pelaamaan OHL:ää jo ensi kaudella.

Ihan vertailun vuoksi tänä vuonna Suomessa Huippu-Pohjolan parhaaksi vuonna 1996-syntyneiden ikäluokasta valittiin Tapparan puolustaja Jaakko Hälli. Hän on 181-senttisenä pelaajana melko kookas suomalaiseksi junioriksi, joten se on hyvä merkki. Lisäksi hän pelasi C-junioreissa oikein mallikkaan kauden. Mutta se ei ole todennäköistä, että hän pelaisi jo ensi kaudella A-junioreissa. Ei varsinkaan isossa roolissa, kuten Ekblad tulee todennäköisesti pelaamaan.

Noin 190-senttinen ja 90 kiloa painava Ekblad on pelannut jo tällä kaudella 1995-syntyneiden kanssa Sun County Panthersissa. Siellä pisteitä tulikin enemmän kuin piste ottelussa. Lisäksi puolustaja tuntui parantavan otteitaan tärkeillä hetkillä. Kommenttien perusteella hän on fysiikaltaan jo nyt hyvä ja käyttää kokoaan hyödykseen. Hän on puolustuksessa poikkeuksellisen hyvä ja tekee fiksuja ratkaisuja kiekon kanssa. Ekblad tukee hyökkäyksiä hyvin ja luistelu on melko hyvällä tasolla. Luonnollisesti kaikessa on parantamisen varaa, mutta luistelu vaatii erityisesti vielä huomiota. Mutta kuka 15-vuotias olisi valmis pelaaja?

Ekblad voidaan varata NHL:ään kesällä 2014. Siihen mennessä kokoa on voinut tulla vieläkin lisää. Joka tapauksessa jo nyt voidaan sanoa, että Ekblad todennäköisesti tullaan silloin varaamaan melko varhain. Toki loukkaantumiset voivat vaikeuttaa uraa, mutta todennäköisesti Ekblad tullaan jo muutaman kauden kuluttua näkemään nuorten MM-kisoissa. Pari vuotta siitä ja kenties Ekblad on tullut suomalaisillekin tunnetuksi NHL:n kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti