maanantai 20. kesäkuuta 2011

NHL Draftin suomalaiset - Joel Armia kirkkain tähti

Viimeksi lupasin käsitellä NHL:n varaustilaisuutta suomalaisten kannalta. Nyt on sen aika. Suomalaisia tullaan jälleen varaamaan noin kymmenen kappaletta. Jotkut ovat varmoja, mutta aina joukkoon mahtuu muutama yllättävämpi nimi. Joka tapauksessa seuraavien varausta voi pitää melko varmana:

Joel Armia - Ässät

Armian pääsi yllättämään jopa porilaiset. 18 maalia SM-liigan runkosarjassa ja kaksi pudotuspeleissä olivat enemmän kuin kukaan osasi odottaa. Se kertoo samalla poikkeuksellisesta kyvystä. Armialla on suomalaisittain harvinainen maalintekijän asenne ja hän käyttää paljon hyvää rannelaukaustaan. Maalintekotaidon lisäksi hän on todella taitava mailankäsittelijä, todella hyvä etukarvaaja ja uskaltaa yrittää kikkojaan myös pelissä. Siitä osoituksena on monia todella hienoja maaleja tämän kauden aikana. Nuorten MM-kisoissa Armia oli odotettua vaisumpi, mutta alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa hän teki kuudessa ottelussa neljä maalia ja antoi yhdeksän syöttöä. Se on hyvä osoitus siitä, että hän on yllättävän monipuolinen pelaaja. Hänen heikkouksiaan ovat puolustuspelaaminen ja luistelu (erityisesti terävyys), mutta nuo osa-alueet ovat parantuneet selvästi viimeisen vuoden aikana. Lisäksi hän on fyysisesti vielä todella keskeneräinen. Mutta heikkouksistaan huolimatta 192-senttinen laitahyökkääjä tullaan varaamaan ensimmäisen kierroksen puolenvälin paikkeilla jossain sijojen 10 ja 15 välillä. Samalla hänestä tulee kaikkien aikojen pienimmällä varausnumerolla varattu porilainen.

Christopher Gibson - Chicoutimi Saguenéens (QMJHL)

Gibson on monelle suomalaiselle tuntematon pelaaja. Se ei ole ihme, sillä hän lähti Suomesta kesällä 2008 Bluesin C-junioreista. Vain noin 1,5 vuotta myöhemmin hän pelasi Kanadan pääjuniorisarja QMJHL:ssä ja sai kauden jälkeen kutsun alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin, jossa hän oli kakkosvahtina. Tällä kaudella Gibson oli vieläkin parempi. Erittäin heikon Chicoutimi Saguenéensin riveissä hän torjui 37 ottelussa torjuntaprosentin ollessa noin 92 %. Maalivahti olisi todennäköisesti päässyt noilla näytöillä nuorten MM-kisoihin, mutta hän loukkaantui ikävästi juuri ennen kisoja. En ole nähnyt Gibsonin pelejä, joten minun on vaikea sanoa mitään itse pelaajasta. Mutta hänen on oltava joka tasolla todella lupaava veskari, sillä ketä tahansa ei rankata kerrasta toiseen kaikkien Pohjois-Amerikassa pelaavien varauskelpoisten maalivahtien listalla toiseksi. Gibsonin varausta voi kenties odottaa jo aivan ensimmäisen kierroksen lopulla, mutta todennäköisemmin hänet varataan toisella kierroksella.

Miikka Salomäki - Kärpät

Salomäki on tällä hetkellä ikäryhmänsä suomalaisista toiseksi paras kenttäpelaaja. Raahessa syntynyt nuori hyökkääjä pelasi Kärpissä 40 ottelua ja keräsi 10 pistettä. Tämän lisäksi hän pelasi todella vakuuttavasti nuorten MM-kisoissa (6 ottelua, 3 pistettä) ja vähän odotettua vaisummin alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa (6 ottelua ja 6 pistettä). Niin keskellä kuin laidassa pelaava 180-senttinen hyökkääjä on ikäisekseen todella valmis fyysisesti ja hän on todella vahva pelaaja. Pohjois-Amerikassa pidetään varmasti siitä, miten nuori pelaaja vie kiekkoa eteenpäin omaa kroppaansa hyödyntäen eikä pelkää isokokoisia puolustajia. Salomäki tekee kentällä paljon töitä ja antaa kaikkensa kentällä. Nuoren hyökkääjän taitotaso ei kuitenkaan ole niin kova, että hänet varattaisiin ensimmäisellä kierroksella. Hänestä voi kuitenkin odottaa hyvää pelaajaa NHL:n alempiin ketjuihin ja siksi hänet tullaan varaamaan joko toisella tai kolmannella kierroksella.

Samu Perhonen - JYP

Samu Perhosta pidetään varaustilaisuuden lupaavimpana Euroopassa pelaavista maalivahdeista. Nuorten MM-kisoissa kolmosvahtina pelannutta maalivahtia pidettiin hetken aikaa jopa potentiaalisena toisen kierroksen, kenties jopa ensimmäisen kierroksen varauksena. Otteet Nuorten SM-liigassa auttoivat ja torjuntaprosentti 92,22 % on kieltämättä vakuuttava. Pelkät tilastot eivät kuitenkaan olleet se vakuuttavin osa. Yli 190-senttinen maalivahti on fyysisesti loistava ja teknisesti erittäin hyvä. Perhosen kaltaiset isokokoiset, ulottuvat ja tekniset maalivahdit ovat erittäin suuressa arvossa Pohjois-Amerikassa. Maalivahdit osakkeet varaustilaisuutta silmällä pitäen kuitenkin heikkenivät alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa, joissa Perhonen oli yllättävän vaisu. Hän päästi yllättävän helppoja maaleja ja torjuntaprosentti jäi todella heikoksi. Kisoista huolimatta Perhosen kauden aikana näyttämä potentiaali on niin huima, että hänet tullaan varmasti varaamaan NHL:ään. Varaus tulee todennäköisesti jossain kolmannen ja viidennen kierroksen välillä.

Jyrki Jokipakka - Ilves

Jokipakan nousu "varmojen" NHL-varausten joukkoon on sinällään yllättävä. Puolustaja on jo kahdesti ollut varattavissa, mutta nuorten SM-liigassa keskinkertaisia tehoja tehneestä puolustajasta ei kiinnostuttu. Tämä kausi kuitenkin muutti kaiken. Lähes 190-senttinen puolustaja pelasi nuoressa Ilveksen liigajoukkueessa 48 ottelua keräten yhdeksän pistettä. Jo liiganäytöt olisivat saattaneet riittää, mutta nuorten MM-kisat nostivat huimasti Jokipakan osakkeita. Jo SM-liigassa puolustaja osoitti olevansa todella varma omassa päässä ja pärjäävänsä erinomaisesti fyysisessä väännössä. Näiden lisäksi Jokipakka väläytteli nuorten kisoissa kiekollista potentiaalia tehden kolme pistettä ja nousten kenties Suomen parhaaksi puolustajaksi. Fyysisen oman pään puolustajan kehitys on ollut viime vuosina niin huimaa, että hänestä voi odottaa mahdollisesti jopa NHL-tason kahden suunnan puolustajaa. Yli-ikäisenä häntä tuskin varataan aikaisessa vaiheessa, mutta Jokipakan varausta voi odotella neljännestä kierroksesta eteenpäin.

Markus Granlund - HIFK

Vielä pari vuotta sitten Mikael Granlundin pikkuveljeä pystyi pitämään erittäin lupaavana keskushyökkääjäänä. Markus elää tällä hetkellä hivenen isoveljensä sukunimellä, mutta kyllä hänelläkin on kovat näytöt junioritasolta. Alaikäisenä hän teki keväällä 2010 alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa kuusi pistettä ja tänä vuonna jo kymmenen. Lisäksi hän teki nuorten SM-liigassa 40 ottelussa peräti 52 pistettä. Tuollaiset pistemäärät eivät tule sattumalta. Granlund on todella taitava pelaaja, joka on hyvä mailankäsittelijä ja joka uskaltaa pitää kiekkoa. Tämän lisäksi hänellä on varsin hyvä pelisilmä ja hän antaa ovelia syöttöjä. Hyökkääjän pelissä on kuitenkin suuria puutteita, jotka herättävät kysymyksiä. Ongelmia ovat Granlundin fysiikka, joka ei ole erityisen hyvällä tasolla, keskinkertainen luistelu ja heikko puolustuspelaaminen. Mutta vielä suurempi kysymysmerkki on se, että Markus tuntuu väistelevän kontakteja. Hän ei näytä haluavan tehdä kaikkea sen eteen, että joukkue tekisi maalin. Taito ja pelisilmä riittänevät NHL-varaukseen viimeisen kolmen kierroksen aikana, mutta Granlundin varaava joukkue tietää ottavansa hänen tapauksessaan suuren riskin. Hänen pelissään on monta kysymysmerkkiä ja hänestä ei välttämättä ikinä tule potentiaalistaan huolimatta junioritason tähtipelaajaa suurempaa.

Alexander Ruuttu - Jokerit

Ruuttu on nostanut kauden loppupuoliskolla osakkeitaan huomattavasti. Christian Ruutun poika sai kutsun noin sadan muun ikäluokkansa lupaavimman pelaajan NHL Combineen fysiikkatesteihin ja NHL-joukkueiden haastateltavaksi. Mikä sitten on nostanut Ruutun osakkeita? 31 pistettä nuorten SM-liigassa ei tunnu erityisen suurelta lukemalta, eikä monen sivun ilmoittama 176 sentin pituus kuulosta vakuuttavalta. Hyökkääjä on kuitenkin kasvanut noin 185-senttiseksi pelaajaksi ja samalla hänestä on tullut varsin monipuolinen pelaaja, jolla on monia NHL-joukkueita viehättäviä ominaisuuksia. Taidot ja pelikäsitys tuskin vievät häntä suureen rooliin NHL:ssä. Fysiikka on myös kaukana valmiista. Mutta hänen kohdallaan kykyjenetsijät ajattelevatkin sitä mitä hänestä voi tulla fysiikan ollessa kunnossa. Hän on jo nyt hyvä luistelija ja hyvä karvaaja ja nämä asiat tekevätkin hänestä potentiaalisen alaketjujen pelaajan NHL:ään. Kun fysiikka on kunnossa, niin hänestä tulee varmasti vieläkin parempi kahden suunnan hyökkääjä. Ruuttu varattaneen viimeisen kahden kierroksen aikana.

Lisäksi on joukko pelaajia, jotka saattavat saada NHL-varauksen. Nämä ovat aina vaikeita arvioida. Joonas Rask oli pari vuotta ihan NHL-varauksen rajoilla ja sai vasta kolmantena vuonna varauksen. Sitten taas esimerkiksi Eero Elo ja Petteri Similä varattiin todella yllättäen. Mutta sanotaan kuitenkin muutama vaihtoehto. Ruotsin Skellefteåssa pelannut keskushyökkääjä Joel Mustonen on tehnyt jo debyytin Elitserienissä ja hänellä on hyvät mahdollisuudet saada varaus. Jokin joukkue saattaa myös kiinnostua todella isokokoisesta (195 cm), nuorten SM-liigassa 36 pistettä tehneestä Sami Salmisesta. Suomalaiset maalivahdit ovat haluttua tavaraa Pohjois-Amerikassa, joten SaiPassa pelaava alle 18-vuotiaden MM-kisojen kakkosvahti Richard Ullberg, tai nuorten SM-liigassa todella vakuuttavasti pelannut Frans Tuohimaa ovat myös hyviä ehdokkaita varattaviksi. Ja nuorten MM-kisat ovat aina hyvä näyteikkuna nuorille pelaajille. Kenties jokin seura kiinnostui jostain noissa kisoissa esiintyneistä suomalaisista, kuten vaikkapa Iiro Pakarisesta, Henri Tuomisesta tai Julius Junttilasta.

Veikataan nyt, että suomalaisia tullaan varaamaan kahden ensimmäisen kierroksen aikana kolme ja koko varaustilaisuudessa kymmenen. Tuollainen määrä olisi viime vuosiin verrattuna jo todella hyvä tulos. Toivottaan siis, että niin käy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti