lauantai 18. kesäkuuta 2011

NHL:n varaustilaisuuden kärkinimet

Tulossa on kiinnostava varaustilaisuus. Kärkinimiä on paljon vaikeampi veikata verrattuna aiempiin vuosiin. Tässä on syynä se, että kukaan varattavista ei ole aivan yhtä huikea, kuin vaikkapa John Tavares tai Taylor Hall olivat. Sen sijaan tämä varattava ikäluokka on varsin tasainen ja jopa toisena ja kolmantena varaavat joukkueet joutuvat miettimään tarkkaan omia varauksiaan. Varmoja tähtipelaajia ei löydy, mutta sen sijaan jo nyt melko valmiita tai muuten todella potentiaalisia lupauksia kyllä löytyy. Lisäksi leveyttä tuntuu tässä varaustilaisuudessa olevan, vaikkei kärjen taso päätä huimaa. Toisella kierroksella voi hyvin varata tulevan runkopelaajan alempiin ketjuihin.

Käsittelin tämän varaustilaisuuden kärkinimiä jo aiemmin. Heistä en sen tarkemmin ala nyt käsittelemään. Nopea, taitava ja peliä rakentava kanadalaishyökkääjä Ryan-Nugent Hopkins tuntuu kuitenkin ottaneen aika vahvan kiinnityksen ykkösvaraukseksi ja olisi yllätys mikäli Edmonton Oilers ei varaisi häntä. Seuraavaksi tulevatkin jo ruotsalaiset. Isokokoinen ja hyvin liikkuva oman pään puolustaja Adam Larsson ja hyvä kahden suunnan laituri Gabriel Landeskog ovat todennäköisesti valmiimmat pelaajat NHL:ään. Heidän tapauksessaan kysymysmerkkinä on se, että onko heillä lopulta potentiaalia ykkösketjuun. Taitava, vahva ja isokokoinen keskushyökkääjä Sean Couturier on vähän pudonnut laskuista, mutta hänet varattaneen silti viiden parhaan joukossa.

Mutta käsitellään nyt muita kärkipään nimiä.

Jonathan Huberdeau - Saint John Sea Dogs (QMJHL)


Huberdeau on ollut kevään suurin nousija. 105 pistettä 67 ottelussa runkosarjan aikana on jo kova meriitti, mutta vielä kovempi on 30 pistettä pudotuspeleissä ja valinta Kanadan junioriliigojen mestaruusturnauksen Memorial Cupin parhaaksi. Huberdeau on noussut taistelemaan jopa varaustilaisuuden toisesta ja kolmannesta sijasta. Olisi ihme, mikäli häntä ei varattaisi tilaisuuden viiden ensimmäisen joukossa. Syynä on se, että hän on todella monipuolinen pelaaja, joka pystyy pelaamaan niin keskellä kuin laidassa. Hän on taitava, luova, hyvä laukomaan ja yleisesti ottaen todella vakuuttava hyökkäyspäässä. Ongelmana on se, että puolustuspäässä hän ei ole kovin vahva ja fysiikka on vielä todella keskeneräinen. Tosin hänestä saattaa tulla todella kova hyökkäyspään pelaaja, mikäli saa fysiikkansa kuntoon (kuten todennäköisesti tulee saamaan). Huberdeau on Nugent-Hopkinsin jälkeen tämän draftin lupaavin hyökkäyspään pelaaja.

Dougie Hamilton - Niagara IceDogs (OHL)

Hamilton on Larssonin jälkeen todennäköisesti seuraavana varattava puolustaja, jolla on pienet saumat saada varaus jopa viiden ensimmäisen joukossa. Selkeä vahvuus hänellä on koko, sillä hän on ilmeisesti lähes kaksimetrinen puolustaja. Kokoonsa nähden hän on todella hyvä luistelija. Lisäksi hänellä on todella hyvät hyökkäyspään vaistot ja hyvä laukaus. Puolustuspäässä hän kaipaa kuitenkin kehittymistä, sillä välillä hän sijoittuu huonosti. Omassa päässä Hamilton tekee turhan usein huonoja ratkaisuja antaen huonon syötön tai menettäen kiekon. Hänellä on myös fyysisesti kehittymisen varaa. Puutteistaan huolimatta Hamilton on todella lupaava puolustaja, jolle on kovaa käyttöä joukkueessa, joissa ei ole kovia puolustuspään lupauksia.

Ryan Murphy - Kitchener Rangers (OHL)

Puolustajassa on jotain erityistä, jos hän tekee OHL:ssä kauden ajan yli pisteen ottelussa. Tai kun hän saalistaa 13 pistettä 7 ottelussa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Ryan Murphyn tilastot kertovat todella kovista hyvistä hyökkäyspään taidoista. Miksi sitten hyvin liikkuva kiekollinen puolustaja ei ole aivan kärjessä? Syy on siinä, että pituutta on alle 180 senttiä. Ja kun fysiikka ei ole vielä kunnossa, niin pienikokoista puolustajaa ei uskalleta ihan ensimmäisten joukossa varata. Murphy pelaa kaksinkamppailuissa fiksusti, mutta vääntövoiman puute huolestuttaa monia. Kiekolliset taidot kuitenkin riittänevät varaukseen kymmenen ensimmäisen joukossa.

Ryan Strome - Niagara IceDogs (OHL)

180-senttinen keskushyökkääjä teki OHL:ssa runkosarjassa yli 100 pistettä ja on näin yksi varaustilaisuuden lupaavimmista hyökkääjistä. Keskushyökkääjällä on todella hyvä peliäly ja hän pitää pelinrakentamisesta. Ja kun nuo yhdistetään hyvään pelimoraaliin ja taitoon erityisesti yksi vastaan yksi -tilanteissa, niin Stromesta tulee hyvin kiinnostava pelaaja. Ilmeisesti hänen tapauksessaan suurin ongelma on koko. Hän ei ole yhtä isokokoinen kuin muut kärkipään hyökkääjät eikä kykene kompensoimaan tuota puutetta luistelullaan. Luistelu on toki melko hyvää, muttei lähellekään tämän varaustilaisuuden kärkeä. Siitä huolimatta varaus tulee todennäköisesti vähän viidennen sijan jälkeen.

Mika Zibanejad - Djurgården (Ruotsi)


Niin keskellä kuin laidassa pelaava ruotsalainen oli pitkään rankingeissa ensimmäisen kierroksen loppupuoliskolla. Loppukaudella Djurgården nosti hänet Elitserieniin, jossa 26 ottelussa syntyi yhdeksän pistettä. Hän ilmeisesti pelasi noissa otteluissa todella vakuuttavasti, sillä hän on noussut kaavailuissa kymmenen kärkeen. Kymmenen kärki onkin erittäin todennäköinen hyvin menneiden alle 18-vuotiaiden avittamana, mutta ihan niin hyvä hän tuskin on, että hän pelkän hyvän (muttei missään tapauksessa erinomaisen) loppukauden avulla hätistelisi viiden kärkeä. Zibanejad on hyvä voimahyökkääjä, jolla on jonkin melko paljon taitoa ja hyvä asenne. Hän on myös hyvä omassa päässä. Zibanejadin ongelma on se, että hyökkäyspäässä hän ei vaikuta sellaiselta pelaajalta, jolta voisi odottaa tasaisesti pisteitä. Hyökkääjä on tasaisesti hyvä, mutta ei oikein missään erityisen vakuuttava. Siksi hänet varattaneen jossain kymmenennen sijan paikkeilla.

Nathan Beaulieu on ollut myös korkealla joillain listoilla. Erityisesti Central Scouting Service arvostaa häntä ja sijoitti hänet jopa Couturierin yläpuolelle. Ihan kärjessä tämä Saint John Sea Dogsin puolustaja tuskin kuitenkaan menee. Hyvät hyökkäyspään taidot, hyvä luistelu sekä parantunut puolustustyöskentely tuskin riittävät, sillä hän on vielä todella raakile kiekkoilijana. Sveitsiläinen Sven Bärtschi on myös kiinnostava pelaaja. Portland Winterhawksissa sveitsiläishyökkääjä teki 85 pistettä ja on varma ensimmäisen kierroksen varaus. Hänellä on hyvä laukaus, hän pelaa kokoisekseen fyysisesti ja hän on hyvä kummassakin päässä kenttää. Sveitsiläinen saattaa mennä yllättävän pienellä varausnumerolla, mikäli pieni koko ei haittaa seuroja liikaa. Tanskakin saanee ensimmäisen kierroksen varauksen. Oshawa Generalsissa noin pisteen ottelussa tehneen Nicklas Jensenin koko, hyvä luistelu ja laukaus kiinnostavat varmasti kykyjenetsijöitä. Hän ei kuitenkaan kyennyt tekemään tasaisesti pisteitä, joka pitänee tanskalaisen ensimmäisen kierroksen jälkipuoliskolla. Ensimmäisenä varattava maalivahti lienee Yhdysvaltojen alle 18-vuotiaiden maajoukkueen mukana viime kaudella torjunut John Gibson. Hänet varattaneen ensimmäisen kierroksen lopussa.

Asiaa jonkin verran tutkittuani voisin tehdä oman veikkaukseni ensimmäisestä kierroksesta. Eli oma lottorivini on tällainen:

1. Edmonton Oilers - Ryan Nugent-Hopkins
2. Colorado Avalanche - Adam Larsson
3. Florida Panthers - Jonathan Huberdeau
4. New Jersey Devils - Sean Couturier
5. New York Islanders - Gabriel Landeskog
6. Ottawa Senators - Ryan Strome
7. Winnipeg - Dougie Hamilton
8. Columbus Blue Jackets - Ryan Murphy
9. Boston Bruins - Nathan Beaulieu
10. Minnesota Wild - Mika Zibanejad
11. Colorado Avalanche - Duncan Siemens
12. Carolina Hurricanes - Joel Armia
13. Calgary Flames - Sven Bärtschi
14. Dallas Stars - Mark Scheifele
15. New York Rangers - Mark McNeill
16. Buffalo Sabres - J.T. Miller
17. Montreal Canadiens - Jamie Oleksiak
18. Chicago Blackhawks - Nicklas Jensen
19. Edmonton Oilers - Oscar Klefbom
20. Phoenix Coyotes - Matt Puempel
21. Ottawa Senators - Zack Phillips
22. Anaheim Ducks - John Gibson
23. Pittsburgh Penguins - Rocco Grimaldi
24. Detroit Red Wings - Jonas Brodin
25. Toronto Maple Leafs - Brandon Saad
26. Washington Capitals - Aleksandr Khokhlachev
27. Tampa Bay Lightning - Scott Mayfield
28. San Jose Sharks - David Musil
29. Vancouver Canucks - Boone Jenner
30. Toronto Maple Leafs - Tomas Jurco

Suomalaisia käsitellään sitten seuraavassa jaksossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti