tiistai 18. tammikuuta 2011

Neljä ehdokasta ykkösvaraukseksi

NHL:n varaustilaisuutta varten tehdään koko kauden ajan useita ranking-listoja. Suurin osa niistä tulee kuitenkin joko kauden alussa, kauden päätyttyä, tai sitten näihin aikoihin nuorten MM-kisojen jälkeen. Nyt kykenee jälleen katsomaan, että mihin suuntaan tulevan kesän varaustilaisuus on menossa. Ja tällä kertaa yllättäen ei ole selkeää ennakkosuosikkia, vaan neljä vaihtoehtoa, jotka voi realistisesti olla ykkösvarauksia. Tilanne on siis poikkeuksellinen verrattuna moneen aiempaan vuoteen, jolloin kykeni jo tähän aikaan sanomaan 95 % varmuudella, että kuka lopulta varataan ensimmäisenä.

Mutta kun nyt kerran on useampi hyvä vaihtoehto, niin tutkitaan hivenen, että millaisista pelaajista on kyse.

Adam Larsson – Skellefteå (Ruotsi)

Ruotsalaispuolustaja on pelannut jo kahdet nuorten MM-kisat. Hän on tällä hetkellä kenties suurin ehdokas ykkösvaraukseksi. Elitserienin Skellefteåssa ei ole syntynyt pisteitä ihan odotetulla tavalla, mutta osasyy sille on pieni rooli ylivoimassa. Vahvuudet ovat kuitenkin selkeitä. Larsson on isokokoinen, mutta hyvin liikkuva puolustaja, joka on erittäin varma omassa päässä. Tämän lisäksi hän on normaalia ruotsalaispelaajaa selvästi fyysisempi. Kun pakettiin vielä lisätään hyvä laukaus, niin ei tarvitse ihmetellä sitä, että miksi ruotsalainen on ehdolla kärkivaraukseksi. Suuri kysymysmerkki on kuitenkin se, että tuleeko Larssonista kuitenkaan paljon pisteitä tekevää puolustajaa.

Sean Couturier – Dummondville Voltigeurs (QMJHL)

Kanadalaissentteri oli pitkään ennakkosuosikki ykkösvaraukseksi, mutta heikot nuorten MM-kisat ja QMJHL:n taso verrattuna muihin Kanadan juniorisarjoihin ovat pudottaneet Couturierin osakkeita. Kanadalainen on todella taitava, vahva ja isokokoinen. Tuo yhdistelmä on osoittautunut tehokkaaksi juniorisarjoissa. Lisäksi hän on melko hyvä kentän kummassakin päädyssä. Suurin kysymysmerkki onkin hänen luistelunsa, jossa on vielä paljon kehitettävää.

Ryan Nugent-Hopkins – Red Deer Rebels (WHL)

Toinen kanadalaissentteri pelaa WHL:ssä ja on ollut siellä tehokas. Hän on kenties kaikkein potentiaalisin hyökkäyspään pelaaja ensi kesän varaustilaisuudessa. Sentteri on nopea, taitava ja hyvä laukomaan. Ennen kaikkea hän on hyvä pelinrakentaja. Muihin kärkipään ehdokkaisiin verrattuna hän on kuitenkin pienikokoinen ja se on haitannut tasakentällisin jopa juniorisarjoissa. Siksi moni kykyjenetsijä miettiikin, että onko hänestä hyökkäyspään johtajaksi kivikovassa NHL:ssä.

Gabriel Landeskog – Kitchener Rangers (OHL)

Ruotsalaislaituri on nostanut kauden aikana profiiliaan selkeästi. Nuorten MM-kisat jäivät väliin, mutta lähes 1,5 pistettä ottelussa OHL:ssä tehnyt hyökkääjä on herättänyt paljon kiinnostusta. Alaikäisenä Pohjois-Amerikkaan tullut ruotsalainen on sopeutunut hyvin pieneen kaukaloon ja hänen pelistään on vaikea löytää heikkouksia. Muihin kärkiehdokkaisiin verrattuna hänellä ei ole ehkä suuria vahvuuksia, mutta hän on kenties kaikkein varmin varauksista ja saattaa olla valmis NHL:ään jo ensi syksynä.

Suomalaiset

Suomalaisista ensimmäisenä varataan lähes varmasti Ässien hyökkääjä Joel Armia. Heikot nuorten MM-kisat eivät hirveästi vahingoittaneet suomalaisittain poikkeuksellisen isokokoisen Armian osakkeita, vaan hän on tällä hetkellä rankingeissa ensimmäisen kierroksen puolivälin tienoilla. Ilmeisesti 14 maalia SM-liigassa miehiä vastaan on kovempi näyttö, kuin yksittäiset nuorten MM-kisat. Ensimmäisellä kierroksella tuskin varataan muita suomalaisia, mutta toiselle kierrokselle on tarjolla useampi. Kärppien hyökkääjä Miikka Salomäki nosti osakkeitaan pelaamalla hyvin nuorten MM-kisoissa. QMJHL:n Chicoutimi Saguenéensin maalivahti Christopher Gibson on pelannut myös vakuuttavan kauden ja hän onkin yksi kuumimmista maalivahdeista ensi kesänä. Euroopassa pelaavista maalivahdeista kärkeen on rankattu JYP:n maalivahti Samu Perhonen, joka voi onnistuessaan alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa saada varauksen hyvin aikaisessa vaiheessa.

Paljon toki ehtii vielä tapahtumaan ja tilanne elää vielä paljon ennen varaustilaisuutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti