torstai 27. tammikuuta 2011

Jumbofinaali

SM-liigassa on kolme joukkuetta selkeästi muita joukkueita jäljessä. Jokainen näistä joukkueista haluaa ehdottomasti välttää runkosarjan viimeisen paikan. Se viimeinen joukkue nimittäin joutuu pelaamaan liigakarsinnoissa Mestiksen mestaria vastaan. Eikä se ole ikinä niin helppoa asettua voittamaan tottunutta joukkuetta vastaan, varsinkin kun viimeiseksi jäävällä liigajoukkueella on omat ongelmansa, joiden takia kyseinen joukkue ensinnäkin on viimeinen. Nyt viimeisen sijan yrittävät välttää SaiPa, Pelicans ja TPS. Katsotaanpa nopeasti syitä joukkueiden heikkoihin sijoituksiin.

SaiPa

SaiPan viime kausi oli hyvä. Täksi kaudeksi joukkue pysyi hyvin kasassa ja odotukset olivat korkeita. Mutta kaikki ei mennytkään suunnitellusti. Loukkaantumiset ovat vaivanneet koko kauden ajan. Erityisesti ruotsalaispuolustaja Daniel Sondellin loukkaantuminen oli kova paikka. Scott Barney erotettiin joukkueesta jäätyään kiinni rattijuopumuksesta. Myös Tyler Redenbach on vajonnut varjojen maille. Joukkue pelaakin nyt aktiivisesti ja yritteliäästi, mutta maaleja ei synny tarpeeksi. Pääsyy tähän on heikko materiaali. Yksi Dale McTavish hyökkäämässä ja yksi jo nyt lähes lopussa oleva Richard Lintner puolustuksessa ei riitä.

Pelicans

Mika Toivolan valmennusaikana näin Pelicansilta muutaman ottelun. Peli oli täysin sekaisin. Pasi Räsänen on saanut puolustuksen toimimaan, mutta hyökkäys on näkemissäni otteluissa perustunut vastaiskuihin. Puolustus näyttää paperilla hyvältä ja kentälläkin tekeminen on ollut usein hyvää omassa päässä. Maalilla Niko Hovinen on ollut loistava. Mutta hyökkäys ei ole toiminut toivotulla tavalla, kun vain Antti Tyrväinen on ollut positiivinen yllätys. Kuvaavaa on se, että kärkihyökkääjiksi hankitut Mike York, Dwight Helminen ja Matias Loppi ovat kunnostautuneet pistepörssin sijaan enemmän tehotilaston heikentämisessä. Ja nyt Räsänen on ilmeisesti menettävänsä otteen joukkueesta. Se ei ole hyvä merkki.

TPS

Viime kauden mestarin alkukausi oli täysi floppi, eikä Heikki Leime ollut valmentaja liigassa vaadittavaa tasoa. Joukkue säilyi mestaruuden jälkeen hyvin kasassa, mutta päävalmentajan (Kai Suikkanen), ykköspuolustajan (Lee Sweatt) ja ykkössentterin (Ilari Filppula) jättämä aukko oli liian iso täytettäväksi, eikä uudet hankinnat Marko Kivenmäen ja Janne Hauhtosen johdolla kyenneet kantamaan vastuuta. Samalla myös nöyryys tekemiseen unohtui ja tappioputki alkoi. Riku-Petteri Lehtosen nousu päävalmentajaksi auttoi hetken aikaa, mutta lopulta tulos oli sama kuin Leimeen aikana. Kentällä ei näkynyt taistelevaa joukkuetta, vaan lauma huonolla asenteella pelanneita yksilöitä. TPS:n loppukauden kuitenkin saattaa pelastaa Jukka Koivun nimittäminen päävalmentajaksi. Usein uusi valmentaja on hetkellisesti piristänyt joukkuetta, ja piristyneellä ilmeellä TPS voi saada ne vaadittavat pisteet, joilla turkulaiset jättävät viimeisen sijan taakseen.

Jukka Koivu on TPS:n uusi päävalmentaja.

Oma veikkaus runkosarjan viimeiseksi joukkueeksi on Pelicans. TPS saanee jonkin verran pisteitä uuden valmentajan johdolla, ja SaiPa kykenee varmasti omalla pelillään nappaamaan pisteen sieltä ja toisen täältä. Pelicansilla sen sijaan on ollut jo pitkään vaikeaa, enkä kykene näkemään valoa tunnelin päässä. Mutta Mestiksen mestaria vastaan hyvin puolustavalla joukkueella ei pitäisi olla vaikeuksia.

Kuten tiedämme, Arto Javanainen jätti tämän maailman taakseen tiistai-iltana. Eniten maaleja SM-liigassa tehnyt maalitykki on siis poissa. Lepää rauhassa Java. Numero 4 Isomäen hallin katossa muistuttaa sinusta jatkossakin.

1 kommentti:

  1. Pelicansin hyökkääjistä onnistujiksi mainitsisin Tyrväisen lisäksi myös Janne Tavin.

    VastaaPoista