maanantai 19. syyskuuta 2011

Kuukauden juniori: Artturi Lehkonen

Uuden kauden alku tarkoittaa sitä, että nyt seuraan jälleen kerran kuukaudessa jotain mielestäni kiinnostavaa junioria. Tämä ei tarkoita sitä, että valinta osuisi kuukauden aikana eniten vakuuttaneeseen junioriin, vaan valinta osuu johonkin kiinnostavaan pelaajaan, joka pelaa nuorten SM-liigan ottelun Porissa. Lisäksi on syytä huomioida, että arvio tehdään yhden ottelun perusteella. Hyvän ja huonon päivän ero on nuorilla kavereilla melkoinen. Siksi on mahdollista, että havaintoni poikkeavat hieman niiden havainnoista, jotka ovat nuorukaisten otteita nähneet enemmän. Joka tapauksessa, tästä tämä kuukausittainen sarja lähtee liikkeelle. Tässä on kauden 2011-2012 ensimmäinen kuukauden juniori:

Artturi Lehkonen
178 cm / 68 kg
Syntynyt 4.7.1995 Piikkiössä
Kasvattajaseura: TPS

Artturi Lehkonen on erittäin lupaava pelaaja. Valmentaja Ismo Lehkosen poika voisi pelata B-junioreissa vielä kaksi vuotta, mutta pelaa silti jo A-nuorissa. Viime kausi kului kuitenkin vielä B-junioreissa. Tämän lisäksi hän pelasi kymmenen ottelua alle 16-vuotiaiden maajoukkueessa keräten tehot 10+6=16, sekä alle 17-vuotiaiden maajoukkueessa ikäluokan pääturnauksessa World Hockey Challengessa viisi ottelua keräten kaksi pistettä. Tänä vuonna Lehkonen on saanut jo kutsun alaikäisenä alle 18-vuotiaiden maajoukkueeseen Ivan Hlinkan muistoturnaukseen, jossa nuorukainen keräsi kolmessa ottelussa yhtä monta pistettä.

Syyt juniorimaajoukkueissa pärjäämiselle ovat selkeät. Lehkosen syöttötaito on loistava. Hän antaa paljon hyviä ja peliä edistäviä syöttöjä. Harhasyötöt ovat todella vähissä. Myös hänen mailankäsittelynsä on ikäisekseen todella vakuuttavaa, vaikkakaan hänen harhautuksensa eivät täysin nuorten SM-liigan tasolla vielä onnistuneet. Myös laukaus on vakuuttava. Sekä ranne- että lyöntilaukaus ovat tarkkoja ja niissä on myös potkua. Hyvä esimerkki on Ässiä vastaan tehty läpiajomaali, jonka Lehkonen päätti laukaukseen. Tuo laukaus oli salamannopea ja se suuntasi vastustamattomasti aivan maalin yläkulmaan.

Liike sen sijaan huolestuttaa minua tämän ottelun perusteella. Liike on toki sulavaa ja luistelu toimii hyvin myös sivulle ja taaksepäin. Sen sijaan luistelu eteenpäin näyttäisi kaipaavan lisää voimaa. Ilmeisesti potkua ei ole jaloissa vielä niin paljoa, että sillä pääsisi A-junioreissa vanhempien pelaajien ohi. Muutenkin luistelusta tuntui puuttuvan terävyys. Ajoittain liike tuntui jopa flegmaattiselta. Aivan kuin Lehkonen ei haluaisi ottaa sitä terävää spurttia, jolla voisi kenties karvata kiekon vastustajalta pois.

Minun mielestäni hyvä asia Lehkosen pelissä oli se, että vaikka hänen harhautuksensa eivät aina onnistuneetkaan, niin silti hän uskalsi yrittää kiekon kuljettamista. Hän ei myöskään pelännyt mennä pieniin rakohiin kiekon kanssa. Lisäksi hän pystyi antamaan hyviä syöttöjä ahdistettuna. Nuo ovat hyviä merkkejä siitä, että pelirohkeus olisi kunnossa.

Lehkonen tuntui tekevän enemmän töitä hyökkäyspäässä. Hän selvästi halusi hyökkäyspäässä kiekon ja tehdä ratkaisuja. Nuori hyökkääjä myös kärkkyi useampaan otteeseen pitkiä syöttöjä, jotka avaisivat läpiajoja tai kahdella yhtä vastaan hyökkäyksiä. Puolustuspäähän Lehkonen tuli myös nopeasti ja pelasi melko alhaalla. Varmaan siksi hän pääsi pelaamaan alivoimaa. Puolustuspeli kuitenkin perustui enemmän sijoittumiseen, sillä aktiivista karvaamista puolustuspäässä Lehkonen ei juuri esittänyt.

Nuoren hyökkääjän suurin heikkous on selkeästi voiman puute. Fysiikka on nuorukaisella ymmärrettävästi vielä keskeneräinen. Massaan olisi tarvetta joka puolella. Siitä kertoo myös Lehkosen paino (68 kiloa), joka on kaukana vaikkapa samanpituisten liigapelaajien lukemista. Massaa on toki aina helpompi hankkia lisää verrattuna kiekollisiin taitoihin. Mutta toistaiseksi voiman puute on ongelma. Siksi Lehkonen olikin usein jäänpinnassa. Kevyen pelaajan tasapaino ei ole vielä kunnossa, ja kun isompi pelaaja tulee vierelle, niin Lehkonen kyetään usein siirtämään sivuun.

Vahvuudet:
Hyvä syöttötaito.
Laukaus.

Heikkoudet:
Voiman puute on selkeä.
Luistelu kaipaisi lisää potkua.

Yhteenveto:
Lehkonen on todella lupaava kiekkoilija. Se on jo vakuuttavaa, että tuon ikäinen pelaaja pärjää nuorten SM-liigassa. Vielä vakuuttavampaa on se, että hän saa myös tulosta aikaiseksi. Lehkosen hyvän uran puolesta puhuu myös se, että heikkoudet tulevat iän myötä luontaisesti paranemaan. Voimaa saa lisää treenaamalla ja samalla Lehkonen tulee pysymään paremmin pystyssä, kun vastaan ei enää asetukaan 25 kiloa painavampia pelaajia. Myös jalkoihin tullee lisää voimaa ja sitä kautta myös vauhti paranee. Siksi on hyvin uskottavaa, että parissa vuodessa Lehkonen on liigatason pelaaja. Sen jälkeen nuorukainen voi päästä vielä vaikka kuinka pitkälle, mikäli työnteko maistuu.

1 kommentti: