tiistai 13. syyskuuta 2011

Unohdettu suomalaislupaus

Jääkiekkokauden lähestyessä jokainen media on vuorollaan kirjoittanut nuorista suomalaislupauksista, jotka ovat jo nyt liigassa tähtiä ja jotka toivottavasti tulevaisuudessa kannattelevat maajoukkuetta. Mikael Granlund, Sami Vatanen, Joel Armia, Teemu Pulkkinen, Miikka Salomäki, Joonas Donskoi... Nimet ovat tutut kaikille jääkiekkoa seuraaville.

Mutta juuri vähän aikaa sitten huomasin, että eräs suomalaisen jääkiekon lupaavista nimistä on lähes täysin unohdettu. Ainoa kerta, kun hän on ollut edes vähän esillä, on tähän mennessä ollut viime vuodenvaihteen nuorten MM-kisat. Silloin tämä pelaaja oli Suomen ykkössentteri. Mutta toki syyn mediapimentoon ymmärtää. Eihän Erik Haula pelaa edes SM-liigassa. Ketä joku NCAA kiinnostaa, ellei liigaan sattumalta saavu joku ulkomaalainen tuosta sarjasta.

Haula pelasi jo kaudella 2007-2008 nuorten SM-liigassa. Hän pelasi samalla kaudella vielä alle 17-vuotiaiden maajoukkueen mukana, mutta pääsi myös alaikäisenä alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin. Jo tuolloin runkosarjassa Haula teki 22 pistettä, eikä hän pudotuspeleissäkään näyttänyt heikolta. Oikeastaan Haula näytti varsinkin ikäisekseen oikein vakuuttavalta. Täytyy muistaa, että vielä tuolloin alaikäisiä häkkipäitä ei juurikaan näkynyt nuorten SM-liigassa, eikä varsinkaan Ässien joukkueessa. Tuossa lopulta SM-hopeaa saavuttaneessa joukkueessa pelasivat nimittäin muun muassa Jussi Rynnäs, Sakari Salminen, Tommi Huhtala, Mika Niemi, Severi Sillanpää, Tuomas Huhtanen, Antti Mäkilä, Juha Järvenpää ja Jesse Jyrkkiö. Kaikki SM-liigassa tasonsa vakiinnuttaneita kavereita ja löytyy joukosta jopa maajoukkuepaitaakin päällä kantaneita pelaajia.

Tämän jälkeen Haula päätti hivenen yllättäen siirtyä Pohjois-Amerikkaan opiskelemaan. Fiksu ratkaisu, sillä ura jääkiekkoilijana on aina epävarma. Siinä sivussa Haula on takonut paljon pisteitä jokaisessa pelaamassaan sarjassa. Ensiksi lukiosarjassa pelaavan Shattuck St.Mary'sin riveissä Haula oli joukkueensa toiseksi paras pistemies 53 otteluissa tehdyillä 84 pisteellä. Tuon kauden ja toisten alle 18-vuotiaiden MM-kisojen jälkeen Haula varattiin seitsemännellä kierroksella Minnesota Wildiin. Seuraavalla kaudella porilainen siirtyikin USA:n pääjuniorisarja USHL:äään Omaha Lancersin riveihin. Kausi oli huikea menestys, sillä 56 ottelussa syntyneet 72 pistettä tuottivat paikan tulokkaiden tähdistökentälliseen sekä koko sarjan kakkostähdistöön. Nuorten maajoukkueen päävalmentajalle Hannu Jortikalle Haula ei kuitenkaan kelvannut. Jortikan mukaan USHL oli USA:n juniorikiekon kakkosliiga. Siksi ne pisteet eivät Jortikan mukaan olleet riittävä näyttö. Tuo kommentti kyllä kertoi kaiken oleellisen Jortikan pestistä nuorten maajoukkueen peräsimessä. Ammattitaito ei ollut kyllin korkealla tasolla.

Viime kaudella Haula siirtyi Minnesotan yliopiston riveihin ja pelasi melko hyvän tulokaskauden NCAA:ssa. 34 ottelussa syntyi 24 pistettä. Noilla pisteillä Haula oli joukkueensa pistepörssin neljäs. Lisäksi Haula oli Suomen nuorten maajoukkueen ykkössentteri Mikael Granlundin jouduttua jättämään kisat väliin. Seitsemän pistettä tuottanut turnaus meni Haulalta varsin hyvin, vaikka Haula ei luonnostaan olekaan sentteri. Siihen ja yllättävän suureen vastuuseen nähden tulos oli kelvollinen.

Miksi Haulan nimi kannattaa jättää mieleen? Onhan noita Suomen alle 20-vuotiaiden ykkössenttereitä ollut aiemminkin, jotka ovat jämähtäneet liigatasolle. Eikä pisteet juniorisarjoista kerro mitään. No vaikka siksi, etteivät esimerkiksi liigasta tutut Tim Stapleton ja Kevin Doell pelanneet edes tuon ikäisenä NCAA:ta. Eikä Haula merkittävästi ole esimerkiksi Justin Morrisonia tai Lee Sweattia jäljessä. Ja USA:n alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa oli viime talvena hyökkääjiä, joiden pistekeskiarvo NCAA:ssa oli Haulan vastaavaa pienempi.

Mutta pääasia taitaa olla Haulan monipuolisuus. Yleensä laitahyökkääjänä pelannut nuorukainen voi tarpeen tullen pelata myös keskellä. Se on ominaisuus, josta ei ikinä ole haittaa. Haittaa ei myöskään ole siitä, että Haula on hyvä kummassakin päässä kenttää. Tehot eri sarjoista osoittavat hyökkäyspään potentiaalia ja lähes poikkeuksetta joukkueensa parhaimmistoon kuuluvalla tehotilastolla hän taas osoittaa osaavansa puolustaa. Viime vuonna Haula oli joukkueensa paras tehotilastossa jäätyään kymmenen maalia plussalle. Yksi kerta voi olla sattumaa tuossa tilastossa, useampi kerta ei.

En ihmettelisi yhtään, jos Haulan pistemäärä kasvaisi merkittävästi tällä kaudella, sillä vastuuta on luvassa. En myöskään ihmettelisi sitä, jos Haula pelaisi muutaman vuoden päästä NHL:ssä. Monipuolisena pelaajana hänellä voi siihen olla hyvätkin mahdollisuudet.

1 kommentti:

  1. Totally agreed! + J.Järvenpää aliarvostettu maalivahti... junnuissa kovilla prosenteilla.. eikä media tunnu luottavan kaveriin näin kauden alussa... veikkaan että saa ykkösvahdin paikan + kauden yllättäjä(maalivahdeista).

    VastaaPoista