sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Raha voitti kannattajat

Se ei ole mikään yllätys, että vierasjoukkueen kannattajat tekevät vierailun Porin jäähalliin lauantai-illan peliin. Mutta heille tällä kertaa osoitettu paikka oli yllätys.

Aiemmin vierasjoukkueen kannattajat on suosiolla laitettu istumakatsomoon. C2-katsomo kyetään melko hyvin rajaamaan, siellä on melko vähän mahdollisuuksia suuriin ongelmiin (ellei joku sitten heittele penkkejä) ja sieltä kantaa ääni hyvin muualle halliin. Mutta nyt Jukka Hirsimäki halusi, että C2-katsomoon myydään ihan tavallisia lippuja, sillä vierasjoukkueen kannattajille liput pitäisi tarjota halvemmalla. Ja koska näin Ässät saa huikeasti joitain satoja euroja enemmän rahaa, kannattajat siirrettiin seisomakatsomoon.

Vieläkin erikoisempaa oli se, ettei vierasjoukkueen kannattajia sijoitettu seisomakatsomon reuna-alueille. Heidät päätettiin nimittäin sijoittaa miltei seisomakatsomon keskelle aivan Ässien vaihtoaition taakse. Syynä tähän oli se, että heidän ympärillään oli näin valmiina kaksi rauta-aitaa. Tosin ainakin omasta mielestäni heidät olisi kyllä aivan yhtä hyvin voitu sijoittaa katsomon reunaan seinän ja rauta-aidan väliin, mutta ei sitten väkisin. Ilmeisesti aita on seinää vahvempi materiaali.

Tässä on nyt vain se huono puoli Ässien kannalta, että seisomakatsomo on aina ollut porilaiskannattajien alue. Se on sitä pyhää maata, jonne ei saisi ulkopuolisia päästää. Seisomakatsomo tuo Porin jäähallille sen tunnelman, mistä koko halli tunnetaan niin hyvässä kuin pahassa. Ja vaikka tunnelma Isossamäessä ei ole sitä, mitä se joskus on ollut, on seisomakatsomo paikkana koko porilaisen kannattamisen sielu. Seisomakatsomo on tärkeä osa koko Ässien ja porilaisen jääkiekon identiteettiä, brändiä ja imagoa. Ja sitten yhtäkkiä vierasjoukkueen kannattajat sijoitetaan keskelle pyhää maata.

Kuva: © Jari Salko

HIFK:n kannattajat pyhällä maalla.

Tällä kertaa selviydyttiin vielä ilman ongelmia. HIFK:n kannattajat keskittyivät omiensa kannustamiseen, eivätkä huutaneet mitään provosoivaa. Mutta mikään ei takaa vierasjoukkueen kannattajien turvallisuutta, kun Lukko tai Jokerit tulevat vierailulle. Jos Ässillä peli menee oikein huonosti ja vastustajajoukkueen kannattajat aloittavat pienenkin kuittailun, seisomakatsomosta kyllä löytyy ihmisiä, jotka ovat valmiita haastamaan riitaa.

Porin jäähallin yleisökapasiteetti oli kauden alkaessa 6466. Tämän jälkeen seisomakatsomoon tehtiin kolme noin metrin leveää turvakäytävää. Se ei kuulemma vaikuttanut seisomakatsomoon mahtuvien ihmisten määrään, vaan sama määrä ihmisiä kuulemma mahtuu edelleen seisomaan. Nyt vastustajajoukkueen kannattajat jouduttiin aitaamaan tietylle alueelle ja se vei vielä lisää tilaa seisomakatsomosta. Ilmeisesti seisomakatsomoon on myynnissä edelleen aivan yhtä monta lippua. HIFK-ottelu ei ollut vielä aivan loppuunmyyty, mutta seisomakatsomo oli jo nyt aivan täynnä. Jos ne parisataa ihmistä vielä tulee seisomakatsomoon ja vastustajan kannattajilla on katsomossa oma häkkinsä, voi joku pienempi jo oikeasti olla vaarassa puristua liian täyteen ahdattuun katsomoon.

Tässä tapauksessa Ässät ajatteli vain muutaman sadan euron voittoa ja se tehtiin sekä turvallisuuden että oman joukkueen kannattajien kustannuksella. Kannattaako pieni voitto enää siinä vaiheessa, kun Ässät saa sakot sen seurauksena, että seisomakatsomossa tapahtuu jotain ikävää?

1 kommentti:

  1. Ihan totta! Ässiltä haistatus omia kannattajia kohtaan, kun annetaan etuoikeuksia vastustajan kannattajille. HIFK-faneilla oli kosolti tilaa verrattuna suurilukuiseen patakansaan, joka oli kuin sillit purkissa katsomon muissa osissa. Myös tunnelmallisesti oli ikävää että seisomakatsomon keskellä on ns. vedenjakaja, joka rikkoo ässä-kannattajien yhteinäisyyden. HIFK-kannattajilta kieltämättä hienoa fanikulttuuria, siitä voisi kyllä porilaisetkin ottaa mallia.

    Ääliömäisin idea Isomäen jäähallissa pitkään aikaan. Seisomakatsomo on porilaisten pyhättö, jonne tulkoon se ken uskaltaa.

    VastaaPoista