keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Kuukauden juniori: Samu Markkula

Alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa esiintyneiden pelaajien esittely jatkuu. Nyt kuukauden junioriksi valikoitu jyväskyläläiskiekkoilija.

Samu Markkula
175 cm / 76 kg
Syntynyt 27.2.1994 Jyväskylässä
Kasvattajaseura: JYP

Markkula on ollut ikäluokkansa kärkinimiä koko junioriuransa ajan. Jo Pohjola-leirillä hänet valittiin leirin tähdistökentälliseen ja sen jälkeen hän on pelannut lähes jokaisessa ikäluokkansa maaottelussa. U17-maajoukkueessa hän teki vielä pisteen ottelussa, mutta tällä kaudella U18-maajoukkueessa 11 ottelua ovat tuoneet vain neljä pistettä.

Nuoren pelaajan luistelu on todella hyvän näköistä. Erityisesti saatuaan pari potkua hän on todella nopea ja kykenee tekemään nopeita käännöksiä. Hänen luistelunsa ansiosta hän on junioritasolle varsin vaikeasti pideltävä hyökkääjä. Ensimmäiset potkut voisivat olla kenties hivenen parempia, mutta luisteluun tullee vielä entistäkin enemmän voimaa, kunhan jalkoihin tulee lisää lihasta.

Kuva: © Mikko Ruohola

Markkulan kahden suunnan peli on varsin vahvaa. Hän on todella aktiivinen kentän kummassakin päässä. Hyökkäyksessä hän tekee paljon töitä ja karvaa tehokkaasti. Ja vaikka hän onkin laituri, hän ei unohda velvoitteita omassa päässään, vaan myös puolustaa samanlaisella aktiivisuudella kuin hyökkäysalueella. Karvaaminen onkin hänen selkeitä vahvuuksiaan.

Hyökkääjän suurimpia heikkouksia on hänen kokonsa. Hän ei ole erityisen iso pelaaja ja näytti kentällä varsin pieneltä. Pientä kokoaan hän pyrkii korvaamaan hyvällä asenteella. Markkula uskaltaa mennä pieniin koloihin, vaikka sieltä tulee mustelmia, uskaltaa kamppailla irtokiekoista ja kykeni puolustamaan itseään pienessä kähinässä oman maalinsa edustalla. Kaikesta huolimatta pieni koko näkyy siinä, että isommat pelaajat kykenevät tehokkaasti estämään hänen etenemistään ja kykenevät horjuttamaan häntä. Markkulan täytyy siis ehdottomasti hankkia lisää voimaa jalkoihin ja keskivartaloon, jotta hän pärjäisi paremmin isokokoisia pelaajia vastaan, joita vastaan hän tulee pelaamaan jatkossa Mestiksessä ja SM-liigassa.

Markkula uskaltaa pitää kiekkoa, mutta kiekko pysyy hänen hallussaan mielestäni lähinnä hyvän liikkuvuuden ansiosta. Hänen mailankäsittelynsä ja harhautuksensa ovat kyllä perushyvällä tasolla, mutta nuo ominaisuudet eivät tarjoa mitään säväyttävää. Syötöt ja syötön vastaanotot ovat myös melko hyviä, muttei erinomaisia. Markkula halusi ainakin Ässiä vastaan laukoa paljon, mutta laukaukset vaativat ehdottomasti parantamista, sillä vielä toistaiseksi hyökkääjän laukaukset ovat hyvälle maalivahdille helppoja torjuttavia.

Vahvuudet:
Luistelu
Kahden suunnan peli

Heikkoudet:
Koko
Ovatko tekniset ominaisuudet kuitenkaan niin hyviä, että niillä pääsee huipulle?

Markkula näytti tämän ottelun perusteella vähän sellaiselta perinteiseltä junioritähdeltä. Luistelu auttaa varmasti jatkossa miesten peleissä, erityisesti kun tekniset taidot eivät ole toivottomia. Mutta hänellä on vielä pitkä matka esimerkiksi SM-liigan kärkiketjuihin ja se vaatii fysiikan parantamista sekä pelikäsityksen ja teknisten taitojen kokonaisvaltaista kehittämistä. Tämän vuoden alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuskilpailuihin Markkula on kyllä luonnollinen valinta, sillä hän hoitaa ikäluokkamaajoukkueessa puolustusvelvoitteet hyvin, minkä vuoksi hän sopii vaikka neljänteen ketjuun. Hänen täytyy kuitenkin vielä tehdä paljon töitä edetäkseen liigatason ratkaisijaksi tai edes päästäkseen parin vuoden päästä nuorten MM-kisoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti