perjantai 23. maaliskuuta 2012

Penkkiurheilu on kallista

Työmatkat aiheuttavat ajoittain mielenkiintoisia tuumiskeluhetkiä. Tällä kertaa aloin pohtimaan, kuinka paljon jääkiekon seuraaminen vuodessa voi oikein maksaa.

Suurin osa suomalaisista jääkiekon suurkuluttajista on jonkin joukkueen kannattajia. Yksi joukkue on ylitse muiden ja jokainen ottelu on mahdollisuuksien mukaan nähtävä. Kausikortti on kallis sijoitus, mutta siitä tulee usein myös kannattava sijoitus, mikäli käy katsomassa jokaisen (tai ainakin lähes jokaisen) ottelun. Porissa aikuisten kausikortti seisomakatsomoon maksaa 300 euroa ja halvimmat kausikortit istumapaikoille 490 euroa. Helsingin jäähallissa hinnat ovat luonnollisesti vielä korkeammat.

Kaikki ottelut eivät ole kuitenkaan kotimatseja. Ei hätää, sillä vierasottelut televisioidaan. Mutta URHOtv on suurissa vaikeuksissa ja se näkyy hinnoissa. Urhon normaalihintaiset ottelut heidän URHO Play-nettipalvelun kautta maksavat 12 euroa ja pudotuspeleissä hinta yksittäiselle ottelulle on keskinkertaiselle nettilähetykselle naurettavan suuri 15 euroa. Kymmenen ottelun sarjakortilla pääsee jo halvemmalla ja hintakin putoaa vain 70 euroon. Koko runkosarja taisi olla siinä kahdensadan euron pinnassa. Lähetykset näkyvät toki televisiostakin. PlusTV tarjoaa normaalia URHOtv:n lähetystä hintaan 14,95 € kuussa, minkä jälkeen voi vain toivoa, että oman joukkueen pelejä näkyisi mahdollisimman usein.

URHOtv Total-palvelua varten pitääkin mennä Soneran sivuille, sillä jonkin hassun päähänpiston vuoksi Total-palvelun voi tilata vain Soneralta. URHOtv Total maksaa 14,95 euroa kuussa ja sillä näkee lähes kaikki liigamatsit. Sonera URHOtv Total -kanavapaketti ja Viasat Sport -kanavapaketti on tällä hetkellä saatavilla edulliseen yhteishintaan 29,95 €/kk! No sillä näkee sentään jokaisen liigapelin, eikä nettipuoleen tarvitse SM-liigan osalta (onneksi) koskea. Paketiin kuuluvat myös Nelonen Pro 1 ja 2 sekä Viasat Sport ja Viasat Hockey. Samalla pääsee katsomaan myös NHL:ää, KHL:ää ja Allsvenskania.

Mutta eihän tämä riitä vielä mihinkään! Maajoukkue on monelle suomalaiselle tärkeä asia, samoin tietyillä paikkakunnilla Mestis. Nämä eivät tietenkään kuulu URHOtv:n ja Viasatin paketteihin, vaan nyt täytyy hankkia Canal+:n paketti. Maajoukkuekiekkoilu mukaanlukien EHT, nuorten MM-kisat, Leijonien harjoituspelit sekä itse MM-kisat löytyvät Canal+ Total -paketista. Samaten sieltä löytyy myös Mestis ja Ruotsin Elitserien. Kolmen kuukauden määräaikaistilaus maksaa 13,30 euroa kuussa.

Tällä hetkellä Sonera tarjoaa kaikkien onneksi viihdepaketissaan sekä Canalin Total-pakettia, sekä Sonera URHOtv + Viasat Sportia vain hintaan 39,90 € kuussa (ja pari ekaa kuuta ilmaiseksi). Tiedä häntä, onko sitten kovinkaan normaalia tarjota kaikkia paketteja kerralla. Jotenkin en siihen usko. Ja tuo on vain Soneran juttu. Se ei lohduta niitä, jotka eivät Soneran tarjoamia palveluita voi ottaa. Esimerkiksi vielä pari kuukautta sitten omaan talooni ei saanut kuin DNA:n yhteyden.

Eikä tässäkään vielä kaikki! Monelle riittää pelkästään NHL-lähetysten katsominen, mutta jotkut suomalaiset ovat niin hulluja, että kannattavat jotain joukkuetta rapakon takaa, minkä vuoksi juuri sen oman joukkueen otteiden katsominen on se ykkösasia. Tätä varten tarvitaan NHL GameCenter Live, mikä taas tulee Viaplayn kautta. Eli ei muuta kuin luovuta Viasatille 16,95 euroa kuussa, niin saat NHL-lähetykset sekä kaupan päälle tv-sarjoja ja leffoja. Täytyy tosin kyllä myöntää, että GameCenterin tasoisesta palvelusta mielellään jo maksaakin.

Kallista on ja kaikkea harva haluaa tilata. Ei olekaan mikään ihme, että monet hakevat netistä streamejä, joilla voisi katsella peliä ilman kuukausimaksuja. Toinen vaihtoehtohan on tietty se, että ei katso pelejä ollenkaan, mutta se ei ole omiaan nostamaan yleistä kiinnostusta lajia kohtaan.

Muistan katselleeni Hockey Night -lähetyksiä sekä maajoukkuekiekkoa television välityksellä jo hyvin pienenä. Nuo lähetykset ovat olleet osa sitä palapeliä, mistä on syntynyt nykyinen jääkiekon suurkuluttaja. Nykyään ilmaislähetyksiä ei juuri ole, joten jääkiekko on helposti poissa mielistä varsinkin niillä paikkakunnilla, joilla ei omaa huipputason kiekkojoukkuetta ole.

Se yksi ilmainen Hockey Night -ottelu olisi mielestäni hyvä saada takaisin. Myytäviä otteluita olisi senkin jälkeen kyllä ihan tarpeeksi. Samallahan se ilmaisottelu toimii mainoksena omille palveluille ja saattaa sytyttää palon lajia kohtaan jossain nuoressa ihmisessä. Tuo nuori ihminen kun saattaa tulevaisuudessa sitten ostaa sen kanavapaketin ihan siitä syystä, että jääkiekko on hänelle se kaikkein tärkein asia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti