tiistai 23. kesäkuuta 2009

Mihin rahat menivät?

Porin Ässät julkaisi eilen kauden 2008-2009 taloudellisen tuloksen ja jösses, sehän näyttää positiivista lukemaa. Liikevaihto oli 4,1 miljoonaa euroa ja voittoa tuli huikeat 35024 euroa. Voitolle päästiin karsintapelien tuoman ylimääräisen rahamäärän ansiosta. Selvästi toimitusjohtaja Hirsimäki oli todennut joukkueelleen, että mehän ollaan jäämässä tappiolle ja jotain pitää tehdä. Pelataan siis playoutit päin mäntyä ja viedään karsintasarjakin mahdollisimman pitkälle niin me saadaan vähän rahaa. Ovela suunnitelma täytyy myöntää!

Mutta taloudellinen tilanne tuo omat haasteensa. Kuten käytännössä jokainen muukin liigaseura, niin jopa suhteellisen terveellä pohjalla oleva Ässät joutuu toimenpiteisiin selviytyäkseen taloudellisista haasteista, sillä liikevaihto pienenee tulevalla kaudella noin 10%. Tämä vaikuttaa luonnollisesti pelaajamarkkinoilla ja Jukka Hirsimäen mukaan pelaajaliikenne on jäädytetty elokuulle asti. Silloin analysoidaan mikä on tilanne, pelaajien palkkapyynnöt ja miten kausikorttimyynti on edennyt. Tilanne ei ole helppo, sillä Ässät on käyttänyt pelaajiinsa jo 1,6 miljoonaa, joka on enemmän kuin viime kauden alun budjetti. Moni voisi ajatella, että nyt jokin ei täsmää. Ässät siis käyttää vähintäänkin yhtä paljon rahaa pelaajien palkkoihin kuin viime kaudella, mutta budjetti pienenee ja uusia pelaajia ei juuri ole.

Liikennettä oli karsintojen jälkeen Ässistä ulospäin. Pois lähti jokainen ulkomaalainen, eli Tomas Duba, Derek Damon ja varmasti kalliis Erik Rasmussen. Näiden lisäksi Olli Korkeavuori ei saanut edes sopimustarjousta, Pasi Peltonen tajusi viimein lopettaa uransa ja Markku Tähtinenkin päätti hylätä Ässien ilmeisesti hyvän tarjouksen. Tässä taloudellisessa tilanteessa olisi Markun ehkä kannattanut se tarjous hyväksyä... Mutta toisin sanoen Ässiltä lähti kuitenkin paljon pelaajia ja kaikki eivät olleet edes halvimmasta päästä. Tilalle on tullut tshekkisentteri Kamil Piros ja try-out puolustaja Jussi Heikkinen. Miten siis on mahdollista, että pelaajabudjetissa ei ole enää tilaa?

Tässä päästään vain seuraavaan johtopäätökseen. Ässät sai viimeinkin varmaan ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen pidettyä joukkueen kasassa, mutta koska suurin osa pelaajista ovat nuoria ja todennäköisesti vielä kehittyviä, palkkapyyntö kasvoi edelliskaudesta. Eero Kilpeläinen, Sakari Salminen, Tommi Huhtala, Matti Kuparinen ja Veli-Matti Savinainen ilmeisesti saivat melkoisen palkankorotuksen ja enää ei tarvitse ilmeisesti hiluilla leikkiä. Kysyntää oli näillä pelaajilla kuitenkin myös Porin ulkopuolella ja Ässien oli pakko antaa joko hyvä sopimustarjous tai päästää pelaajat menemään. Päätös oli tämä ja ensi kausi näyttää, onko Salmisen palkankorotus lopulta sen arvoista. Lisäksi ilmeisesti peruspuolustaja Tero Määttä saa tasoonsa nähden aivan luvattoman kovaa palkkaa myös ensi kaudella. Ei ihmekään siis ettei budjetissa ole enää tilaa. Mutta tämä aiheuttaa sen tilanteen, että Ässät lähtee ilmeisesti ensi kauteen pakistossaan nimet Tero Määttä, Matti Kuusisto, Ville Uusitalo, Jussi Heikkinen, Tapio Sammalkangas, Jesse Jyrkkiö ja Miro Rahkola. Ketä tuosta porukasta muka ottaa vastuuta? Häh? 

Todennäköisesti elokuussa sitten ilmoitetaan joko Jussi Heikkisen jatkosta Ässissä ilmoittaen samalla, että "näillä mennään" tai sitten yritetään toivotaantoivotaan ECHL/Yliopisto/Kanadan junnuliigapuolustajaa tyyliin Lee Sweatt, mutta todennäköisesti sieltä tulee jokin Peter Astonin kopio, joka heivataan pois kuukauden jälkeen. Mutta vaikka puolustuspää ei vieläkään vakuuta, niin porilaiset voivat lohduttautua ajatuksella, että SaiPalla menee vielä huonommin. Heiltä lähti ykkösvahti, ykköspuolustaja ja ykkössentteri ja tilalle tuli maalivahti Tshekin divarista, Mestiksen pistepörssin kärkinimi (nämähän yleensä vakuuttaa) ja viime kaudella onnistuneen pelaajan pikkuveli. Se vasta kuulostaakin vakuuttavalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti