sunnuntai 21. kesäkuuta 2009

V*tuiks meni - Osa 2

Kaikesta huolimatta vain pari suomalaisvarausta on ollut todellisia floppeja ja lähinnä Teemu Riihijärven, Jesse Niinimäen ja Ari Ahosen varaajia voi osoittaa ja kysyä, että mitä ihmettä te oikein ajattelitte? Joka tapauksessa NHL Draftissa on tehty vieläkin ihmeellisempiä varauksia. Vaikka kykyjenetsintä on muuttunut vuosi vuodelta tasokkaammaksi, on viimeisten kahdenkymmenen vuoden ajaltakin löytynyt muutama aivan jäätävä varaus.

Patrik Stefan - Atlanta Thrashers, Vuosi 1999, 1. varaus

Se, että on pelannut Ilveksessä työsulkukaudella hyvin ei muuta sitä faktaa, että Stefan saattaa olla kaikkien aikojen huonoin ykkösvaraus. Ykkösvarausten lista on todella upeaa luettavaa ja sitten tulee... Patrik Stefan. Mies jonka mukana Atlantan piti nousta pikkuhiljaa kohti kärkeä. Totuushan on se, että Stefan oli kevyesti NHL-tason pelaaja ja löytyy mieheltä yksi 40 pisteen kausikin, mutta hyökkääjälle ja varsinkin koko draftin ensimmäiselle varaukselle, tuo on onneton tulos. Atlantassa varmaan mietitäänkin, että miksi emme ottaneet toista Sedineistä tai vaikka Tim Connollya...

Dave Chyzowski - New York Islanders, Vuosi 1989, 2. Varaus

Tässä on taas todiste siitä, että aina ei huippujuniorista tule tähteä. WHL:ssä varausvuonna Chyzowski iski huikeat 104 pistettä ja odotukset olivat varmasti New Yorkissa korkealla. Mutta lopluta vuosien 1989 ja 1997 välillä Chyzowski pelasi vaivaiset 126 NHL-ottelua ja keräsi 31 pistettä ollen todennäköisesti huonoin kakkosvaraus koskaan. Lopulta Chyzowski kyllästyi farmielämään ja pelasi muutaman kauden ensin Saksan DEL-liigassa ja sen jälkeen Itävallassa. Siellä hän olikin tähtipelaaja, mutta ehkä hieman enemmän olisi tältäkin mieheltä odottaa.

Alexandre Volchkov - Washington Capitals, Vuosi 1994, 4. Varaus

Vuonna 1996 venäläiset olivat kovaa valuuttaa NHL:ssä Detroitin ykkösketjun siivittämänä. Varmaan siksi Capitals iskikin silmänsä OHL:ssä hyvin pelanneeseen venäläislaituriin. Mutta Capitals tiesi hyvin ongelmista, jotka tuhosivatkin Volchkovin uran. Miehen asenne oli mitä oli ja sen huomasi. Mies pelasi vain 3 NHL-ottelua, AHL:ssä pisteitä ei kertynyt huikeasta hyökkäyspotentiaalista huolimatta ja Venäjän liigassakaan pisteitä ei kertynyt miehen tehtyä paluun Venäjälle. Asenne vain oli huono ja siksi huikea potentiaali jäi täysin käyttämättä.

Daniel Tkaczuk - Calgary Flames, Vuosi 1997, 6. Varaus

Uran alku oli Tkaczukilla lupauksia antava. Pisteitä kertyi OHL-liigassa hyvään tahtiin ja ensimmäisellä kaudella AHL:ssä mies vakuutti niin paljon, että hänet valittiin tulokkaiden all-starsiin. Mies onnistui myös nuorten MM-kisoissa. Seuraavalla kaudella Daniel pelasi 19 ottelua Calgary Flamesissa ja sai 11 pistettä, mutta kun Tkaczuk passitettiin takaisin farmiin, sieltä ei mies ikinä noussut enää ylös. Lopullisesti alamäki alkoi kun Lukossa syntyi vain 18 pistettä kaudella 2003-2004 ja seuraava osoite olikin Italialainen Milan. Viimeiset kolme vuotta Tkaczuk on pelannut Saksassa, mutta superlupaus ei sielläkään ole vakuuttanut. Toisin sanoen, tässä on täydellinen huti.

Scott Scissons - New York Islanders, Vuosi 1990, 6. Varaus

Vuosi 1989 meni Islandersin varauksen osalta päin mäntyä ja vuosi 1990 oli luonnollinen jatko. Islanders varasi kuudentena hyvät tehot WHL:ssä nakuttaneen sentterin, mutta ura ei edennyt ihan odotetulla tavalla. Kaudella 92-93 Scissons pelasi hyvän AHL-kauden ja Scissons pelasikin yhden playoff-ottelun Islandersin paidassa, mutta farmi kutsui jälleen kerran. Lopullisesti ura meni piloille kaudella 1994-1995, kun ura päättyi olkapäävammaan. Näin ollen kuudes varaus pelasi yhteensä 3 NHL-ottelua urallaan. Olisiko Islesin kannattanut sittenkin varata esimerkiksi joku Martin Brodeur?

Brian Finley - Nashville Predators, Vuosi 1999, 6. Varaus

Vuosi 1999 oli huono vuosi Draftissa, mutta Finleyn huomaa siitä huolimatta. Junioriaikanaan Brian Finley oli OHL-joukkueensa suurimpia tähtiä ja torjuikin Barrie Coltsin Kanadan parhaaksi juniorijoukkueeksi vuonna 2000. Valitettavasti vuosi 2001-2002 jäi väliin loukkaantumisen takia ja tästä loukkaantumisesta hän ei ikinä täysin toipunut. Tämän jälkeen Finley pelasi vuosia AHL:ssä, mutta NHL:ään hän pääsi vain muutamaksi otteluksi. Ura päättyi lopulta vuonna 2007, kun hänestä tuli vapaa agentti, mutta miehen palvelukset eivät kiinnostaneet ketään.

Ryan Sittler - Philadelphia Flyers, Vuosi 1992, 7. Varaus

Nimi taisi painaa enemmän kuin taidot tässä varauksessa. Ryan Sittler on Hall Of Fame-pelaaja Darryll Sittlerin poika ja Darryll pelasi pari kautta urallaan... no tietenkin Flyersissä. Vasen laitahyökkääjä ei kuitenkaan ikinä päässyt oikeastaan mihinkään urallaan ja esimerkiksi NCAA:ssa hän ei saanut edes pistettä per peli kerättyä. Farmissa Sittler pelasi reilut 100 peliä vakuuttamatta ketään. Ja kun pari kautta oli kulunut farmin farmissa eli ECHL:ssä, Ryan Sittler huomasi että hänestä ei tule ikinä mitään ja lopetti uransa vuosituhannen vaihteessa.

Terry Ryan - Montreal Canadiens, Vuosi 1995, 8. Varaus

110 pistettä varausvuonna WHL:ssä tehnyt vasen laitahyökkääjä ei myöskään onnistunut siirtämään juniorivuosien menestystä miesten sarjojen menestykseksi. Ryan pelasi vuosien 1996 ja 1999 välillä kahdeksan ottelua Montrealissa, mutta ei saanut pistettäkään. Ura sen sijaan eteni vuosi vuoden jälkeen farmisarjoissa, mutta edes siirtyminen Toronto Maple Leafsin listoille ei nostanut Terry Ryania NHL-pelaajaksi. Sen sijaan hän hautautui vuosi vuodelta syvemmälle pelaten viimeiset kautensa ties missä sarjoissa.

Jää nähtäväksi, onko tämän vuoden Draftissa vastaavia epäonnistumisia. Vaikea uskoa, sillä niin tarkasti nykyään kykyjenetsijät seuraavat lupausten kehittymistä. Lisäksi tämän vuoden Draftia sanotaan yhdeksi syvimmistä ikinä ja jopa toisella kierroksella kuulemma varataan todella potentiaalisia kavereita. Mutta on sekin mahdollista, että tämän vuoden varauksia haukutaan kymmenen vuoden päästä yhtä paljon, kuin vuoden 1999 varauksia nykyään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti