tiistai 25. elokuuta 2009

Pari ajatusta näin hetkeä ennen kauden alkua

Suomen A-maajoukkue aloittaa ottelunsa noin viikon kuluttua Tshekin turnauksessa. Turnaus on sijoitettu ennen kauden alkua, joten liikaa painoarvoa turnaukselle ei sovi antaa. Mutta joka tapauksessa uskallan sanoa jo tässä vaiheessa Suomen olevan turnauksen jumbo ilman ihmettä ja sitä, että jokin komeetta on juuri sopivassa asennossa aurinkoon nähden Maasta katsottuna. Tshekki, Venäjä ja Ruotsi marssittavat jäälle varsin iskukykyiset joukkueet. Suomella taas on ihan ok maalivahdit ja puolustus (mitä nyt Latvalan valinta on siinä ja siinä), mutta hyökkäys on jo huvittava. Mitä ihmettä Marko Anttila teki viime vuonna ansaitakseen paikan maajoukkueessa? Entä oliko Joonas Kemppainen nyt niin hyvä loppukaudesta, että mies ohittaa monta muuta nuorta sentteriä? Ja ennen kaikkea mitä ihmettä Masi Marjamäki ja Tomi Mäki tuovat maajoukkueeseen? Kumpikin on varsin toivoton tapaus edes pitkällä tähtäimellä. Marjamäki oli aivan hukassa koko loppukauden Genowayn lähdettyä viereltä ja Mäellä nyt ei ole mitään vahvuuksia edes liigatasolla. Voitte syyttää minua puolueellisuudesta, mutta eikö esimerkiksi Sakari Salmisella olisi ollut hieman enemmän annettavaa maajoukkueelle, kuin Mäellä?

Ensi vuonna pelataan näillä näkymin todella tasaiset liigakarsinnat. SaiPa on ottanut selvästi linjakseen tehdä hallitun alasajon Mestikseen samalla kuin Sport ja KooKoo ovat panostaneet omiin joukkueisiinsa. SaiPan joukkue on vaikea käsittää SM-liigajoukkueeksi. Maalissa pelaa kaksikko Ville Hostikka-Jere Myllyniemi, josta kumpikaan ei ole ollut ikinä ykkösvahti. Ja rehellisesti sanottuna luulen Sportin Jaakko Suomalaisen voittavan maalivahtien taiston Sportin mahdollisesti pelatessa SaiPaa vastaan. SaiPan puolustuksen johtohahmot taas ovat Pauli Levokari ja Antti Nyrhinen muiden puolustajien ollessa lähinnä Mikko Pukan ja Simon Backmanin tasoisia liigatason hasardeja. Allekirjoittanut on oikeastaan enemmän vakuuttunut taas KooKoon puolustuksesta, jossa Jarno Kultanen on selvä tähti ja muillekin paikoille löytyy tasoa Juha Alastalon, Toni Kirenin, Iikka Törnvallin ja Toni Niemen muodossa. Hyökkäyksessä SaiPalla on sentään yksi tähti eli Shayne Toporowski. Ja on siellä myös Tero Koskiranta, joka tervehtyy sitten joskus. Muuten SaiPan hyökkäys on täynnä liigajyriä ja Mestiksen pistepörssin kärkinimiä. Siitä huolimatta hyökkäys menee niukasti SaiPalle. Ja kuulemma Lappeenrantaan on tulossa vielä pari hyökkääjää, joiden ansiosta SaiPa voi mennä melko selkeästi edelle. Tosin vahvistukset voivat hyvin olla myös Teemu Virkkunen ja Mikko Laine.

Alle 20-vuotiaiden maajoukkue eli pikkuleijonatkin on aloittelemassa kauttaan ja päävalmentaja Hannu Jortikka on siihen liittyen sanonut ihan mielenkiintoisia ja oikeansuuntaisia ajatuksia. Nuorten maajoukkue valitaan lähinnä pelaajista, ketkä pelaavat aikuisten pelejä ja se on aivan oikein, kun mietitään kauden päätavoitetta eli Nuorten MM-kisoja. SM-liigasta saa pelikovuutta aivan eri tavalla kuin nuorten sarjoista. Ja kun monelle pelaajalle on luvattu vastuuta, niin tilanne voi olla ihan kohtuullinen vuoden vaihteessa. Amerikan puolellakin pelaa muutama lupaava kaveri ja varsinkin Toni Rajala, Erik Haula ja Jyri Niemi lienevät Suomen johtohahmoja. Ongelmaksi voi muodostua maalivahtipeli, sillä Joonas Kuuselan, Rasmus Rinteen tai Joni Ortion pitäisi päästä liigaan. Muuten voi tulla ongelmia, kun A-nuorista pitäisi nousta kannattamaan nuorten maajoukkuetta. Lisäksi Jortikka kommentoi suomalaisten suurinta ongelmaa. Suomi on paljon lyhyempi joukkue kuin esimerkiksi Ruotsi ja se vaikeuttaa montaa asiaa todella paljon. Fyysisyydessä annetaan heti tasoitusta ja isokokoiselta hyvältä kiekonkäsittelijältä on vaikea saada kiekkoa pois. Tästäkin tilanteesta saa syyttää montaa eri asiaa, mutta totuutta on vaikea sanoa. Mutta onneksi nuorten maajoukkueessa on mukana superlupaukset Mikael Granlund ja Teemu Pulkkinen!

Lisäksi MTV3 on selvästi lukenut tätä blogia. Vähän aikaa sitten kirjoitin JYP:n puolustajalupaus Sami Vatasesta. Eilen sitten MTV3 uutisoi, että "tässä on alkavan SM-liigakauden sensaatio". Toki on se aika hyvin, kun Hannu Jortikan mielestä Vatanen ei jää paljoa jälkeen maajoukkueen ykköstähdistä ja Ässien päävalmentaja Pekka Rautakallio vertaa miestä erääseen entiseen liigapuolustajaan nimeltä Brian Rafalski.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti