maanantai 10. elokuuta 2009

Uusi Petteri Nummelin?

Nuori Suomi ei kehitä taitavia pelaajia. Puolustajat oppivat vain roiskimaan päätyyn. Kaikki on huonosti ja nykyisten maajoukkuepuolustajien jälkeen syntyy tyhjiö. Suomen junioritoiminta ei ole toki toiminut aivan odotetulla tavalla lähiaikoina, mutta sovitaan sitten että siitä huolimatta Jyväskylässä on kehittymässä poikkeuksellisen hyvä kiekollinen puolustaja. Kyseessä on vuonna 1991 syntynyt ja kesällä Anaheim Ducksiin varattu Sami Vatanen.

Mutta kuka on Sami Vatanen? Ne, ketkä eivät ole seuranneet juniorimaajoukkueita eivät todennäköisesti ole edes kuulleet tästä kaverista, kun Toni Rajala, Mikael Granlund ja Teemu Pulkkinen ovat keränneet lähes kaiken huomion. Mutta taustalta on hyvä ponnistaa. Vatanen on vain 175-senttinen puolustaja, jonka takia moni on aiemmin vähätellyt Vatasta, mutta eikö tämä tuo mieleen esimerkiksi Petteri Nummelinin ja Kimmo Timosen? Vatanen kompensoi pientä kokoaan näiden maajoukkueen tukipilareiden tavoin muilla avuilla. Vatanen on todella hyvä luistelija ja hänen luistelustaan voi moni jo nyt ottaa oppia. Vatanen on myös kiekollisesti todella hyvä, parempi kuin moni kolmosketjun koohottaja. Ja omassa päässäänkin Vatanen on yllättävän varma, vaikka kokoa ei juurikaan ole. Ei siis mikään ihme, että Mäntymaan lähtiessä JYP:stä, uutta puolustajaa ei hankittu joukkueeseen. Sami Vatanen tuntuu olevan valmis liigaan ja häntä onkin ensimmäisissä harjoitusotteluissa peluutettu Kalle Koskisen vieressä ja hän on päässyt pelaamaan ylivoimaakin. Koskisen kaltaista puolustajaa Vatanen toki tarvitsee parikseen, sillä Vatanen tuntuu olevan välillä jonkinlainen välihyökkääjä ja hän nousee vastustajan päätyyn ahkerasti. Hänen parikseen tarvitaan siis varmaotteinen puolustava puolustaja, ja tähän Koskinen sopiikin lähes täydellisesti.

Kansainvälisillä kentilläkin Vatanen on esiintynyt edukseen. Vatanen on pelasi kaksi alle 18-vuotiaiden MM-turnausta ja kummallakin kerralla hän esiintyi edukseen. Alaikäisenä syntyi jo kolme pistettä ja toisella kertaa tulikin jo viisi syöttöä tehotilaston ollessa +6. Kommenttien perusteella viime vuonna muutamat Mestiksessä pelatut pelitkin menivät hyvin ja tahti tuntuu vain koventuvan. Alle 20-vuotiaiden maajoukkue aloitti uuden kauden tämän kuun alussa Slovakian turnauksella, jossa vastassa oli isäntämaan lisäksi Tshekki, Saksa ja Sveitsi. Vaikka vastustajat eivät olleet ne kaikkein kovimmat, Vatasen tilastot olivat silti varsin vakuuttavat. Neljässä ottelussa syntyi tehot 4+3, joka oikeutti turnauksen pistepörssin voittoon ja luonnollisesti myös parhaan puolustajan palkintoon. Tulevaisuus näyttää siis hyvältä ja hän on osoittanut pystyvänsä pelaamaan kovissakin peleissä. Eli ilman loukkaantumisia muutaman vuoden kuluttua tässä on maajoukkuetason kiekollinen puolustaja. Sen aikaa kestää saada lisää lihaa luiden ympärille, jotta satakiloiset hyökkääjät eivät rynnisi Vatasen läpi. Mutta kun fysiikka on valmis, niin kuka tietää mihin Vatanen lopulta yltää?

Jos kiinnostus pelaajaa kohtaan heräsi, niin Hurrikaani Cupin aikaan eräs jatkoaika.comin jäsenistä kuvasi Vatasen otteita ottelussa KalPaa vastaan. Kyseinen pätkä antaa varsin hyvän kuvan Vatasen taidoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti