torstai 27. toukokuuta 2010

Niemi vai Timonen ja Leino?

Jääkiekkokausi vuosimallia 2009-2010 on loppumassa. Enää muutama sarja on rapakon takana käynnissä. Niistä tärkein on tietenkin se maailman paras sarja. NHL:n Stanley Cup -finaalit alkavat lauantain ja sunnuntain välisenä yönä klo 3 ja niitä pelataan ainakin viikon ajan, ehkä kaksikin jos sarja on tasainen. Vastakkain himotun Stanley Cupin jahdissa ovat Chicago Blackhawks ja Philadelphia Flyers. Kaksi perinteitä täynnä olevaa joukkuetta siis, joiden viimeisestä Stanley Cupista onkin jo aikaa. Flyers on voittanut viimeksi 1975 ja Blackhawks 1961! Matkalla finaaleihin Chicago Blackhawks on pudottanut voitoin 4-2 sekä Nashville Predatorsin, että Vancouver Canucksin. Konferenssifinaalissa kaatui San Jose Sharks suoraan 4-0. Mutta toisin kuin Blackhawksilla, Philadelphia Flyersin kausi taas on ollut vaikea. Alkukaudesta valmentajakin vaihtui ja pudotuspelipaikka ratkesi vasta viimeisen ottelun rangaistuslaukauskilpailussa. Mutta niin vain pudotuspeleissä Flyers on kyennyt voittamaan New Jersey Devilsin, Boston Bruinsin ja Montreal Canadiensin. Ja koska vastakkain ovat Blackhawks ja Flyers, niin tänä vuonna tulee uusi Stanley Cup -voittaja. Blackhawksin voittaessa kannun nostaa Antti Niemi. Jos taas Flyers voittaa, niin Kimmo Timonen ja Ville Leino pääsevät juhlimaan mestaruutta. Sen kunniaksi voitaisiin vielä hieman katsoa, kenestä oikein puhutaan.

Kimmo Timonen

Timonen on yksi suomalaisen jääkiekon parhaiten menestyneitä puolustajia. Aikanaan pienen koon takia Timosesta ei uskottu tulevan NHL-pelaajaa. Mutta lopulta hyvät esitykset Euroopassa ja MM-kisoissa palkittiin ja Timosesta tuli ensin Nashville Predatorsin ja myöhemmin Philadelphia Flyersin kärkipuolustajia. Timosen piste-ennätys NHL:ssä on peräti 55 pistettä yhdessä kaudessa! Suomalainen on valittu myös NHL:n tähdistöotteluun neljästi ja takana on jo seitsemät MM-kisat ja neljät olympialaiset! Huomioitavaa on myös se, että Timonen on voittanut mestaruuden vain SM-liigassa. Hopeamitali on tullut vuosien varrella Suomen paidassa turhankin tutuksi, sillä Timonen on todella monta kertaa ollut juuri silloin mukana, kun Suomi on hävinnyt finaalin. Hyvin liikkuvalle ja kiekollisesti loistavalle puolustajalle siis mielellään soisi viimein uralle jonkun kohokohdan. Vai lisätäänkö parin viikon sisällä jälleen yksi luku Timosen finaalitappioista kertovaan kirjaan?

Ville Leino

Leino on myöhään herännyt kiekkoilija. Juniorina Leinoa ei pidetty erityisen potentiaalisena pelaajana, mutta jo 22-vuotiaana silloin valkoisilla luistimilla kiekkoilut Leino valittiin SM-liigan tähdistökentälliseen ja hänen johdollaan HPK pääsi mestaruuteen saakka. Kaudella 2007-2008 Leino dominoi SM-liigaa Jokereissa aivan miten tahtoi ja tuloksena oli huikeat 77 pistettä. Tämä tapahtui siitä huolimatta, että Leino siirtyi pelaamaan laitaan! 77 pistettä toi runkosarjan parhaan pelaajan palkinnon ja NHL-sopimuksen. Viime kausi farmissa sujui hyvin ja Leino pääsi ajoittain pelaamaan Detroit Red Wingsissäkin. Loukkaantumisten ansiosta Leino pääsi pelaamaan jo viime vuonna pari kertaa pelaamaan Stanley Cup -finaaleissa, mutta voitto meni Pittsburghiin. Tänä vuonna Detroitissa Leinolla oli varattu suuri rooli, mutta hän kadotti itseluottamuksena ja hän joutui ensin penkille ja lopulta hänet myytiin Flyersiin. Flyersissa peli ei runkosarjassa kulkenut myöskään yhtään. Mutta kun pudotuspelien alussa Flyers koki loukaantumisia, Leino pääsi irti. Tulos on ollut loistava. Leino on tehnyt noin pisteen ottelussa ja hän pystyy pitämään kiekkoa miltei yhtä hyvin, kuin kaksi vuotta sitten SM-liigassa. Nähtäväksi jää, että pystyykö Leino pelaamaan yhtä hyvin nytkin. Jos pystyy, niin Flyers on lähellä mestaruutta. Jos taas ei, niin on Flyersilla muitakin hyviä pelaajia. Mutta saa nähdä, että tuleeko mestaruus, vai joutuuko Leino kokemaan toisen peräkkäisen finaalitappion.

Antti Niemi

Laji kuin laji, maaliin kannattaa hankkia Antti Niemi. Leinon tavoin Niemikin on myöhään herännyt pelaaja. Mutta Niemi on mennyt urallaan eteenpäin hitaasti kiiruhtaen. Kiekko-Vantaasta tie vei kaudella 2005-2006 Pelicansiin, jossa hän oli kolme vuotta ykkösvahti. Viimeisellä kaudella Niemi varsinkin oli todella vakuuttava ja hän oli yksi suurimmista syistä sille, että Pelicans pelasi erittäin vahvan syksyn ja oli lopulta runkosarjan kuudes. Kutsu kävi myös Euro Hockey Tourille ja lopulta Chicago Blackhawks kiinnostui suomalaisvahdista. Tuskin Niemestä silti uskottiin tulevaa ykkösvahtia. Viime kausi menikin lähinnä farmissa, mutta tämä kausi toi uuden tilanteen. Blackhawksin kakkosvahdin paikasta kilpailivat Niemi ja Corey Crawford. Kilpailun voitti Niemi, sillä hän oli alusta lähtien vakuuttava. Ja kun ykkösvahtina kauteen lähtenyt Cristobal Huet oli epävarma, niin Niemi nappasi itselleen lopulta ykkösvahdin paikan. Pudotuspeleihin lähdettiinkin Niemi maalilla, mutta hänen tasoaan pudotuspeleissä epäili moni. Allekirjoittanutkin oli hieman skeptinen. Mutta mitä vielä, Niemi on ollut Jonathan Toewsin jälkeen kenties tärkein pelaaja Chicagon menestyksessä. Vielä on kuitenkin yksi askel ottamatta. Viekö suomalaisvahti Blackhawksin maaliin saakka, vai hyytyykö Niemi ja Chicago maalisuoralla?

Miten Chicago Blackhawksin ja Philadelphia Flyersin välillä sitten käy? Tasainen kamppailu on varmaankin tulossa. Mutta uskoisin lopulta Chicago Blackhawksin vievän sarjan. Itselläni on koko kauden ajan ollut Blackhawksin menestykseen melko kova luottamus ja Flyers on ollut aika erikoinen tapaus. Uskon kyllä, että Philadelphia Flyers tekee sarjasta tiukan, mutta Blackhawks vie kannun joko kuudennessa tai seitsemännessä pelissä. Mutta pelihän ratkaistaan jäällä. Se miten sarjassa käy, selviää parin viikon sisällä. Ja parin viikon sisällä selviää, että tuleeko Suomeen yksi vai kaksi Stanley Cup -sormusta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti